IV festival nauke ’Otključaj znanjem’

IV festival nauke ’Otključaj znanjem’

Četvrti festival nauke i umetnosti pod nazivom ’’Otključaj znanjem’’ u organizaciji Druge kragujevačke gimnazije uz podršku Erste banke, poslovnog udruženja Lokal pres i lokalne samouprave, biće otvoren u petak, 3. aprila u prostorijama Gimnazije.

Na dosadašnjim festivalima učestvovalo je preko 300 učenika sa svojim profesorima, a ove godine učešće su najavili kragujevački fakulteti, srednje i osnovne škole, sadašnji i bivši učenici ove gimnazije.

- Pravo je zadovoljstvo što će Kragujevčani imati priliku da u svom gradu prate festival nauke i umetnosti. U proteklom periodu uglavnom se suočavamo sa problemima, bar kada je obrazovanje u pitanju, ali održavanje festivala nauke i umetnosti predstavlja dobar primer u ovoj oblasti. Dodatno mi čini zadovoljstvo što je organizator festivala gimnazija čiji sam bivši učenik. Održavanje ovakvih manifestacija predstavlja priliku kada učenici i profesori ostvaruju drugačiju komunikaciju, manje zvaničnu jer kada se završi školovanje i dođe u neku drugu životnu dob shvatimo da težimo istom cilju - rekao je na konferenciji Boris Kovačević, član Gradskog veća za vanprivredne delatnosti.

Prema rečima profesora Zlatka Manojlovića ideja o pokretanju festivala rodila se pre četiri godine kada su profesori prirodnih nauka uvideli da se interesovanje učenika uglavnom usmerava prema društvenim naukama i da je organizovanje festivala pravi način za promociju nauke.

- Iz godine u godinu interesovanje učenika raste i festival je dobio i karakter umetničkog. Ove godine, u okviru festivala, biće otvorene izložbe na kojima će učenici pokazati svoje vannastavne aktivnosti, interesovanja i hobije pa će posetioci moći da vide stare fotoaparate i izložbu arhiva. Što se tiče prirodnih nauka biće interesantnih eksperimenata iz oblasti fizike i hemije - najavio je profesor Manojlović.

- Redovni časovi u školi nisu toliko zanimnjivi, dok festival nauci i lekcijama iz udžbenika pristupa na potpuno drugačiji, zanimljiviji način. Interesovanje učenika za učešće na festivalu je sve veće. Učenici nauci i učenju pristupaju na neposredniji, interesantniji način jer nauka je sve što nas okružuje - rekla je Jelena Riznić, učenica četvrtog razreda gimnazije.

Konferenciji za novinare pored profesora i đaka Druge kragujevačke gimnazije prisustvovao je Dragan Šimšić, direktor Erste banke, Snežana Milošević ispred poslovnog udruženja ’Lokal pres’.

Četvrti festival nauke i umetnosti "Otključaj znanjem" biće otvoren u 15 časova.

Izvor: kragujevac.rs 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari