Inicijativa: Sačuvajmo termin i trajanje Velikog školskog časa!

Inicijativa: Sačuvajmo termin i trajanje Velikog školskog časa!

INICIJATIVA:
SAČUVAJMO TERMIN I TRAJANjE VELIKOG ŠKOLSKOG ČASA!

Dostavljeno kragujevačkim ustanovama

Poštovani,

Udruženje PRVI PRVI NA SKALI, Statutom i sadržajem svog portala posvećeno Kragujevcu i Kragujevačkom oktobru, poziva Vas kao ustanovu koja predstavlja zaštitnicu tradicije, vrednosti i identiteta našeg Grada, da zajedno sačuvamo višedecenijski termin Velikog školskog časa od 11 časova svakog 21. oktobra, u trajanju od 45 minuta.

Snagom autoriteta Vaše ustanove, možete da utičete na donosioce odluke da ovogodišnji Veliki školski čas ne počne u 10:30 i ne traje kraće od 45 minuta, kako se naknadno najavljuje.

Naime, u Programu Oktobarskih svečanosti 2023, javno dostupnom na sajtu Grada od 11. oktobra, najavljen je redovni termin od 11 časova. Na stranici Vesti gradskog sajta do kraja jučerašnjeg dana nije bilo drugog termina, niti se pojavio na društvenim mrežama gde Grad imam naloge. Taj termin je i na sajtu ključne ustanove u organizaciji Velikog školskog časa - Spomen-parka "Kragujevački oktobar".

Međutim, juče je nekoliko gradskih izvora objavilo da Veliki školski čas počinje u 10 časova i 30 minuta, bez podatka koliko traje. Nijedan izvor nije naveo obrazloženje izmene termina, što je informacija od javnog značaja za Kragujevčane.

Sa više gradskih adresa dobili smo nezvaničnu potvrdu da Veliki školski čas zaista ranije počinje i kraće traje, ali niko nije dobio objašnjenje, razlog za ovaj presedan, niti je pronalazio reči opravdanja za nedostojan odnos prema Događaju.

Bude li zvanične potvrde ranijeg početka i kraćeg trajanja Velikog školskog časa, obaveštavamo Vas da ćemo od zvaničnika Grada zahtevati zvaničnu Odluku o izmeni i Obrazloženje, shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja (Član 16), kao registrovani za obaveštavanje građana o pitanjima od javnog značaja. Nakon toga, u sadejstvu sa sugrađanima, zahtevaćemo i odgovornost za činjenje nečega što niko nikada nije učinio u Šumaricama od kada postoji Veliki školski čas.

Takođe, pozvaćemo sugrađane da se okupimo kraj Spomenika streljanim đacima i profesorima u subotu 21. oktobra i zadržimo do 11:45 kada ćemo u znak neslaganja sa Odlukom sa svojih telefona da pustimo zvuk školskog zvona kojim se završavao svaki Veliki školski čas, do ove godine.

Smatrajući da je suvišno ovom (ne)prilikom podsećati u čemu je simbolika početka Velikog školskog časa u 11 časova i trajanja od 45 minuta, molimo Vas da u toku dana utičete na donosioce odluke ovim povodom, kao i da nam u uzvratnom javljanju prenesete jeste li kao ustanova saglasni sa našom inicijativom.

Očekujući razumevanje, šaljemo srdačan sugrađanski pozdrav!

U Kragujevcu,
18. oktobra 2023.

PRVI PRVI NA SKALI
Zastupnik udruženja
Dejan Milošević

Primaoci:

 • Galerija "Mostovi Balkana",
 • Galerija "Rima",
 • Dom omladine,
 • Zavod za zaštitu spomenika kulture,
 • Istorijski arhiv Šumadije,
 • Kancelarija za mlade,
 • Knjaževsko-srpski teatar,
 • Muzički Centar,
 • Narodna biblioteka "Vuk Karadžić",
 • Narodni muzej,
 • Pozorište za decu i mlade,
 • Spomen-park "Kragujevački oktobar",
 • Studentski kulturni centar,
 • Univerzitet u Kragujevcu,
 • Univerzitetska biblioteka,
 • Ustanova kulture "Koraci",
 • Centar za obrazovanje,
 • CZNTK Abrašević,
 • Crveni krst,
 • Škola mira.

Kopija: Redakcijama

OKTOBARSKE SVEČANOSTI - KRAGUJEVAC 2023

Oktobarske svečanosti - Kragujevac 2023


STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html