Mostovi Balkana: Izložba grafika Jelene Jovančov

Mostovi Balkana: Izložba grafika Jelene Jovančov

Izložba grafika Jelene Jovančov iz Podgorice biće otvorena u galeriji "Mostovi Balkana" u četvrtak 9. jula u 20 časova. Trajaće do 21. jula.

* * *

Iluzivna stvarnost ili lažna stvarnost u refleksijama

Na izložbi pod nazivom "Iluzivana stvarnost ili lažna stvarnost u refleksijama", grafičarka Jelena Jovančov bavi se fenomenom stvarnosti koju posmatra kroz prizmu perceptivne iluzije i njene fizičke projekcije, odraza-refleksije. Zapravo, viđeno kao opsena, varka predstavlja apsolut njenih kreativnih promišljanja. Reminiscencije Jeleninog idejnog polazišta možemo naći u Platonovom mišljenju da umetnička slika, zapravo, predstavlja "odraz odraza"...

Šta je na njenim slikama stvarnost, a šta opsena, i koliko jedno drugo uslovljavaju, teško je odgovoriti, ali ovom našom dilemom umetnica je postigla svoju nameru da nas podstakne da razmišljamo o vlastitom licu i naličju, da se suočimo sa našom senkom – "izobličenom kopijom realnosti bez prave realnosti". Princip dualizma na kojem počiva mikrokosmička i kosmička celokupnost predstavlja osnov njenih ličnih i likovnih aspiracija. Međutim, forma i njena senka ne mogu se pretpostaviti bez svetlosti koja na određenim vodenim, uglačanim i staklastim površinama stvara različiti spektar refleksija..."

Ljiljana Zeković, istoričarka umetnosti

Biografija

Jelena Jovančov je rođena 1982. godine u Podgorici. Studirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Cetinju od 2002. do 2007. godine gde je i diplomirala na studijskom programu grafika u klasi profesorke Anke Burić. Od 2008. do 2010. na poslediplomskim magistarskim studijama (Interdisciplinarna grafika) na Fakultetu likovnih umetnosti (Cetinje). Magistrirala je 2010. godine.

Jovančov je članica Udruženja likovnih umetnika Crne Gore od 2008. Imala je 10 samostalnih izložbi i preko 125 selektovanih nacionalnih i međunarodnih izložbi. Dobitnica više nagrada i priznanja za svoj rad. Živi i stvara u Baru.

jovancov

MOSTOVI BALKANA SAJTFB STRANA


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari