Klub Vidosav: Dokumentarac ’Vojnička naselja u Vojvodini’

Klub Vidosav: Dokumentarac ’Vojnička naselja u Vojvodini’

Dokumentarni film "Vojnička naselja u Vojvodini" biće prikazan u Klubu Vidosav (Botunje) u subotu 28. novembra u 19 časova.

Gosti Kluba biće autori filma Aleksandar Karišik i Dušan Ninkov, a organizator najavljuje i koktel posle projekcije filma.

Ovaj dokumentarac se bavi Vojnom granicom, pre svega, delom koji je prolazio kroz današnju Vojvodinu, od njenog nastanka 1458. pa do njenog, tzv. razvojačenja 1867. godine. Film opisuje postepen proces nastanka, istorijske okolnosti i njen uticaj na stanovnike Vojvodine, pre svega na Srbe koji su u nekim momentima činili i do 50 odsto vojnog sastava Austrougarske monarhije.

Vojna granica je najpre nastala iz potrebe odbrane od upada Turaka, a u mirnodopska vremena je služila kao carinska ispostava i karantin za sprečavanje prenošenja čestih epidemija kuge i kolere iz Otomanske imperije. Srbi su u Vojvodini živeli i pre provale Otomanske imperije i Mohačke bitke, ali se priliv srpskog stanovništva nastavio konstantno uz nekoliko velikih migracija - nakon pada Despotovine i tokom velikih seoba u 17. i 18. veku. Srpsko stanovništvo bilo je pogodno za naseljavanje pustih teritorija. U zamenu za vojnu službu dobijali su manji deo zemlje u trajno vlasništvo, a veći na obrađivanje, i mogli su je zadržati dok god su imali muško potomstvo koje je vršilo vojnu službu. Takođe, bili su izuzeti iz jurisdikcije civilnih vlasti, imali su poreske olakšice i što je najvažnije, mogućnost obrazovanja i napredovanja u vojnoj službi, te verski imunitet koji ih je štitio od prozelitske politike. Dakle, bili su zemljoradnici u miru i vojnici u ratu.

Graničari u Habsburškoj monarhiji nisu samo čuvali granicu od upada iz Otomanske imperije, već su se borili i u čitavom nizu ratova koje je Monarhija vodila u Evropi, od ratova za Špansko i Bavarsko nasleđe, pa sve do ratova vođenih protiv Napoleonove Francuske.

I ove večeri je obezbeđen prevoz autobusom do kluba i nazad. Polazak je u 18:15 sa autobuske stanice u Lepeničkom bulevaru (preko puta Hotela Kragujevac) u smeru prema Batočini. Povratak po završetku događaja, posle 21:00. Prevoz je besplatan.

KLUB VIDOSAV SAJT, FB KLUB

PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari