MLS: Izložba slika Aleksandre Rakonjac

MLS: Izložba slika Aleksandre Rakonjac

Izložba slika "Negacija postojanja samo jedne stvarnosti" Aleksandre Rakonjac otvorena je u Malom likovnom salonu Narodnog muzeja u četvrtak 5. marta u 19 časova.

Radovi će biti izloženi do 25. marta. Mali likovni salon je otvoren za posete radnim danima od 12 do 20 časova, a subotom od 9 do 13 časova. 

* * *

Zalazeći u nedovoljno istraženu oblast sna, Aleksandra Rakonjac se upušta u nimalo jednostavna prostranstva ljudske psihe. Pokušavajući da današnju sveopštu desakralizaciju još jednom upakuje u oblast iole mističnih normi, ona se opredeljuje upravo za negaciju postojanja samo jedne stvarnosti, kako i sam naziv izložbe govori.

Tendencija poput ove, može se smatrati nekom vrstom simbolističke umetnosti, koja se u Aleksandrinom slikarstvu ispoljava na tematskom i motivacionom planu. Ovakav pristup razmatranja snova, predstavlja slikanje unutrašnjih doživljaja, kao graničnih iskustava podsvesti i sna.

Aleksandra ukazuje na produbljivanje unutrašnjeg, zagonetnijeg sveta, koji nudi drugačiju vrstu istine, koja odudara od stvarnosti. Upravo tom dihotomijom stvarnosti, ona na svojim platnima beleži neku vrstu riznice sveukupnog ljudskog iskustva. Okretanje sugestivnom načinu izražavanja, koji osvetljava tajnu unutrašnjeg sveta, mlada umetnica nagoveštava jedan vid transcendentlne note i mističnosti nespoznajnog. Portretisano lice osobe koja spava, mimikom nagoveštava određenu dinamiku slike. Tom mimikom, ne preterano, ali u sasvim dovoljnoj meri, zapaža se uparvo krucijalni segment delovanja sna, kao unutrašnje, sekundarne stvarnosti.

Portret na Aleksandrinim slikama je uglavnom uronjen u tamne, zagasite tonove, tako da se na neki način, na slikama može sagledati samo san, dok je druga strana stvarnosti u tom trenutku ugašena. Boja zapravo spontano ukazuje na različite segmente i na tok sna. Ovde boja dopušta posmatraču da sliku doživi na njemu blizak, i jedinstven način.

Tumačeći i razrađujući temu sna i stvarnosti, Aleksandra pred sobom ima dovoljno težak i kompleksan zadatak, čijim bi rešavanjem postavila još jedno pitanje. Naime, ukoliko bi umetnica u jednom trenutku prikazala portretisani lik sa otvorenim očima, ukazala bi na pitnje percepcije stvarnosti, kao i metafizičke prisutnosti. Poput Renea Magrita, sa slikom „Ovo nije lula“, i Aleksandra bi pozvala posmatrače da se zapitaju da li su slike prizori puke stvarnosti, koje ništa ne skrivaju, ili su pak jedan vid misterije koja duboko zaranja u realnost platna.

Aleksandra Stolić, istoričar umetnosti

rakonjac 2

BIOGRAFIJA

Aleksandra Rakonjac je rođena 29. februara 1988. godine u Kragujevcu. Diplomirala je 2013. godine na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu, smer zidno slikarstvo u klasi profesora Gorana Rakića. Master studije završila je godinu dana kasnije kod mentora dr Bojana Otaševića, na istom fakultetu. Stipendista je fonda Republike Srbije, fonda "Akademik Dragoslav Srejović" za najbolje studente grada Kragujevca i fonda za mlade talente Republike Srbije "Dositeja" ministarstva omladine i sporta.

Kolektivne izložbe

 • 2010. - Izložba crteža "Erotika" Art galerija SKC Kragujevac
 • 2012. - XVI Bijenale studentske grafike Srbije, Dom kulture Studentski grad Beograd
 • 2012. - Izložba mozaika, galerija studentskog centra Kragujevac
 • 2012. - Mozaik malog formata, galerija Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka Beograd
 • 2012. - I Bijenale studentskog crteža, Kraljevo
 • 2013. - "Š.U.N.D." Lisabon Portugal
 • 2013. - Izložba plakata, Istambul Turkey
 • 2013. - "Iluminacije", Univerzitetska galerija Kragujevac
 • 2013. - XVII Bijenale studentskog crteža, Dom kulture Studentski grad Beograd
 • 2013. - XI Likovni salon mladih, Galerija MMC Novi Pazar
 • 2013. - Diplomska izložba studenata zidnog slikarstva, Biblioteka Vuk Karadžić Kragujevac
 • 2014. - XVIII Bijenale studentske grafike, Dom kulture Studentski grad Beograd
 • 2014. - Izložba "Master", studenata master studija, Univerzitetska galerija Kragujevac
rakonjac 1

GALERIJA PPNS

PRILOG RTK

NARODNI MUZEJ: SAJTFB STRANA


PPNS/KG VODIČ

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html