Knjaževsko-srpski teatar: Dvesta

Knjaževsko-srpski teatar: Dvesta


Predstava  Knjaževsko-srpskog teatra "Dvesta" Petra Mihajlovića, u režiji Jovice Pavića, biće izvedena u četvrtak 21. februara od 20 časova.

Komad je višestruko značajan za kragujevačku i srpsku pozorišnu i kulturnu scenu. Pojavio se u godini velikog jubileja, 200. godišnjice od stvaranja moderne srpske države i proglašenja Kragujevca za prestoni grad. U jednom vrlo uspelom žanrovskom sinkretizmu, Mihajlović je prikazao istoriju naših prostora u proteklih 200 godina na pomeren, iščašen, sarkastičan, na momente veoma duhovit, a na momente potresan i bolno otrežnjujući način. Predstava "Dvesta" govori o nama pre i nama danas, kroz jednu "tipičnu" srpsku porodicu koja se snalazi i pliva u svim režimima i sistemima i iz svega izlazi kao pobednik (da li?).

REČ PISCA

Uprkos otvorenim ili prikrivenim sukobima među državama, među narodima i nacijama, među ljudima, uprkos prekrajanjima granica, prekrajanjima same istorije i prekrajanjima legendi i mitova, uprkos industrijskoj, tehnološkoj evoluciji, uprkos digitalizaciji, globalizaciji, uprkos politici, umetnosti, religiji, spinovanju, silovanju, uprkos medijima, uprkos novcu i odsustvu istog, uprkos bilo kakvom sistemu ili odsustvu istog, uprkos prostom protoku vremena, stiče se utisak da se u poslednjih 200 godina u Srbiji malo toga suštinski promenilo jer se u osnovi svega i dalje nalazi čovek sa svim svojim mnogobrojnim manama i malobrojnim vrlinama. I umesto da porodica, ta „biološka i edukativna grupa“, bude lek čije će ozdravljenje doprineti ozdravljenju pojedinca, a zatim i svega što sledi, stvari se, gotovo bez izuzetka, odvijaju u suprotnom pravcu pa se gotovo neizlečive bolesti stvarnosti koju živimo lagano uvlače u porodicu, tu „osnovnu jedinicu društva i sveta“, preteći da je i u potpunosti razore. Spajanje najznačajnijih i najzanimljivijih, a komplementnih, istorijskih ličnosti i činjenica prethodnih 200 godina i aktuelnih novinskih naslova i TV priloga, počev od proglašenja Kragujevca za prestonicu Srbije, pa sve do današnjeg dana i aktuelnog štrajka „Fijatovih“ radnika, u jednu vremensku ravan, stvoriće imaginarni poligon za vrlo stvarnu i životnu dramu jedne prosečne srpske porodice koja gubi u pokušaju da funkcioniše u ovakvom nefunkcionalnom društvu.

Tekst dramskog omnibusa Dvesta „žanrovski“ je, nalik samom životu, „sve“: dokumentarizam i fantastika, parodija i tragedija, melodrama i horor, komedija i opelo, poezija i mašine, glad i alavost, partija i pasoš, novac i vazduh, smrt, ali možda i nekakva nada!

U predstavi učestvuje više od 40 glumaca i statista. Scenograf predstave je Boris Maksimović, kostimograf Jelena Janjatović, kompozitor Dragoslav Tanasković, koreograf Nela Antonović, lektor Andrijana Videnović, izvođač slikarskih radova Ana Kolbjanova, a asistent scenografa Saša Đorđević.

Uloge:

 • Ivan Vidosavljević
 • Jasmina Dimitrijević
 • Miloš Krstović
 • Nenad Vulević
 • Isidora Rajković
 • Todor Jovanović
 • Nikola Milojević
 • Čedomir Štajn
 • Katarina Janković
 • Dragan Stokić
 • Mladen Knežević
 • Đorđe Simić
 • Ana Todorović Dialo
 • Bogdan Milojević
 • Marija Rakočević
 • Matija Ristić

Statisti: Isidora Arsić, Anastasija Đorđević, Milica Đorđević, Ilija Ivanović, Stanislava Ljubić, Jana Mijailović, Filip Milikić, Mina Nešić, Danica Petrović, Predrag Simić, Avram Cvetković.

Deca iz Dramskog studija „Petar Pan“ iz Kragujevca: Janko Avramović, Anastasija Veljović, Mateja Danilović, Nemanja Đelić, Bojana Jovanović, Aljoša Labudović, Todor Milićević, Strahinja Mišković, Nina Mrkić, Lena Petrović, Emilija Radosavljević, Maša Stanković, Milan Tomić, Sava Ćuković, Đurđa Ubavkić.

Premijera je izvedena 10. marta 2018. godine.Cene ulaznica za redovni repertoar: parter - 400 dinara, balkon - 100 dinara; za učenike, studente i penzionere - 200 dinara; svaka prva predstava u mesecu - 100 dinara. Kontakt za rezervacije: 034/332-063.

KNJAŽEVSKO-SRPSKI TEATAR I PORTAL PRVI PRVI NA SKALI POKLANJAJU 3X2 ULAZNICE POSETIOCIMA KOJI NAVEDU JOŠ JEDNU PREDSTAVU KST U KOJOJ IGRA IVAN VIDOSAVJEVIĆ.

Odgovore slati kao komentare ispod ove najave - do četvrtka u 14 časova kada će biti objavljeni. Zahvalni smo posetiocima koji su bili dobitnici u protekle četiri nedelje da se ne uključuju u nagradnu igru kako bismo darivali što veći broj sugrađana.

REPERTOAR KST 

KNJAŽEVSKO-SRPSKI TEATAR SAJTFB STRANATVITER, INSTAGRAM

PRVI PRVI NA SKALI Podrzite PPNS - Zoran Modli manji


ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html