Knjaževsko-srpski teatar: Hladnjača za sladoled

Knjaževsko-srpski teatar: Hladnjača za sladoled

Predstava "Hladnjača za sladoled", po tekstu Ružice Vasić, u režiji Primoža Beblera, biće izvedena prvi put u novoj sezoni Knjaževsko-srpskog teatra u utorak 22. septembra od 20 časova.

Dramski tekst "Hladnjača za sladoled" nagrađen je 2012. godine na konkursu Knjaževsko-srpskog teatra "Kragujevac u pamćenju i izvan pamćenja". 

* * * 

Da li motivisano ili ne, ali tek u u jednoj od četiri scenske posvete Kragujevcu Ružice Vasić, (onoj koja se dotiče petoktobarskih događaja 2000), prosine sunčev zrak. A ona davno u reč uzeta poslovična, kragujevačka kiša ostaje elemenat atmosfere celog komada i njen dominantan ton. Čini se, a to i iskaz jednog junaka dokazuje, kao da i nebo plače nad sudbinom beznadežne generacije koja je odrastala od 1993. do današnjih dana slušajući kako se odjeci Velikog istorijskog časa mešaju s grmljavinom najnovijih ratova.

Drama "Hladnjača za sladoled" Ružice Vasić ima liričnost tematski srodnog "Buđenja proleća" Franka Vedekinda, ali i naturalističku oporost autentičnog turobnog vežbanja života u Srbiji u poslednje dve decenije. Ironijsko poigravanje amblematikom, simbolima i topografijom grada ("Nema više kraguja, moj sine, ostali su kobci") pojačavaju uverljivost jednog sumornog razdoblja i naglašavaju ukus gorčine. Parodirani obrazac recitala, na kraju komada, postiže snažno dejstvo, zazvuči kao opomena, kao parastos jednoj mladosti.

Milivoje Mlađenović

Kroz četiri čina – posvete, napravljen je osvrt na proteklih petnaest godina koje su određenu generaciju marginalizovale, prosto iz razloga što je rođena u pogrešno vreme. Paralelno sa osnovnom pričom teče i lekcija o nekoj drugoj generaciji koja je stradala za vreme nemačke okupacije. I dolazi se do istog sudbonosnog koda: neki se rode samo da bi postali spomenik vremena, da bi budućim naraštajima služili za primer i nauk. Međutim, vremenom i spomenici izblede, a tragedija postane teret. Roditi se u gradu u kojem je najveći park – groblje, u kojem jednom godišnje "i nebo plače", na turbulentnom Balkanu, pod dimnjacima Zastave, podrazumeva odrastanje u rekvijumskoj atmosferi. Ipak, to sa Kragujevcem nije slučaj, on pulsira potpuno drugačije; nasuprot hladnoći nadgrobnog mermera, on živi i diše, jer grad - to su ljudi u njemu i srce u njima.

Ružica Vasić

Igraju:

 • Milutin Mića Todorović - Mirko Babić
 • Nevena Popović - Sanja Matejić Todorović 
 • Ljuba Jovanović (Žgebe) - Miloš Krstović 
 • Goran Majstorović (Lepi Goga) - Nikola Milojević 
 • Jovana Todorović - Katarina Mitrović 
 • Đole Torbica - Miodrag Pejković
 • Marko Popović (Pop) - Nenad Vulević
 • Kolporter - Aleksandar Milojević
 • Scenografija - Milivoje Štulović 
 • Kostimograf - Jelena Janjatović 
 • Kompozitor - Dragoslav Tanasković

Ružica Vasić rođena je 1976. u Kragujevcu. 2002. Izdala zbirku poezije "Trošenje usana na reči", edicija Prvenac. Fakultet dramskh umetnosti na Cetinju završila 2012, u klasi profesora Steve Koprivice i Srđana Koljevića. 2012. Osvojila nagradu na konkursu Knjaževsko srpskog teatra "Kragujevac u pamćenju i izvan pamćenja" dramom "Hladnjača za sladoled". Trenutno živi i radi u Budvi.

Reditelj Primož Bebler rođen je u Njujorku 1951. godine. Školovao se u Parizu, Indoneziji i Beogradu. Režiju je upisao 1970. godine na klasi Vjekoslava Afrića. Kao student radio je na kultnim scenama u "Krsmancu" i "Dadovu". Po diplomiranju, tri godine je radio kao reditelj i umetnički direktor u Kruševačkom pozorištu. Bio je direktor drame na srpskom jeziku u pozorištu u Subotici a kasnije i direktor te kuće. Od 1984. do 1992. godine je direktor pozorišta "Duško Radović".

Radio je i na Radio Ljubljani, pozorištu u Kranju i bio umetnički direktor celjskog gledališta sredinom devedesetih. Na čelo pozorišta u Novoj Gorici dolazi 1998. godine i ostaje punih 11 godina. Prelazi u Trst, i dve godine je direktora tamošnjeg slovenačkog gledališča koje je naša publika imala prilike da vidi na prošlogodišnjem JoakimInterFestu sa predstavom "Zlatni zmaj". U protekloj sezoni režirao je u Skoplju, Sarajevu i Šapcu. Bio je član žirija 7. JoakimInterFesta. Ovo mu je prva autorska saradnja sa kragujevačkim Teatrom.

Premijera је izvedena 15. februar 2013. godine.

hladnjaca

REPERTOAR ZA SEPTEMBAR 

KNJAŽEVSKO-SRPSKI TEATAR SAJTFB STRANATVITER


APEL: ZA NEDIN OPORAVAK I BOLJU BUDUĆNOSTPPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html