Mostovi Balkana: Izložba kolaža i dekolaža Nikole Govedarice

Mostovi Balkana: Izložba kolaža i dekolaža Nikole Govedarice

Izložba kolaža i dekolaža Nikole Govedarice "Sa druge strane" biće otvorena u galeriji "Mostovi Balkana" u četvrtak 26. novembra u 19 časova. Radovi će biti izloženi do 9. decembra.

* * *

Sa druge strane

U istoriji umetnosti ne retko se dešava da se određene stilske tradicije revalorizuju tako da se može reći i za likovni izraz Nikole Govedarice da je ekvivalent tradiciji takozvanog „poetskog recikliranje stvarnosti“, modernističke avangarde novog realizma, tj. afišizma. Umetnika preokupiraju prizori iz svakodnevice urbanog društva sa dubokim korenima u fizičkim i mentalnim slikama prošlosti. Govedaricin vizuelni izraz je bunt i pokušaj kritike društva podložnog uticajima mas-medija, fetiša i artificijelnosti kulture spektakla. Pojavnu stvarnost on propušta kroz sopstvenu prizmu reflektujući na platno svoja iskustva, misli, asocijacije i osećanja. Bilo da su u pitanju portreti, autoportreti, ili na nekim radovima potpuna apstrakcija, u fokusu su kompozicioni elementi poput precizne linije, oblika, a posebno tekstura i boja. Na kompleksnu površinu slika boja je nanesena čitljivim potezom četke, kapanjem i curenjem. Unutrašnje igre oblika i forme zapravo su pokušaj introspekcije i iščitavanja psihičkih stanja i podsvesnih motivacija prikazanih likova. Umetnik traga za suštinom, za svim onim što se krije iza pojavnog izbegavajući prikaz svega suvišnog. Koristi čini se za to najpogodnijim tehnikama kolaža i, njemu inverznog postupka razaranja i oduzimanja - dekolaža. U fokusu njegovih interesovanja su pre svega sam kreativni čin i tekstura slike, dezintegracija materijala, njegova pohabanost i trošnost. Sasvim u duhu moderne autor shvata materijal sredstvom kojim može da se „uhvati“ život. Složena kompoziciona rešenja sinteza su različitih materijala iz svakodnevnog života, pocepanih reklama, plakata i novinskih predložaka, ali i fragmenata konca i žice čime u dvodimenzionalni svet slike uvodi i treća dimnezija. Umetnik ih stavlja u neočekivane kontekste dajući im potpuno novu dimenziju.

Estetizacija i slikarska interpretacija ulične i popularne umetnosti grafita, njihova brutalnost i angažovanost, bitno su odredili razvojni put mladog kragujevačkog umetnika. Svojim proaktivnim stavom prema realnom svetu Govedarica negira granicu između umetnosti i života, uvlači nas u vizuelni svet svojih slika primoravajući nas da čitamo i sklapamo, unutar sopstvenog misaonog horizonta.

BIOGRAFIJA

Nikola Govedarica rođen je 19. januara 1989. godine u Foči (Bosna i Hercegovina).

Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Trebinju 2013. godine, na odseku za slikarstvo u klasi profesora Marka Musovića. Trenutno radi na završnom radu na temu "Teorije tabua u savremenoj umetnosti" na interdisciplinarnim master studijama na Univerzitetu umetnosti u Beogradu.

Izlagao je na preko 20 zajedničkih izložbi u Kragujevcu, Beogradu, Novom Sadu, Trebinju, Sarajevu, Nišu, Majdanpeku. U Umetničkoj galerija BiH u Sarajevu dodeljena mu je otkupna nagrada "Ekologija i obnovljivi izvori energije" USAID-a 2011. godine.


MOSTOVI BALKANA SAJTFB STRANA


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html