Mostovi Balkana: Izložba Ivana Miladinovića

Mostovi Balkana: Izložba Ivana Miladinovića

Izložba grafika/ekslibrisa Ivana Miladinovića biće otvorena u galeriji Mostovi Balkana u petak 18. marta u 19 časova, a traje do 5. aprila.

* * *

U izvesnom smislu, veliki umetnici su oni
koji su znali da za svoju upotrebu izmisle nove okove.

Rože Kajoa 
 

Ivanovo polazište i horizont do kojeg seže njegov pogled na rubovima su prostranstva koje omogućava da se ma koja tradicija sagleda sa udaljenosti koja je neophodna da ono iz prošlosti sraste sa novim do žive djelotvornosti.

Zato Ivanove grafike nikako nisu refleksije davno prošlih vremena već slike sadašnjeg trenutka, lične, tihe i melanholične, podređene prošlosti i ograničenjima medija samo onoliko koliko je umetnik to poželeo. I, nikada ni zagledanost u prošlost ni tehnička čistota ne dovode u pitanje slobodu, jer, stvari su izbora, postojane samo dok su sredstva da se dosegne umetnost. Volja je u biti stvaralaštva Ivana Miladinovića, pa vredi ponoviti davno izrečeno: »Teško da ću naći bolje reči od onih koje je upotrebio hrvatski grafičar Frane Paro govoreći o najvišim dometima umetnosti grafike – ›svaki detalj takvog djela zrači intenzitetom volje autora‹. A ne znam ni da li se na ičiji rad te reči mogu odnositi više nego na rad Ivana Miladinovića«. Ali, ne manje važan od volje jeste prostor u kojem se ona iskazuje, prostor od sebe samoga do horizonta, do kraja pogleda – prostor čije granice je Ivan Miladinović učinio beskrajno dalekima, otvorivši sebi put stvaranja.

Vladimir Ranković

BIOGRAFIJA

Ivan Miladinović je rođen 1971. godine u Leskovcu. Diplomirao je 1998. godine na odseku za grafiku knjige Fakulteta primenjenih umetnosi u Beogradu. Bavi se grafikom na tradicionalan način radeći u klasičnim tehnikama ručne duboke štampe. Član je ULUPUDS-a od 2003. godine. Živi i radi u Beogradu kao samostalni umetnik.

Samostalne izložbe:

  • 2004. Galerija Grafički Kolektiv, Beograd
  • 2004. Schriftkunstmuseum Pettenbach, Austrija
  • 2010. Galerija SKC, Novi Beograd
  • 2012. Narodni Muzej Vranje

Značajnije nagrade:

  • 1995. Fascination brush calligraphy, Schreibwerkstatt Klingspor Offenbach, Nemačka – prva nagrada 
  • 2001. 3 Mostra Mercato di Arte Contemporanea riservata agli Artisti, Fiere di Reggio Emilia, Italija, prva nagrada 
  • 2003. Concorso interntionale exlibristico - Giubileo 2000 Pescara, Italija - prva nagrada 
  • 2007. The 2nd International Ex-libris Competition - Ankara 2007, Turska - gran pri
  • 2008. Drugi Ex-Yu konkurs za grafiku, SKC Novi Beograd - prva nagrada

MOSTOVI BALKANA SAJTFB STRANA

ppns - modli

PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html