MLS: Izložba slika Gorana Rakića

MLS: Izložba slika Gorana Rakića

Izložba slika Gorana Rakića biće otvorena u Malom likovnom salonu Narodnog muzeja u četvrtak 23. aprila u 19 časova. Sve slike su rađene kombinovanom tehnikom i nastale su u periodu od 2014-2015. godine, a biće izložene do 13. maja.

rakic 4

OD ELEGIČNOG PREDELA DO CVETNE BAŠTE
Elegija, Bašta, Cvet, Vatra

"Za subjekt receptivnog doživljaja delo je sredstvo katarze,
Sredstvo za bolje razumevanje sveta i samog sebe, vodič
Pravom životu, škola produhovljenja putem identifikacije
Sa autorom koji sebi polaže račune."

A. Hauzer

Nesumnjivo je da i umetnik prolazi kroz katarzu stvarajući, nismo slučajno ovu izložbu (pa i trenutnu fazu Rakićevog stvaralaštva) nazvali Od elegičnog predela do cvetne bašte! Namerno smo odabrali tzv. bele slike (nastajale 2014/2015) – kao eho čuvene (verovatno najdoslednije, najambicioznije) faze iz 2005/2006. godine - i stavili ih u kontekst, ali i kao kontrapunkt neverovatnim slikama-crtežima (rađenim Rakićevim kombinovanjem tehnika) – sigurni da samo takve krajnosti istinski ilustruju bogatstvo slikarskog izraza Gorana Rakića.

Na početku, dilema – da li su ovo pejzaži, scene iz prirode, možda mrtve prirode? Slučajnost, improvizacija, koliko se drži početne zamisli, ideje?

To se pitamo dok posmatramo tzv. "bele elegične prizore" u kojima prepoznajemo dramatiku i nemir, u čisto likovnom smislu, ali i slike "bašte" čudne atmosfere, bele ali sa naznakama optimizma, međutim, elegija odzvanja nad njima, kako sam autor oseća; – nasuprot ovim, na slikama na papiru – "besni" dramatika boja, motiva, simbola, vatre, kapije (stari simbol u novom kontekstu, na drugom nivou), cveća, bašte ... Pa još i nazivi "elegični" – otkud to? Znamo da je u nekim prethodnim fazama Rakić umeo da bude "težak", melanholičan, pa i brutalan, ali - tužan, ...i onda shvatite da je to prelaz, međuprostor, neka vrsta vakuuma, ali produktivnog. "Elegične" slike doživljavamo kao prelaz od "Kapija, Simbol, Mit" slika, najpre ka ovim "baštama", a zatim i "vatrenim."1

Iako ne deluje tako na prvi pogled, Rakić svu svoju inspiraciju, ipak, generiše iz urbanog pejzaža, odnosno, posredno, iz sentimenta povodom nekog prizora ili događaja iz neke kapije, ulice, dvorišta iz mladosti, prošlosti – i pretvara ga u likovnu senzaciju.

Kompozicija slike – rešena prepoznatljivo, a opet drugačije, sveže – čist plan, odabrani motivi, koji simbolički tačno, a primenjeni svedeno, objašnjavaju filozofski i psihološki aspekt iz drugog plana – cvet ili dva, akcenat svetlo plave, malo žute, naznake erotike, kapija u obrisima, u slojevima bele i prljavo bele paste; Rakić ovde slika i crta, kao i uvek – paralelno, odnosno, istovremeno.

Na ovima slikama vlada mir, duhovnost, možda i malo praznine emotivne, ali se oseća nagoveštaj promena, optimizma – detalji plave, na beloj osnovi, predstavljaju najveće vrednosti, čistotu, zdravlje; crnom linijom crta i nagoveštava odnos svesno – nesvesno, zajedno ilustruju doživljaj vedrog neba, i, što je najvažnije, istinu i mudrost. Cvet – kao senzacija svežine, lepote, sjaja, mladosti, obnavljanja, dakle, nov početak.

A njega predstavljaju slike na papiru. Na njima, "vatrenim", sve gori, leti, svašta se događa, Rakić ovde kombinuje novootkriveni motiv Cveta (Bašte) sa diskretnom geometrijom (očituje se u primeni kvadrata ili pravougaonika kroz simbol "kapije", a cvet formira umnoženim, naravno, nepravilnim, kružnim potezima). Kompozicija je rešena iz više planova, koji se nadopunjuju, nastavljaju jedan na drugi, sa prizorima i pričama, u kojima Rakić ne štedi sebe.

Na ova dva segmenta izložbe i sagledavamo kako Goran Rakić istražuje i otkriva svoja emocionalna stanja – kroz kolorističke izlive – ili je štedljiv – kada je elegičan, ili je raskošan kada je raspoložen, radostan, kao u ovim drugim.

Nikad prigušen niti proračunat u pokazivanju i ilustraciji svojih osećanja, Goran Rakić uvek ide dalje, eksperimentiše, sve dovodi u pitanje, problematizuje, nikad ne ide na sigurno, sve što radi i stvara demonstrira kroz transformaciju unutarnjih duhovnih vrednosti u neki spoljašnji konkretan događaj i obrnuto, neverovatna sinteza duha i materije njemu je uvek izvor snage!

Njegov ultimativni cilj jeste da se uvek okreće doživljaju sveta oko sebe i bogatog sveta u sebi. Otuda i element i snaga neminovnosti u njegovoj umetnosti.

Zato i imamo utisak da se stalno bori sa samim sobom i, zapravo, uspeva da prevazilazi samog sebe, svaki put, iznova! I, kako smo citirali na početku, samo sebi polaže račune! 

Tatjana Milosavljević
April 2015. 

rakic 3

BIOGRAFIJA

Goran Rakić je rođen u Kragujevcu 1956. godine. Završio Akademiju likovnih umetnosti u Sarajevu 1986. godine, odsek slikarstvo. Postdiplomske studije završio 1991. godine u Beogradu, na Fakultetu likovnih umetnosti, odsek slikarstvo. Član ULUS-a od 1987. godine. Živi i radi u Kragujevcu. Redovni je profesor na predmetu Slikanje/crtanje na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu.

  • Samostalne izložbe

1988. - Novi Sad, Likovni salon Tribine mladih
1989. - Kragujevac, Mali likovni salon, Narodni muzej
1991. - Beograd, Galerija Fakulteta likovnih umetnosti
- Beograd, Galerija Đura Jakšić
- Kragujevac, Galerija Studentskog centra
1993. - Priština, Galerija Pokrajinskog Kulturnog centra
- Kragujevac, Umetnička galerija Narodnog muzeja
1994. - Herceg Novi, Crna Gora, Galerija Josip Bepo Benković
1995. - Beograd, Galerija "Božidarac"
1996. - Kragujevac, Mali likovni salon, Narodni muzej
- Kragujevac, Mali likovni salon, Narodni muzej – Rakić,
Knežević, Ignjatović; projekat „Boja”
- Beograd, Galerija Studentskog kulturnog centra
- Beograd, Galerija "Stara Kapetanija", Zemun
1998. - Aranđelovac, Galerija "A", Rakić, Ignjatović, Zubac,
projekat "Put ka nevidljivom"
- Niš, Galerija savremene likovne umetnosti
1999. - Kragujevac, Galerija Studentskog kulturnog centra
2001. - Novi Pazar, Galerija "Sopoćanska viđenja"
- Kragujevac, Kafe galerija "Stari Zeland"
2004. - Smederevska Palanka, Galerija moderne umetnosti,
Narodni muzej
2005. - Beograd, Galerija 73
- Pirot, Galerija "Čedomir Krstić"
2006. - Kragujevac, Galerija Narodnog muzeja, slike
2007. - Beograd, Blok Gallery, crteži
2009. - Kragujevac, Klub Vidosav, slike
- Zemun, Galerija "Stara Kapetanija", slike
2010. - Beograd, Galerija ULUS, slike
2011. - Kragujevac, Galerija RIMA, slike
- Mladenovac, Centar za kulturu, Galerija "Foaje", slike
2012. - Vašington, SAD, Ambasada Republike Srbije, slike
- Kragujevac, Galerija muzeja "21. oktobar", slike
- Pariz, Francuska, Galerie de l’Angle, radovi na papiru
- Pariz, Francuska, Galerie de l’Angle, radovi na papiru i
crteži, sa Maryvonne Chaigneau
2013. - Pariz, Francuska, Galerie de l’Angle, radovi na papiru
- Mladenovac, Mala galerija, izložba crteža
(Rakić, Zubac, Marinković)
2014. - Pariz, Francuska, Galerie de l’Angle, radovi na papiru
(april)
- Pariz, Francuska, Galerie de l’Angle, crteži (oktobar)
- Knić, Galerija Biblioteke, slike
- Požarevac, Narodni muzej, Galerija savremene
umetnosti, slike

  • Nagrade i priznanja

1986. - Prva jugoslovenska likovna kolonija mladih,
Ivanjica, Nagrada za slikarstvo
- Godišnja izložba LUK-a, Kragujevac, Druga nagrada
za slikarstvo
1987. - Godišnja izložba LUK-a, Kragujevac, Prva nagrada za
slikarstvo
1989. - Kulturno prosvetna zajednica Kragujevac, Diploma i
nagrada za najuspešnije ostvarenje u oblasti
likovne umetnosti
1996. - Novembarski salon, Priština – Nagrada za crtež
2001. - ITART 2001, 3rd mini graphic and painting World Wide
Show, Pisa, Italy, Diplom of finalist
- 23. izložba crteža "Beograd 2001.", Narodni univerzitet
"Braća Stamenković" Beograd, Treća nagrada
2004. - 11. izložba crteža, Kulturni centar Šabac,
Velika nagrada
2007. - 51. oktobarski salon, Narodni muzej Šabac,
Prva nagrada za slikarstvo

1 Jasno je da je u međuvremenu, od 2006. godine do danas, Goran Rakić neumorno i kontinuirano stvarao, ali, ove slike i ovu izložbu posmatramo u kontekstu njegovih izložbi u Narodnom muzeju Kragujevac i u kontekstu zaokruženih koncepata.

rakic 5

NARODNI MUZEJ: SAJTFB STRANA


PPNS/KG VODIČ

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html