Mali likovni salon: Akvizicije 2014-2015

Mali likovni salon: Akvizicije 2014-2015

Narodni muzej u Kragujevcu organizuje izložbu pod nazivom "Akvizicije 2014-2015 - Odeljenje za istoriju umetnosti Narodnog muzeja u Kragujevcu" koja će biti otvorena u Malom likovnom salonu u četvrtak 24. decembra u 19 časova. Autor izložbe i kataloga je muzejski savetnik Tatjana Milosavljević, šef Odeljenja za istoriju umetnosti Narodnog muzeja u Kragujevcu. Izložba traje do 31. januara.

Odeljenje više od dve decenije redovno, na svake dve godine, obaveštava stručnu javnost o novonabavljenim predmetima u svojim zbirkama. U periodu 2014-2015. godina Zbirke Odeljenja za istoriju umetnosti uvećane su za devet umetničkih dela.

U Zbirci skulpture nova su tri rada odlivena u bronzi sredstvima Ministarstva kulture Republike Srbije (u Malom likovnom salonu su izlagani i gipsevi i bronze 2014. godine - Iz Vajarske zbirke – Roksandić, Panić, Sandić, Reaalizacija trajne zaštite na skulpturama iz Vajarske zbirke Narodnog muzeja u Kragujevcu) – u pitanju su dela značajnih srpskih vajara u gipsu, koja su na ovaj način trajno zaštićena i sačuvana – Simeon Roksandić, Mira Sandić i Dragan Panić.

U Zbirku slikarstva stigla je jedna slika i to kao poklon Bojana Otaševića, posle njegove uspešne izložbe u Galeriji Narodnog muzeja u Kragujevcu 2014. godine, za koju je dobio i Nagradu Vukove zadužbine iste godine.

Zbirka crteža uvećana je poklonima Ratka Lalića i Gorana Rakića, takođe posle izložbi u Galeriji Muzeja, radovi su već viđeni 2014. godine na izložbi Crteži iz kolekcije Narodnog muzeja u Kragujevcu

Rad Vladimira Rankovića obogatio je Zbirku grafika i takođe je poklon, nakon samostalne izložbe u Galeriji Narodnog muzeja u Kragujevcu.

Narodni muzej u Kragujevcu i ovom prilikom zahvaljuje darodavcima koji su svojim poklonima obogatili Zbirke Odeljenja za istoriju umetnosti i na taj način obezbedili sebi zvanično mesto u budućim istraživanjima istorije umetnosti 20. i 21. veka na ovim prostorima. Važno je nabavljati nova dela za muzejske zbirke, ali je imperativ i brinuti na pravi način i sačuvati umetničke predmete, kroz različite stručne konzervatorsko-restauratorske intervencije.


NARODNI MUZEJ: SAJTFB STRANA

ppns - modli

PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari