Mostovi Balkana: Izložba crteža Bojane Aleksijević

Mostovi Balkana: Izložba crteža Bojane Aleksijević

Izložba crteža Bojane Aleksijević biće otvorena u galeriji Mostovi Balkana u četvrtak 5. marta u 20 časova.

Postavku će činiti ukupno sedam crteža u tehnici ugljen na papiru, nastalih 2014. godine.

Bojana Aleksijević je rođena 1990. godine u Beogradu. Završila Master studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Gordana Nikolića. Učesnik je više grupnih izložbi. Živi i radi u Beogradu.

Ovo je njena prva samostalna izložba, a u galeriji Mostovi Balkana biće aktuelna do 19. marta.

Nalazeći uporište u odabranim elementima prirode, moje interesovanje se razvija u izboru jezgraste forme, plodova kestena, i na tom predlošku sam razvijala cikluse slika i crteža. Iz više razloga taj se izbor motiva pokazuje kao podsticajan: kontrast oblika i teksture kestenovog omotača i jezgra omogućava da se u ovim "uvećanjima" crtački istraži i modifikuje. Sa druge strane, činjenica da "otvaranje" ili "pomaljanje" glatkog ploda Kestena može biti viđeno kao metafora rađanja, otvara put u mnogo složenija istraživanja. Idući od jedne jezgraste forme razvila sam put ka apstraktnoj, bazirajući se na motivu kestena. U samom početku razvoja apstraktne umetnosti, umetnici su krenuli od prirode, da bi se postepeno udaljavali od prirodnih formi i počeli da koriste nefigurativne elemente kao suštinu kompozicije.

Tako su ovi floralni motivi pokušaj da se razotkrije, ogoli i prikaže ono što leži sa unutrašnje strane. Presek kestena i prikazivanje iz drugog ugla su dokaz da tu ne postoji samo oklop, već i bogata unutrašnja sadržina, ona senzibilnija, skrivena, tajnovita. Transponovani motivi govore o složenosti jednog malog objekta koji ima univerzalnu ulogu. Iz cveta nastaje plod, iz ploda nastaje seme, a seme je potencijalna nova biljka, dokazujući cikličnost života.

Bojanа Aleksijević

FB DOGAĐAJ

GALERIJA PPNS

MOSTOVI BALKANA SAJTFB STRANA

PPNS/KG VODIČ

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari