Mostovi Balkana: Izložba crteža Jelene Kitić

Mostovi Balkana: Izložba crteža Jelene Kitić

Izložba crteža Jelene Kitić biće otvorena u Gradskoj galeriji "Mostovi Balkana" u četvrtak 25. februara u 19 časova. Izložba će trajati do 15. marta.

Jelena Kitić je rođena 1975. godine u Nišu. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2000. godine na slikarskom odseku u klasi profesora Jovana Sivačkog. Magistrirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2006. godine na slikarskom odseku u klasi profesora Dragana Jovanovića. Upisala je doktorske studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2013. godine. Ostvarila je osam samostalnih izložbi i učestvovala na oko 40 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Docent je za užu umetničku oblast - umetnički predmet Crtanje na Departmanu za likovne umetnosti Fakulteta umetnosti u Nišu.

* * * 

Ogled

Ovaj ogled je opredmećenje i, na izvestan način, dokumentovanje jednog bogotražiteljskog poduhvata.
Bavi se pitanjem "netelesnog" identiteta čoveka i mogućnošću kvalitativnog preobražaja tela, tj. nepropadljivošću.

U stvari, on je traganje za nepromenljivim i netruležnim u čoveku, za likom čoveka i time šta on podrazumeva.

Takođe je i traganje za pojmom savršenstva i/ili normalnosti.

On se bavi pitanjima smisla, naznačenja, mere i čovekovog izbora ili oscilovanja (kolebanja) ljudskog duha od ništavila do oboženja, odnosno pitanjem poistovećivanja.

Mogao bi da predstavlja proveru ideje o preoblikovanju, preuređenju materije (tvari) uz uzimanje u obzir obe ekstremne mogućnosti njenog postojanja koju sloboda tvari podrazumeva: ka Bogu i od Boga - Logos ili ništavilo - transcendenciju ili dno egzistencije.

U najopštijem smislu, moglo bi da se kaže da se ovaj ogled bavi neizrecivim i proverom mogućnosti da se ono pronađe i pokaže.

Ili:

Sv. Antonije: "Šta je smisao svega ovoga?"
Demon: "Nema smisla!"
Bog: "Bogovi ste!" 

ppns - modli

MOSTOVI BALKANA SAJTFB STRANA


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari