Mostovi Balkana: Izložba slika i crteža Nevene Kostić

Mostovi Balkana: Izložba slika i crteža Nevene Kostić

Izložba slika i crteža Kragujevčanke Nevene Kostić biće otvorena u galeriji Mostovi Balkana u četvrtak 12. novembra u 19 časova. Radovi će biti izloženi do 25. novembra.

* * * 

LICA I NALIČJA

I ako u otežanim, društvenim i ekonomskim prilikama, mladi slikari se sa uspehom uključuju u izlagačke tokove. Primera tome ima dosta. Jedan od potonjih i, tome najupečatljivijih pokazatelja, jeste pojava mlade Nevene Kostić, koja se nedavno, tačnije 2009. prvi put pojavila na izlagačkoj sceni. Svoje radove je pokazala samostalno i učestvovala na brojnim zajedničkim smotrama. Sluteći svoj talenat i, dabome, stvaralački potencijal, ona je hrabro i odvažno stupila u polje tajnovitih prostora likovnog delanja. U tome su joj pomogle pouke, što ih je stekla tokom školovanja, koje je okončala kod vrsnih slikara i pedagoga na studijama slikarstva u Kragujevcu.

U tada stečenim saznanjima treba tražiti izvore njenog stvaralačkog umeća. Naravno, ne može se prenebregnuti prirodna sklonost umetnice, aspekt njene darovitosti, koja je, uz doživljaj sveta kojim je opsednuta, mogla da traži i otkriva sopstveni likovni rukopis.

Šta je čime plene dela Nevene Kostić?

Najpre, pominjem tematski izazov, sveden na samo jednu odrednicu, što joj opus čini iznimnim i prepoznatljivim. Ona pokazuje naglašeno interesovanje za domen objektivne stvarnosti, što se odnosi na ljudsku figuru, kojoj odaje vidnu pažnju. Da li je to uticaj školskih uputa ili ne, svejedno je, tek, Nevena se priklonila motivu u kome čovekova pojava u bilo kojem i kakvom obliku, na njenoj slici, nalazi dominantno mesto. Nije u pitanju puko prenošenje podataka, mada umetnica, zarad veće uverljivosti, ne beži sasvim od mogućih, neki put, jasno uspostavljenih prepoznanica. Faktografska obeležja, autorovom snagom talenta, bivaju transformisana i preneta u polje osobene optičke predstave. Glave što ih slika ili crta, svejedno je, prikazane su u sprezi svekolikih, neki put spontanih, vizuelnih izazova. Neobični, smelo komponovani, uz to sugestivno ostvareni izrazi lica ili, njihovi pojedini detalji, ostvareni su slobodnim postupkom. Neki segmenti su premreženi mnoštvom linija, koje se ukršatju, sustižu i sinhronizuju u sklad naglašenog, ekspresijom uspostavljenog naboja. Umetnica time gradi složenu opažajnu predstavu u kojoj vlada osobno ritmičko razlaganje, protkano osetljivo iznedrenim, katkad, naglašenim bojenim nanosima. Rečju, u njenim radovima je sve upriličeno govoru upečatljivog, stilski svrsishodnog, psihološki iznađenog stanja i tome, snažno artikulisanom gestu i izrazu, osnovnom imperativu njenog tvorenja.

Nevena nastoji da ovaploti svoje htenje, da ga učini likovno delotvornim, a posmatraču prijemčivim. Ona uspeva da uspostavi volju unutrašnjeg nagona, da slikarskim postupkom ovaploti vlastito osećanje sveta. Da bi ostvarila zamišljenu ideju, pored klasičnog načina izvođenja, koje se odvija u domenu akrila i tome, uzorne crtačke veštine, kojom upotpunjuje opšti vizuelni utisak, ona je primenila tehniku kolaža, što je omogućilo da više oslobdi kazivanje i time uspostavi povećanu meru eksperimenta.

Ako je u tome sazdana njena stvaralačka namera, a čini se da jeste, onda je u svome naumu zasigurno uspela, još više, smogla je dovoljno energije, da priušti kozistentno i respektno delo. Imajući u vidu te okolnosti, radove Nevene Kostić treba prihvatiti i ceniti spram postignuća, što ih je ostvarila. Ima dovoljno pokazatelja, koji potvrđuju vrednosni aspekt njenog slikarskog umeća, šta više, svojim domašajem ona čini nesumnjiv doprinos domaćoj umetnosti.

To su neki, svakako ne jedini i sasvim obuhvatni pogledi na delo Nevene Kostić, o kome će, sudeći po njenom dinamičnom razvoju, zasigurno, još biti govora.

Zdravko Vučinić

nevena k 1

BIOGRAFIJA

Nevena Kostić je rođena 14. juna 1988. godine u Kragujevcu. Završila srednju umetničku školu "Đorđe Krstić" u Nišu 2007. godine. Diplomirala na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu, odsek za Primenjenu umetnost, smer zidno slikarstvo, u klasi profesora Zorana Ivanovića. Master studije zavšila 2012. godine u Kragujevcu u klasi mentora Željka Đurovića. Učesnik je na mnogobrojnim domaćim i međunarodnim kolonijama.

Izložbe:

 • 2009. Bijenale studentskog crteža, Galerija Studentski grad, Beograd
 • 2010. Erotica, SKC, Kragujevac
 • 2011. XV Bijenale studentskog crteža, Beograd
 • 2011.II Međunarodni festival umetnosti Š.U.N.D (Šta Umetnost Nudi Društvu), Art Centar, Beograd
 • 2011. Mozaic malog formata 25x25 cm, Galerija „Fenix”, Beograd
 • 2011. Studentska izložba diplomskih radova, Dom omladine,Kragujevac
 • 2012. III Međunarodni festival umetnosti Š.U.N.D (Šta Umetnost Nudi Društvu), SKC, Beograd
 • 2012. Izložba mozaika, SKC Galerija Kragujevac
 • 2012. V Bijenale mozaika Trag epoha, Galerija SKC, Novi Beograd
 • 2012. Izložba Master radova, Galerija Univerzitetske biblioteke, Kragujevac
 • 2012. Istok-zapad 30x30cm zapad-istok, Kulturni centar Zrenjanin
 • 2013., Galerija Progres, Beograd
 • 2013. Niš Art Fondacija, Izložba Mladih, fabrika Philip Morris, Niš, Beograd, Novi Sad
 • 2015. Dev9ti festival, stara ciglana “Klub ljubitelja teške industrije“, Beograd
 • 2015.Tesno... Kako ti je kad je tesno... tesno 30x30 cm, Kulturni centar Zrenjanin

Samostalne izložbe:

 • 2015. Izložba crteža “Metamorfoza”, Caffe Oblomov, Kragujevac
 • 2015. Izložba crteža i slika “Lice i naličje”, Galerija Mostovi Balkana, Kragujevac

Kolonije:

 • 2011. Mozaičarska kolonija,”Belovodska rozeta”, Bele Vode
 • 2011. Kamena kolonija, Prilep-Makedonija
 • 2014. Slikarska kolonija, Male Pčelice, Kragujevac
 • 2015. Slikarska kolonija, Bajša-Bačka Topola 

Nagrade:

 • Dobitnik druge nagrade VI Bijenale mozaika malog formata, Galerija „Fenix”, Beograd 2011.

nevena k 2

MOSTOVI BALKANA SAJTFB STRANA


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html