Mostovi Balkana: Grafičke vizije 2 (Meksiko)

Mostovi Balkana: Grafičke vizije 2 (Meksiko)

Izložba grafika tri umetnika iz Meksika "Grafičke vizije 2" biće otvorena u galeriji "Mostovi Balkana" u četvrtak 30. jula u 20 časova. Radovi će biti izloženi do 21. avgusta.

* * *

Autori su se profesionalno formirali su na Fakultetu likovnih umetnosti i dizajna u Gradu Meksiku (Nacionalna akademija "San Karlos", ENAP, UNAM). Imaju izgrađen likovni rukopis, neguju klasične grafičke tehnike na visokom nivou, ali ih i kombinuju sa novim tehnologijama. Već su afirmisani umetnici sa velikim brojem međunarodnih izložbi i nagrada.

Marija Luisa Estrada Sančes poseduje izraženu moć zapažanja koje dalje osmišljava. Pronicljivošću veštog grafičara prolazi i vizuelno registruje ulice Grada Meksika, portretiše ih estetski definišući njihov sadržaj (Lavirint, Negativni rast, Uličice bez izlaza). Vizuelni obilazak raznih predela i elementi koji čine svakodnevnicu daju mnoštvo prizora i pejzaža, a svi zajedno su celina kakav je grad Meksiko. Linija i površina kao glavni akteri variraju u bogatim i ubedljivim likovnim rešenjima. Koristi mnoštvo linija koje omogućavaju da linerarni likovni tretman preraste u trodimenzionalni.

Horhe Umberto Erera Noges izražava autorske refleksije vezane za ograničenja i paradokse života savremenog čoveka, privid slobode, otuđenosti i nepoštovanja logike života ("Ulica krokodila", "Diktator", "Karusel"). Rešetkaste i kavez strukture povezuju elemente kompozicije, često živa bića ili njihovu fizičku degradaciju i omogućuju prepoznatljivu celinu. Njegove grafičke vizije otvaraju vrata dublje stvarnosti, a kontrast crno-belog potencira autorov likovni i misaoni stav. Trag alatke koja dubi grafičku ploču omogućava potonji utisak delimične lakoće.

Fransisko Kintanar Martines radi grafike u korpusima (Vaznesenje, Corpus illuminis, Corpus verbum), predlaže vizuelnu formulu preko koje prikazuje ključne probleme suštine života i umetnosti. Osvetljava nepristupačne prostore i resurse duge tradicije stavlja u službu moderne likovne strategije. Neverovatnim metamorfozama figuracije i apstrakcije postiže vitalnost materije, a moćnu snagu telesnog i slikovitog objedinjava veštom kombinacijom raznih tehnika. Telo je re-valorizovano sa mislima u nastavcima poput modernih amblema sa sjajem starog zlata i suptilnim prelazima teksture i tonaliteta. Koristeći barokne srednjevekovne predstave "vidi" ono što određeni motiv tela čini različitim, potencira vrednost tog motiva i stavlja ga u kontrastni kontekst.

Mr Leposava Lepa Milošević Sibinović, autor projekta

Izloženo je:

  • 10 grafika Marije Luise Estrade Sančes u kombinovanim tehnikama akvatinte, bakropisa i gravure u PVC ploči; 
  • 10 grafika Horhea Umberta Erere Nogesa gravura u PVC ploči; 
  • 10 grafika Fransiska Kintanara Martinesa u kombinovanim tehnikama litografije, drvoreza, digitalnog transfera; šine kole na japanskom papiru i bakarnim listićima – na laneno pamučnoj podlozi.

BIOGRAFIJE

Marija Luisa Estrada Sančes (Maria Luisa Estrada Sanchez)

Rođena je 18. jula 1983. godine u gradu Meksiku. Diplomirala je 2008. godine na Fakultetu likovnih umetnosti i dizajna pri Nacionalnom autonomnom univerzitetu u Maksiku (ENAP-UNAM), gde je i magistrirala na smeru urbana umetnost 2010. godine. Aktuelni je koordinator Ateljea za istraživanje i produkciju grafike "Karlos Olačea" (Carlos Olachea) na Fakultetu umetnosti i dizajna Nacionalnog univerziteta Meksika.

Horhe Umberto Erera Noges (Jorge Humberto Herrera Noguez)

Rođen je 1977. godine u gradu Meksiku. Studirao je na odseku za crtež i grafiku na Akademiji San Karlos pri Fakultetu umetnosti i dizajna Nacionalnog autonomnog univerziteta u gradu Meksiku (ENAP-UNAM), od 2000. do 2002. Specijalizirao je rad u metalu od 2000. do 2004. godine.

Fransisko Kintanar Martines (Francisco Quintanar Martinez)

Rođen je 1. juna 1971. godine u gradu Meksiku. Diplomirao je na odseku za vizuelne umetnosti na Fakultetu umetnosti i dizajna Nacionalnog autonomnog univerziteta Meksika (FAD-UNAM). Radovi mu se nalaze u kolekcijama brojnih muzeja i galerija širom sveta.

Na naslovnoj strani:

  • Marija Luisa Estrada Sančes, "Merači", grafika, 16x23cm, 2014; 
  • Horhe Umberto Erera Noges, "Brodolom", grafika, 76x53cm, 2012; 
  • Fransisko Kintanar Martines, iz ciklusa "Trinidad" (triptih), grafika, 51x29 cm, 2006.

GALERIJA PPNS

MOSTOVI BALKANA SAJTFB STRANA


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html