Knjaževsko-srpski teatar: Bajka o mrtvoj carevoj kćeri

Knjaževsko-srpski teatar: Bajka o mrtvoj carevoj kćeri

Predstava "Bajka o mrtvoj carevoj kćeri", autora Nikolaja Koljade, reditelja Boška Dimitrijevića, biće izvedena u Knjaževsko-srpskom teatru u utorak 30. novembra od 20 časova.

Uloge:

  • Rima - Sanja Matejić
  • Masksima - Nenad Vulević
  • Vitalij - Dušan Stanikić
  • Nina - Ana Todorović DialoKoljadin teatar je ogledalo odvažno da odrazi karakterističnu težnju ka stvarnosti koja odbacuje svaku stilizaciju i sve duhovne činioce. On svet čulnih pojava shvata kao svet sa stanovišta prirodnih pojava: nasleđa, sredine, istorijske situacije. Njegov metod eksperimenta dovodi instikte, navike i ponašanja likova poput klasifikacija iz prirodnih nauka.

"Umetnost je deo prirode viđen kroz nečiji temperament". Jedna evolucija ljudske sudbine u veku prevrata i "konačnih odluka". Koljadino utočište u svetu naturalizma, višestruko je žestoko i bolno. Bez klišea on dovodi svoje likove do ivice samoubilačkih tendencija dozvoljavajući da se pretope iz hladne i surove realnosti u šizofreni iskrivljeni svet mrtvozvanika koji postoje samo dati u određenom natprirodnom svetu bola, razočarenja i otpadništva. On taj svet bez ozarenja ljudske dobrote vidi kao tamničenje ružno, prljavo i zlo dovođenje u stanje surove realnosti koja zablista u bajku.

"Kada čitalac uzme u ruku ovu dramu, čija je radnja smeštena u prljavo veterinarsko odeljenje za prekraćivanje muka osakaćenim domaćim mezimcima i nesrećno ružnoj Rimi, mora da se zapita kako će dramski pisac uspeti da se uznese do bajke".

Tužna bajka Rime, Nine, Maksima i Vitalija zida svoju građevinu na antropološkom zlu u čoveku, kolektivnom iskustvu koje iz kovitlaca Oktobra vodi ka ljudskoj težnji ka lepom, dobrom i pametnom kroz ovo bajkovito pozorišno štivo koje nam u jednom dahu predaje svu gorčinu i zagađenost ljudske duše da bi je dovelo kroz tegobne trenutke u stanje kojim se uzdiže do neba i zvezda bez premca.

Marija Soldatović

INSERT (2012)Zasluge: Milivoje Štulović (scenograf), Snežana Kovačević (kostimograf), Aleksandar Miloradović (inspicijent i sufler), Nikola Manić (svetlo)

Nagrade:

Premijera predstave izvedena je na Maloj sceni Teatra 22. aprila 2005. godine.

KNJAŽEVNO-SRPSKI TEATAR I PORTAL PORTAL PPNS POKLANJAJU 2X2 ULAZNICE POSETIOCIMA KOJI NAVEDU JOŠ JEDNU PREDSTAVU KST U KOJOJ IGRA SANJA MATEJIĆ.

Odgovore slati kao komentare ispod ove najave na portalu - do utorka u 17 časova, kada će biti objavljeni. 

REPERTOAR KST

KNJAŽEVSKO-SRPSKI TEATAR SAJTFB STRANA, TVITER, INSTAGRAM 


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020


STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

ARHIVA PPNS

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 1

  • Aleksandra
    30.11.2021

    Ja od jutra nisam stao

Dodaj komentar

Facebook komentari