Knjaževsko-srpski teatar: Odumiranje

Knjaževsko-srpski teatar: Odumiranje

Drugo reprizno izvođenje predstave "Odumiranje", po tekstu Dušana Spasojevića, u adaptaciji i režiji Egona Savina, zakazano je u Knjaževsko-srpskom teatru (KST) za četvrtak 4. april od 20 časova. Ovo je prva režija našeg eminentnog pozorišnog reditelja u KST.

Premijera je izvedena 28. marta.

Ova drama je prvi put postavljena na scenu 2007. godine u Ateljeu 212, a nekoliko godina kasnije doživela je i svoju filmsku ekranizaciju. I filmska i pozorišna verzija ovog komada nagrađivane su na brojnim festvalima u zemlji i inostranstvu.

Posle sedamnaest godina, dramu koja je stekla kultni status iznova postavlja na scenu Egon Savin, ovoga puta na daskama najstarijeg pozorišta u Srbiji.

U predstavi igraju: Marina Perić Stojanović, Aleksandar Petković, Miodrag Pejković, Jasmina Dimitrijević i Nadežda Jakovljević.

Reditelj Savin potpisuje i izbor muzike, scenografiju Vesna Popović, kostim Jelena Stokuća, a dizajn svetla Radomir Stamenković. Plakat je dizajnirala Milena Vučković.

Naredna izvođenja zakazana su za 6. i 20. april.

Reč pisca

U našoj pozorišnoj javnosti "Odumiranje" je prepoznato najviše kao drama o raspadu srpskog sela ili kao drama o propadanju porodica unutar jedne ruralne sredine, ali i kao drama o odlasku i napuštanju vekovnih ognjišta. Danas, dvadesetak godina kasnije, osmelio bih se da kažem da "Odumiranje" dodiruje i jedan malo dublji kontekst, govoreći nam o nestajanju onih najvažnijih ljudskih vrednosti zbog kojih jedno društvo i jedna zajednica temeljno propadaju. To je drama o krivici i o iskupljenju, o ljudima surovih sudbina koji svoje rane nose bez roptanja, o onom najdubljem u biću čovekovom koje se otima bolu i stidi sopstvene tragedije, pa na kraju, zašto da ne, i drama o duši čovekovoj koja na sudištu večnosti stoji sasvim sama ne bojeći se mraka koji je okružuje. Ubojita, jezgrovita, pisana krajnje redukovano, drama uznemiruje, ali i nadahnjuje, ne izričući presudu već tražeći empatiju i razumevanje za svet ljudi o kojima govori. I tu je njenoj moći i nemoći kraj.

Posebno mi je drago što ovaj komad na scenu iznova postavlja Egon Savin, reditelj kroz kojeg je "Odumiranje" dobilo ne samo svoj scenski život već svoj najdublji i najpuniji izraz. Nakon Ateljea 212 i Crnogorskog narodnog pozorišta, "Odumiranje" će se naći pod svodom Knjaževsko-srpskog teatra. S radošću i uzbuđenjem iščekujem premijeru u srcu Šumadije, u pozorištu Joakima Vujića, odakle je pozorišni život u Srba i počeo i, evo, uspešno traje do današnjeg dana.

KOLUBARA Izdavačko društvo * Valjevo, Srbija
Reč reditelja

Naše selo je uparloženo, osiromašeno, zatrovano dnevnom politikom, lošim ukusom, predrasudama, pesticidima, lošim školstvom, nikakvom higijenom, alkoholizmom i često neprijateljskim komšijskim odnosima. U našim seoskim kafanama se izvodi i sluša najgora muzika na svetu!

Egon Savin | FDU
Biografije

EGON SAVIN

Redovni profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Režirao je u najznačajnijim pozorištima širom bivše Jugoslavije, u Mađarskoj i Italiji. Predstave Egona Savina gostovale su širom sveta: u Njujorku, Moskvi, Rimu, Beču, Nansiju, Montrealu, Čikagu, Tel Avivu, Bukureštu, Budimpešti.

Dobitnik je velikog broja najznačajnijih nagrada i priznanja.

Živi i radi u Beogradu.

DUŠAN SPASOJEVIĆ

Rođen 1980. u Valjevu gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao 2005. na Akademiji umetnosti, u klasi profesora Siniše Kovačevića.

Napisao je drame Odumiranje (Atelje 212, Crnogorsko narodno pozorište, Podgorica), Zverinjak (Srpsko narodno pozorište, Novi Sad), Metak za sve (HKD Teatar, Rijeka). 2008. sa predstavom Odumiranje, Ateljea 212, učestvuje na najznačajnijem festivalu kada je savremeni dramski tekst u pitanju, na Festivalu nove evropske drame (Visbaden, Nemačka). 2009. sa istom predstavom, prisutan je na međunarodnim festivalima u Češkoj (Plzenj) i Poljskoj (Olštin). Predstava Odumiranje, Ateljea 212, dobila je Sterijinu nagradu okruglog stola kritike 52. Sterijinog pozorja u Novom Sadu, Nagradu publike 14. Međunarodnog festivala malih scena u Rijeci i „Zlatni ardalion“ – nagradu za najbolju predstavu na 12. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu „Bez prevoda“ u Užicu. Za tekst drame Odumiranje osvojio je nagradu na 4. Joakimfestu u Kragujevcu 2007. godine.

Autor je scenarija za filmove Zverinjak, Odumiranje, Godina majmuna (koscenarista), Pijavice (zajedno sa Draganom Marinkovićem i Davidom Albaharijem), Heroji radničke klase (zajedno sa Milošem Pušićem i Ivanom Kneževićem).

Film Odumiranje imao je svetsku premijeru u Karlovim Varima 2013. godine, u okviru selekcije programa East of the West. Prikazivan je na mnogim festivalima širom sveta, od Argentine do Japana i nagrađen na festivalima u Atini, Kotbusu i Luksoru. Za scenario filma Odumiranje na 43. Festivalu u Sopotu 2014, Dušanu Spasojeviću uručena je Statueta SOFEST.

Naslovna foto: Branko Brandajs 

REPERTOAR

KNJAŽEVSKO-SRPSKI TEATAR SAJTFB STRANATVITERINSTAGRAMJUTJUB


KALENDAR DOGAĐAJA U KRAGUJEVCU
 - DESET GODINA NA PPNS

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAMTREDS

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html