Mostovi Balkana: Izložba slika Georga Redžeka

Mostovi Balkana: Izložba slika Georga Redžeka

Georg Redžek predstaviće svoje slike na izložbi u gradskoj Galeriji Mostovi Balkana koja će biti otvorena u u petak 18. septembra u 20 časova. Izložba će biti otvorena do 30 septembra.

* * *

Kada posmatramo ili, pre svega, govorimo o likovnom rukopisu i ikonografiji u oblasti umetničkih dela Georga Redžeka, ne samo novostvorenim već u ukupnom angažmanu, ne možemo, a da se ne zapitamo o samoj suštini bića čoveka. Na bilo kom planu: duhovnom, intelektualnom, konceptnom... Posebno religioznom i moralnom.

Njegova dela nisu samo ili tek uobičajena, visoko kvalitetna likovna predstava snažnog doživljaja sveta koji nas okružuje i koji možemo istorijski da artikulišemo, već nas podsećaju da treba da obratimo pažnju na mikro elemente sveukupne predstave života koje nam umetnik nudi na uvid. Upravo tim, mikro elementima, Georg Redžek želi da nam skrene pažnju na gubitak svesti o nama samima, o prepuštanju lagodnim opcijama savremene komunikacije i svega onog što ta ista, lagodna komunikacija donosi i nosi sa sobom.

Snažna i sugestivna ekspresivnost ovog slikarstva, potpuno suprotna autorovom ličnom pojavnošću, poziva na snažno, ozbiljno i duboko promišljanje. Njegova dela, iako znaju da budu vizuelno zavodljiva, ne traže uživanje u jednostavnosti prostog likovnog posmatranja već ozbiljan i odgovoran lični angažman.

Iako sam umetnik može u potpunosti da bude zadovoljan dostignutom likovnom i značenjskom vrednošću predstavljenih dela, a toga je i lično svestan, potrebno je, ne samo da obratimo pažnju na sve ono što nam poručuje, već i da učestvujemo u svemu tome. Odavno je poznato da umetnost i umetnik ne mogu da promene svet ali mogu da nam ukažu na dobro ili loše, a Georg Redžek, svojim delima i svojim opusom i, nadasve, izvanrednim likovnim jezikom to uporno i istrajno čini.

Davno je rečeno da je jedina i prava umetnost ona koja posmatrača nagoni na kontemplativnost tj. na opažanje uzvišene lepote u predstavljenom. Govoreći o delima Georga Redžeka, isto to opažanje je podignuto na viši nivo tj. na promovisanje provokativnog i pozitivnog buđenja pojedinačne i kolektivne svesti o sebi i okruženju.

Luka Salapura

BIOGRAFIJA
 • 1965. Rođen u Kragujevcu
 • 1989. Diplomirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu
 • 1990. Postaje član SULUV-a
 • 1996. Magistrirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu

NAGRADE

 • 1995. Treća nagrada na Drugom bijenalu akvarela YU95. u Zrenjaninu
 • 2001. Nagrada za slikarstvo na 30. NOVOSADSKOM SALONU
 • 2013. Prva nagrada Saatchi online contest, Shonjdonjn: Big Cities, bright lights .2013. London

SAMOSTALNE IZLOŽBE

 • 1992. Beočin, Galerija Kulturnog centra, (slike).
 • 1993. Novi Sad, Galerija SULUV-a,(slike).
 • 1994. Zemun, Umetnička,galerija Stara Kapetanija,(slike).
 • 1995. Beograd, Galerija Kolarčevog narodnog univerziteta (slike).
 • 1996. Novi Sad, hol Akademije umetnosti,magistarska izložba(slike).
 • 1997. Mako, Jozef Atila Muzeum (crteži).
 • 1999. Novi Sad ,Galerija Novosadskog otvorenog univerziteta,(slike).
 • 2000. Sombor,Galerija Kulturnog centra ˝ Laza Kostić ˝(slike).
 • 2003. Novi Sad, Likovni Salon Tribine mladih (slike).
 • 2005. Novi Sad, Galerija Podrum (slike i crteži).
 • 2007. Novi Sad, Centar za vizuelnu kulturu Zlatno oko (slike)
 • 2009. Petrovac, Crna Gora, Galerija “ Marko Gregović“ (slike)


Izlagao na više kolektevnih izložbi.

 • 2013. Novi Sad, Galerija SULUV-a, (slike)

GALERIJA PPNS

MOSTOVI BALKANA SAJTFB STRANA


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html