Knjaževsko-srpski teatar: Staklena menažerija

Knjaževsko-srpski teatar: Staklena menažerija

Prva repriza predstave "Staklena menažerija" Tenesija Vilijamsa, u režiji Olivere Ježine, biće izvedena Knjaževsko-srpskom teatru u utorak 20. februara od 20 časova (prethodno najavljen termin, 17. februar, otkazan je zbog bolesti glumca).

U predstavi igraju Jasmina Dimitrijević, Nenad Vulević, Nadežda Jakovljević i Avram Cvetković. Tekst je prevod Nade Ćurčije Prodanović, scenografiju potpisuje Ana Kolbjanova, kostim Jelena Janjatović, muziku Miloš Petrović, a dizajn svetla Radomir Stamenković.

Druga repriza je zakazana za 21. februar.

Premijera je izvedena 15. februara, povodom obeležavanja 189 godina od osnivanja Knjaževsko-srpskog teatra, kada su tradicionalno dodeljene nagrade – Statueta "Joakim Vujić", Prsten sa likom Joakima Vujića i godišnje nagrade.

ARHIVA PPNS VOJISLAV VOJA BRAJOVIĆ DOBITNIK STATUETE "JOAKIM VUJIĆ"


Vojislav Voja Brajović dobitnik statuete ’Joakim Vujić’
Predstava "Staklena menažerija" je lirska pripovest o rasturenoj porodici uronjenoj u iluzije o drugačijem životu koji je nedostižan.

Reč rediteljke

Priča o ljudima koji žive svoju iluziju imitirajući život koji je isprazna i mahom onespokojavajuća egzistencija. Ipak, i ako uspeju da izađu iz sopstvenog života ne uspevaju da ostave sebe same.

O ljudima koji zaglavljeni u beznačajnosti svog života žude za onim koji im izmiče, postajući žrtvama sopstvenih iluzija.

Neprisustvo onih koje volimo obesmišljava pokušaje da se život učini snošljivom egzistencijom.

PRVI PRVI NA SKALI Kragujevac Knjazevsko-srpski teatar: Staklena menazerijaBiografija pisca

Tenesi Vilijams je rođen 1911. u Kolumbusu, Misisipi, gde mu je deda bio episkopalni sveštenik.


Kada se Vilijamsov otac, putujući trgovac, preselio sa porodicom u Sent Luis nekoliko godina kasnije, ni on ni njegova sestra nisu mogli da se prilagode gradskom životu. Upisao je koledž tokom Velike depresije, ali ga je napustio i počeo da radi kao službenik u fabrici cipela. Ostao je na tom poslu dve godine, provodeći večeri u pisanju. Upisao je Univerzitet u Ajovi 1938. gde je i završio studije, istovremeno radeći više honorarnih poslova. Dobio je Rokfeler stipendiju 1940. za svoj komad "Bitka anđela" i osvojio Pulicerovu nagradu dva puta – 1948. za "Tramvaj zvani želja" i 1955. za "Mačka na usijanom limenom krovu". Neka od njegovih najpoznatijih dela su "Leto i dim", "Tetovirana ruža", "Camino Real", "Bebi Dol", "Staklena menažerija", "Orfejev silazak", "Iznenada, prošlog leta", "Noć iguane", "Slatka ptica mladosti"...

Tenesi Vilijams je preminuo 1983. godine.

Biografija rediteljke

Olivera Ježina, rođena 1960. u Beogradu.

Olivera Ježina
Diplomirala glumu 1982. na Fakultetu dramskih umetnosti u klasi profesora Miroslava Minje Dedića. Glumila je u preko 50 pozorišnih predstava, filmova i serija. Od 1983. do 1986. član je glumačkog ansambla Pozorišta na Terazijama. Od 1986. do 1992. je slobodan umetnik, član Udruženja filmskih glumaca Srbije i član Udruženja dramskih umetnika Srbije.

Bila je autor i voditelj serijala emisija o kulturi i umetnosti "Ars Altera Pars" 3K RTS od 1992. do 2003, a od 2001. do 2003. i urednik Redakcije zabavnog programa 3K RTS.

Od 1998. do 2004. radi kao asistent na predmetu Gluma – Katedra za glumu, dok u periodu od 2004. do 2010. postaje docent na istom predmetu na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu. U periodu od 1998. do 2010. izvela je paralelno pet generacija studenata glume.

Od 2010. do 2014. direktor je Dečijeg kulturnog centra Beograd.

Od 2001. do 2011. godine režirala je sedam pozorišnih predstava na scenama Beograda i Srbije kao što su "Iza zatvorenih vrata" Ž. P. Sartra (Velika scena SKC Beograd), "Sumnjivo lice" B. Nušića (Pozorište „Slavija“ Beograd), "Ne ja" S. Beketa (Teatar „Kult Beograd“), "Ifigenija na Aulidi" Euripida (SKC Beograd) i dr.

Kao kreativni izvršni producent realizovala je kratki igrani film "Zid" u režiji Marka Stankovića i Gorana Joksića u proizvodnji Dečjeg kulturnog centra Beograd koji je ušao u zvaničnu selekciju 59. Međunarodnog festivala kratkog, dokumentarnog i animiranog filma u Beogradu.

Autor je 250 jedinica "Istorije svetskog i domaćeg filma sa filmskim pojmovima", opšte enciklopedije "Sveznanje" u izdanju Zavoda za izdavanje udžbenika i nastavnih sredstava, Beograd 2007.

Raduje se svojoj prvoj premijeri u Kragujevcu.

REPERTOAR

KNJAŽEVSKO-SRPSKI TEATAR SAJTFB STRANATVITERINSTAGRAMJUTJUB


KALENDAR DOGAĐAJA U KRAGUJEVCU
 - DESET GODINA NA PPNS

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAMTREDS

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html