Mostovi Balkana: Izložba crteža Bojane Aleksijević

Mostovi Balkana: Izložba crteža Bojane Aleksijević

Izložba crteža Bojane Aleksijević biće otvorena u galeriji Mostovi Balkana u četvrtak 5. marta u 20 časova.

Postavku će činiti ukupno sedam crteža u tehnici ugljen na papiru, nastalih 2014. godine.

Bojana Aleksijević je rođena 1990. godine u Beogradu. Završila Master studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Gordana Nikolića. Učesnik je više grupnih izložbi. Živi i radi u Beogradu.

Ovo je njena prva samostalna izložba, a u galeriji Mostovi Balkana biće aktuelna do 19. marta.

Nalazeći uporište u odabranim elementima prirode, moje interesovanje se razvija u izboru jezgraste forme, plodova kestena, i na tom predlošku sam razvijala cikluse slika i crteža. Iz više razloga taj se izbor motiva pokazuje kao podsticajan: kontrast oblika i teksture kestenovog omotača i jezgra omogućava da se u ovim "uvećanjima" crtački istraži i modifikuje. Sa druge strane, činjenica da "otvaranje" ili "pomaljanje" glatkog ploda Kestena može biti viđeno kao metafora rađanja, otvara put u mnogo složenija istraživanja. Idući od jedne jezgraste forme razvila sam put ka apstraktnoj, bazirajući se na motivu kestena. U samom početku razvoja apstraktne umetnosti, umetnici su krenuli od prirode, da bi se postepeno udaljavali od prirodnih formi i počeli da koriste nefigurativne elemente kao suštinu kompozicije.

Tako su ovi floralni motivi pokušaj da se razotkrije, ogoli i prikaže ono što leži sa unutrašnje strane. Presek kestena i prikazivanje iz drugog ugla su dokaz da tu ne postoji samo oklop, već i bogata unutrašnja sadržina, ona senzibilnija, skrivena, tajnovita. Transponovani motivi govore o složenosti jednog malog objekta koji ima univerzalnu ulogu. Iz cveta nastaje plod, iz ploda nastaje seme, a seme je potencijalna nova biljka, dokazujući cikličnost života.

Bojanа Aleksijević

FB DOGAĐAJ

GALERIJA PPNS

MOSTOVI BALKANA SAJTFB STRANA

PPNS/KG VODIČ

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv rudnika litijuma u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html