Karavan ’Moja Srbija’ 10. jula u Kragujevcu

Karavan ’Moja Srbija’ 10. jula u Kragujevcu

Kragujevac će biti domaćin karavana "Moja Srbija" u petak 10. jula, kada će se u centralnoj pešačkoj zoni, kod Krsta, održati prezentacija turističkih potencijala Srbije.

Na platou Kod Krsta u periodu od 16 do 20 časova biće predstavljena turistička ponuda grada i regije, sa posebnim osvrtom na manifestacije, kulturno-istorijske znamenitosti, prirodne lepote, seoski turizam i gastronomiju Šumadije i Pomoravlja.

Pored domaćina, GTO Kragujevac, na štandovima će se predstaviti i lokalne turističke organizacije iz Šumadije, odnosno centralne Srbije - iz Aranđelovca, Topole, Rače, Lapova, Batočine, Rekovca, Despotovca, Trstenika, Brusa i Kruševca.

Na centralnom gradskom platou biće promovisana ponuda još devet gradova, stalnih učesnika karavana Moja Srbija: Kraljevo, Čačak, Užice, Novi Pazar, Novi Sad, Subotica, Niš, Leskovac, Beograd, kao i njihovih susednih opština, lokaliteta, institucija, organizacija i udruženja koje se bave turizmom, kulturom, sportom i ugostiteljstvom. Štandove će imati i Turistička organizacija Srbije, organizator kampanje i Udruženje "Srbija za mlade", partner projekta. Tokom celog dana trajaće kviz - nagradna igra "Koliko poznaješ Srbiju" u kojem se mogu osvojiti vredne nagrade.

Turistička organizacija Kragujevca promovisaće program vodičkih tura, programe kragujevačkih institucija kulture, kao i Dečji đurđevdanski karneval. Kragujevački planinari predstaviće planinarske staze na području Kragujevca i manifestacije koje organizuju. U centru grada predstaviće se i kragujevački Eko park i paraglajding klub.

Svoju ponudu predstaviće i ugostitelji iz grada i okoline, a posebne prezentacije gastronomskih specijaliteta imaće restorani "Panorama", "Biblioteka kod Milutina" i "Mustang", kao i seoska turistička domaćinstva grada i regije. Degustaciju će posetiocima omogućiti i destilerija "Gružanska nit" iz Guberevca i podrum "Stari hrast", porodice Stevanović iz Žirovnice. U programu promocije učestvovaće i učenici i profesori Trgovinsko-ugostiteljske škole "Toza Dragović2 iz Kragujevca.

GTO Kragujevac je u saradnji sa lokalnom samoupravom, Šumadija sajmom i hotelom Kragujevac, obezbedila izlagački prostor, tako da će centralna pešačka zona u petak biti pravi mali sajam sa preko 40 izlagača, a sve će biti upotpunjeno bogatim muzičkim programom na bini.

U okviru programa na bini predstaviće se FILUM, Centar za negovanje tradicionalne kulture "Abrašević", Danica Krstić, pobednica "Šljivika" i finalista izbora za našeg predstavnika na Evroviziji, Pavle Vasiljević, finalista takmičenja "Pinkove zvezdice", plesni klub "Fiesta" iz Kragujevca, baletska škola "Aplauz" i "Art kvart". Pored njih, u programu na bini nastupiće KUD "Oplenac" iz Topole, ovogodišnji pobednik Šljivika i plesna škola "RMP" iz Aranđelovca. Svečano otvaranje je u 16 časova.

PROGRAM

 • 13:00-15:00 Pešačka vodička tura kroz Kragujevac
 • 15:00-16:00 Fićama kroz Kragujevac, panoramska vožnja i fotografisanje u Šumaricama (spomenik streljanim đacima i profesorima i jezero u Šumaricama)
 • 16:00-16:10 Nastup Filuma: "Skerco" i "Marš" Sergeja Prokofjeva, solista Đorđe Vasiljević, odsek harmonika, četvrta godina studija
 • 16:10 Ceremonija svečanog otvaranja: obrodošlica i pozdravni govori gradonačelnika Kragujevca Radomira Nikolića i načelnika šumadijskog okruga Damjana Srejića, direktora TOS Gordana Plamenac, direktora GTO Kragujevac Snežana Milisavljević
 • 16:30 Nastup Centra za negovanje tradicionalne kulture "Abrašević"
 1. Igre iz Levča, koreograf Živojin Miljković Paško (8,5 minuta)
 2. Orkestar - Balkanski splet
 3. Aleksandra Prodanović, pesma "Kiša pada trava raste"
 4. Splet igara iz Šumadije, koreograf Vlada Grozdanović (6,5 minuta)
 • Obilazak štandova (predstavnici ministarstva, TOS i grada Kragujevca)
 • 17:00 Nastup DJ-a i plesne škole "RMP"- Ritam muzika ples, iz Aranđelovca
 • 18:00 Nastup Danice Krstić 
 • 18:15 Dodela nagrada pobednicima manifestacije "Dani otvorenih dvorišta"
 • 18:30-19:00 Nastup KUD "Oplenac" Topola (pobednik Šljivika): 
 1. igre iz okoline Beograda, koreografija Gorana Mitrovića; umetnički rukovodilac igračkog ansambla Miloš Vulović
 2. pevačka grupa (3 pesme), umetnički rukovodilac Ksenija Milovančević
 3. recitator Andrija Marković "Vašar u Topoli"
 4. igre iz Vranjskog polja, koreografija Igora Gudića
 • 19:00 Nastup Pavla Vasiljevića, finaliste takmičenja "Pinkove zvezdice"
 • 19:30 Nastup plesnog kluba Fiesta, jednog od najtrofejnijih plesnih klubova na ovim prostorima
 • Baletska grupa "Aplauz", "Art kvart"
 • 20:00 Zatvarnje manifestacije 
 • Nastup DJ-a i Izvlačenje nagrada "52 vikenda u Srbiji"

Promocija na štandovima

Promocija vodičkih tura koje Turistička organizacija besplatno organizuje od 2010. godine za Kragujevčane i naše goste. Ture uključuju panoramsko razgledanje grada i posetu najznačajnijim turističkim lokalitetima u gradu i okolini. Najveće interesovanje vladalo je za manastirske ture.

 • Predstavljanje Spomen-parka "21. oktobar" i kragujevačkih institucija kulture (Narodni muzej, Zavod za zaštitu spomenika kulture...)
 • Članovi planinarsko-ekološkog kluba "Gora" i Planinarskog društva "Žeželj" promovisaće planinarske staze na području Kragujevca 
 • Promocija kragujevačkog Eko-parka
 • Promocija paraglajding kluba "Pingvin" iz Kragujevca 
 • Promocija Dečjeg đurđevdanskog karnevala koji GTO organizuje svake godine 6. maja, povodom proslave Dana grada

Promocija ugostiteljske ponude grada Kragujevca

 • 16:00 Prezentacija Trgovinsko-ugostiteljske škole "Toza Dragović"
 • 16:30 Prezentacija restorana "Panorama" hotela Kragujevac
 • 16:30 Prezentacija restorana "Biblioteka kod Milutina"
 • 16:30 Prezentacija podruma "Stari hrast", porodice Stevanović iz Žirovnice
 • 17:30 Prezentacija restorana "Mustang"
 • 18:00 Promocija seoskih domaćina iz okoline Kragujevca i firme "Bioled" proizvođača torti, kolača i peciva

TO Aranđelovac - predstavljanje objedinjene ponude turističkih potencijala opštine Aranđelovac, posebno manifestacije: "Mermer i zvuci" (50. godina smotre umetnosti) i "Ulica nasmejanih lica", kao i Akva park hotela "Izvor".

TO Knić - promocija seoskog turizma, uz degustaciju proizvoda: promocija i degustacija rakije "gružanska nit",
promocija restorana "Mu soul".

TO Rekovac - promocija gastro-turizma u Levču; Udruženje žena "Levčanke" i Udruženje žena "Zlatne ruke Levča".

TSO Despotovac - promocija turističke ponude opštine Despotovac (manastir Manasija, vodopad Prskalo, sportski i seoski turizam, promocija Resavske pećine i vodopada Veliki buk), "Senjski rudnik" - promocija industrijskog turizma, promocija etno-domaćinstva "Milanović" iz okoline Despotovca.

TO Topola - promocija seoskog turističkog domaćinstva porodice Lukić i seoskog turističkog domaćinstva "Kapetanovi vinogradi" i promocija destilerije "Zlatne kapi" iz Trnave.

TO Brus - promocija etno-hrane, pića i publikacije opštine Brus.

TO Kruševac - degustacija vina iz fabrike "Rubin".

Autor: Emina Vidosavljević

GTO KRAGUJEVAC SAJT, FB STRANA 

APEL ZA NEDIN OPORAVAK I BOLJU BUDUĆNOST 


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari