Kragujevački plesni festival 2015

Kragujevački plesni festival 2015

ppns 2. jun

U organizaciji plesnog kluba ’’Fiesta’’ i ’’Dols’’ u subotu i nedelju, 30. i 31. maja biće održan KG plesni festival u hali “Jezero", na kome će učestvovati 2.200 učesnika iz 40 plesnih klubova iz zemlje i regiona. Pokrovitelj takmičenja je grad Kragujevac.

Tim povodom je održana konferencija za novinare kojoj je prisustvovao pomoćnik gradonačelnika za sport Nikola Urošević, a o organizaciji i manifestaciji govorila je Danijela Sagić, jedna od osnivača festivala, plesačica, instruktor i koreograf.

- Grad Kragujevac je prepoznao kvalitet kakav festival ima i podržao nas u organizaciji obezbedivši nam prostor za oba takmičarska dana kao i angažovanje zaposlenih u Sportskom centru u postavljanju scenografije i drugih potreba. Prvi festival održan je 2012. godine kada je okupio oko 700 učesnika, a već sledeće godine broj se udvostručio. Ove godine učestvovaće 40 plesnih grupa iz zemlje i regiona sa preko 2.200 plesača. Očekujemo kvalitetan plesni događaj i pozivamo Kragujevčane da uživaju u pozitivnim vibracijama podijuma u hali Jezero - rekla je Danijela Sagić. O veličini i kvalitetu festivala govori i žiri koji čine velika imena modernog i klasičnog plesa internacionalnog karaktera. Ove godine žiri je okupio predstavnike iz Finske, Švedske, Portugala i Crne Gore.

O utiscima i impresijama, ali i očekivanjima kada je u pitanju umetnički utisak plesača govorili su predstavnici žirija koji su danas doputovali u Srbiju.

- Čast mi je da ponovo budem deo ovog ogađaja i mogu da primetim veliki napredak u kvalitetu u odnosu na prethodnu godinu. Uvećava se broj učesnika i zaiteresovanih za ples. Divna prilika da se igrači iz različitih sredina i disciplina druže i razmene iskustva i ideje - rekao je Danijel Skarilo, plesač, koreograf, instruktor plesa i međunarodni sudija iz Švedske.

Govoreći o ocenjivanju igrača i plesnih grupa kažu da prate sve što ostavlja kompletan umetnički utisak jednog nastupa, od tehnike, stila, ritmike, elegancije pokreta, gracioznosti, lepote umetničkog izraza.

- Raduje me i ohrabruje činjenica da se džez-dens u Srbiji popularizuje i to je jedan od indikatora da se Srbija integriše u ono što su evropska interesovanja i trendovi. Primećujem kod srpskih igrača veliku strast prema plesu i svemu što rade, što je divna karakteristika. Nadam se da će nadležni imati sluha i da će ulagati u obrazovanje igrača, sportista i njihovih profesora i stipendirati njihovo usavršavanje - kaže Jako Kulmala, profesor džez-plesa i istorije džez plesa na Univerzitetu u Stokholmu.

Plesni festival održaće se u hali Jezero tokom vikenda sa početkom od 9 časova. U subotu 30. maja od 20 sati održaće se svečani defile i finalni deo, a u nedelju od 18:30 otvaranje finalnog dela i proglašenje pobednika. Obe večeri program će trajati do 22 časova. Ulaz nije besplatan, ali ni cena ulaznice nije određena. Očekuje se veliki broj sugrađana i gostiju iz regiona da uživaju u ovom plesnom događaju.

Izvor: kragujevac.rs 

PRILOG RTK

 
PROMOTIVNI VIDEO KRAGUJEVAČKI PLESNI FESTIVAL SAJT, FB STRANA 

PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari