Izložba grafika Eve Esme (Estonija) u Mostovima Balkana

Izložba grafika Eve Esme (Estonija) u Mostovima Balkana

Otvaranje izložbe grafika estonske umetnice Eve Esme zakazano u u galeriji "Mostovi Balkana" za četvrtak 22. januar u 19 časova. Izložba će biti otvorena do 4. februara.

Esma je 1981. godine završila Talinsku umetničku gimnaziju, 1989. diplomirala je grafiku na Estonskoj umetničkoj akademiji, a ove godine je magistrirala na Talinskom Univerzitetu. Predavač je za predmet grafika na Umetničkoj akademiji i nastavnik na Dečjoj umetničkoj školi u Tartuu, drugom po veličini gradu u Estoniji, posle prestonice Talina.

Izlagala na oko 30 međunarodnih grupnih izložbi i 15 samostalnih. Ostvarila je značajnu pedagošku aktivnost kroz projekte obuke na daljinu raznih grafičkih tehnika. Autor je knjige o grafičkim tehnologijama. Prema sopstvenim rečima, izražava se najuspešnje kroz poetsku figuraciju, koristeći intaljo tehnike i povremeno litografiju.

ŽENA KOJA DRŽI SUNCE

Ova talentovana grafičarka donosi nam tridesetak grafika malog formata nastalih korišćenjem sada već univerzalnog jezika svih grafičara od Brazila, Koreje, Srbije do Estonije. Velika odgovornost i doza opreznosti u pronalaženju ključa od ulaznih vrata njenih tajni su preduslovi koji se podrazumevaju. Dakle, tajna spoznaje njenih grafika, kao što sam napomenuo u tumačenju njenog postupka, nije u pristupu i obradi grafičke ploče, što je, ne retko, pouzdan put, već njena čežnja za igrom, ali kao način gotovo senzualan i baš južnjački.

Divertimentnost njenih radova ogleda se u radosti i raskoši motiva, lišenih severnjačke štedljivosti i emotivne suzdržanosti. Ona je dosledna u prihvatanju jednog globalnog zaključka da su sve lepote sveta, pa i sunce, deljive i pripadaju svima, čime je sa razlogom pogazila konvencije o podeli sveta na sever – jug, istok - zapad, prisutne u svetu do pred kraj 20. veka. Pripišimo to i neslućenom razvoju komunikacija i sa njom, gotovo neshvatljivu indiskreciju u otkrivanju i saopštavanju svih tajni ove planete koja je svih godina – kako je već i najavljeno – zaista postala globalno selo, lišeno svih tajni.

To je fakat do koga se, ipak, lako dolazi, jer je sveprisutan. Ali ono tajnovitije, ono što se samo sluti, ali ne razliveno i ne kondicionalno, nego precizno i čak bolno, bolno tačno, jeste anticipacija koja se smatra retkom privilegijom umetnika. Eve Eesmaa lirski i radosno anticipira jedan svet kojem pripada i ona, a to je svet univerzalne lepote.

Miodrag Anđelković

POVEZIVANJE VREMENA

Grafike Eve Esme, novog imena na našoj likovnoj sceni, svedoče o autoru vrlo bogate imaginacije, elementa bez kojeg bi svaka vrsta umetnosti bila siromašna, ako ne i nemoguća. Eve svoj svet mašte i snova vešto prenosi na grafičku ploču da bi potom, u različitim grafičkim tehnikama, ostavila otisak na papiru, koji posmatrača ne ostavlja ravnodušnim. Naprotiv.

Slike, nazovimo ih tako, Eve Esme primer su mogućnosti povezivanja vremena u kojem su nastale, dakle prošlog, sa vremenom u kojem ih posmatramo dok ulazimo u svet njenih snova, dakle sadašnjeg, i vremena kada će nas njena bajka ponovo pozvati da dosanjamo njene snove i povežemo ih sa svojim snovima i maštanjima, dakle budućeg.

Vreme prošlo na nekim grafikama vreme je estonskih balada, nama na žalost nepoznatih („Cvet ljubavi“, „Mesečeva devica“, „Mali, sivi konj“), odnosno vreme kolektivnog pamćenja. Na većini drugih grafika to je vreme vlastitog detinjstva. „Devojčica koja skače“ jedna je od takvih scena koje nas vraćaju u dane bezbrižnosti, opuštenosti i maštanja. Sa njom istovremeno i „Beli konj“, simbol čistote, slobode i osvajanja novih prostora. A za one koji žele da se vinu visoko, „čak do neba“ i da korak po korak krenu u nove predele, tu je „Slon sreće“.

Vreme prošlo nije zaboravljeno. Ono je kao neki zastor prevučeno preko sadašnjeg vremena, koje je tu, jer su tu i emocije koje osećamo. Čvrsto držeći taj zastor i pomerajući ga sa svakim trenutkom pokušavamo da njime pokrijemo i vreme buduće, neizvesno i nesigurno.

Povezujući sva tri vremena Eve Esma nas čuva u bosonogom vremenu smeha, bezbrižnih igara i velikih nadanja. Onaj ko kao Eve ne izlazi iz svog detinjstva, on ima pravo i na budućnost.

Zvonimir Kostić Palanski

MOSTOVI BALKANA SAJTFB PROFIL

PPNS/KG VODIČ

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari