Mostovi Balkana: Grafike i slike Marije Sibinović

Mostovi Balkana: Grafike i slike Marije Sibinović

Izložba grafika i slika Marije Sibinović biće otvorena u gradskoj galeriji "Mostovi Balkana" u petak 2. oktobra u 20 časova.

Izložba obuhvata 15 radova - grafike izvedene u tehnikama akvatinte, kombinacijom duboke i visoke štampe, i slike izvedene putem otiskivanja i kombinovanom tehnikom.

Radovi će biti izloženi do 14. oktobra.

BIOGRAFIJA

Marija Sibinović je rođena 1989. u Beogradu. Završila je osnovne diplomske (2012) i master studije (2013) na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Mirjane Tomašević, odsek grafika i knjiga. Učestvovala je na oko 50 kolektivnih izložbi, u zemlji (Beograd, Kraljevo, Majdanpek, Šabac, Gornji Milanovac, Čačak, Novi Pazar, Smederevo, Kovin) i inostranstvu: Meksiku (Meksiko Siti, Puerto Vajarta), Bugarskoj (Sofija, Plovdiv, Sliven), BiH (Sarajevo, Banja Luka), Kini. Samostalno je izlagala u Beogradu i Slivenu (Bugarska).

Pored klasičnih slikarsko-grafičkih tehnika, istražuje u oblasti proširenih medija. Studentkinja je interdisciplinarnih doktorskih studija na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, program višemedijske umetnosti. Član je ULUPUDS-a od 2015. godine. Živi i radi u Beogradu.

* * *

Dugoročnu inspiraciju pronalazim u gradskim motivima. Pratim igre svetlosti na fasadama koje kao sastavni element svoje pojavnosti imaju razne odraze – drveća, ljudi, vozila, drugih zgrada, pretvarajući ih katkad u čiste ogledalske slike gotovo identične svojim "originalima", a nekad u izvitoperene siluete i dosta apstrahovane oblike, samo obrise realnosti. Taj prizor je kratkotrajan, promenljiv – onaj koga je naslikalo svetlo, i od čijeg intenziteta najviše zavisi jačina i jasnoća. Prozori postaju gradska ogledala, mesta za pokretne slike i vizuelizaciju urbane dinamike.

Kako se u grafici često bavim slikarskim pitanjima, tako u slikama koristim iskustvo grafičkog shvatanja i principe otiskivanja. U svakom radu trudila sam se da stvorim celovite kompozicije zadržavajući motiv refleksije kao prepoznatljivu tačku polazišta.

Marija Sibinović

GALERIJA PPNS

MOSTOVI BALKANA SAJTFB STRANA


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari