Mostovi Balkana: Lekovite vode

Mostovi Balkana: Lekovite vode

Izložba slika sa likovne kolonije u Brestovačkoj Banji "Lekovite vode", čiji su autori: Dušan Todorović, Maja Jockov, Georg Redžek, Slobodan Miljević, Bojan Kiridžić i Nenad Ristović, biće otvorena u galeriji "Mostovi Balkana" u petak 20. marta u 19 časova.

Radovi će biti izloženi do 1. aprila.

* * * 

LEKOVITE VODE / LIKOVNA KOLONIJA U BRESTOVAČKOJ BANJI

Projekat Lekovite vode je nastavak razvijanja ekološke svesti umetničke grupe Urban district 16_11 iz Novog Sada. Cilj i glavni motiv rada grupe vizuelnih/likovnih umetnika je upućivanje na očuvanje vodenih resursa kao i prirode u celini. Umetničko udruženje Urban district je otvorena grupa koja okuplja umetnike po projektima. Za sedam godina postojanja, umetnici su realizovali mnogobrojne projekte, akcije, događaje, prezentacije, predavanja i izložbe u Srbiji, Poljskoj i Nemačkoj. Najznačajniji projekti su: Urbana klopka, Vagon restoran, Donesi dobru vest i Čuvajmo reke. Od međunarodnih projekata značajno je učešće na međunarodnoj humanitarnoj izložbi malog formata 20x20 (2012. godine) evropske asocijacije umetnika European Artists (Esen Verden, Nemačka) i u Poljskoj u Pšemislu, gde je realizovana izložba pod nazivom Paper no limit. Umetnici koji su učestvovali u radu Urban district-a su i samostalni vizelni/likovni stvaraoci koji su afrmaciju sticali u samostalnom i kolektivnom izlaganju u zemlji i inostranstvu. Neki od njih se bave i pedagoškim radom, galerijskom praksom a neki su i u statusu samostalnih umetnika.

U 2012. godini projekat Čuvajmo reke je realizovan u Bezdanu na Velikom kanalu, i tada je okupljeno 12 vizuelnih/likovnih umetnika. Nažalost, to je poslednji projekat koji je finansirao Sekretarijat za kulturu grada Novog Sada.

Projekat Lekovite vode koji je realizovan 2012. i 2013. godine, finansiran je podrškom prijatelja i pravih ljubitelja umetnosti gospodina mr Ivana Bajazita, afirmisanog advokata iz Beograda i njegove supruge pravnice gospođe Olje Petrović. Podrška ljubaznih domaćina nikako se ne može nazvati sponzorskom jer je ona bila mnogo više. Zahvaljujući njihovoj odličnoj organizaciji umetnici su se upoznali sa prirodnim, istorijskim, arheološkim i turističkim potencijalima Brestovačke Banje i okoline (Romulijne, Pimnica, Lazareve pećine, Borskog jezera, Rtnja, Ždrela...). Ovaj bogati program domaćina je bila velika inspiracija za umetnike.

Najveći kvalitet koji je rezultirao iz ovog boravka i rada kod Ivana i Olje je kreativno druženje i prijateljska atmosfera.

Priređena izložba u Gradskoj galeriji Mostovi Balkana u Kragujevcu, predstavlja samo deo kolekcije koji su nastali u koloniji u Brestovcu.

Profesor mr Dušan Todorović, akademski slikar

BIOGRAFIJE

Bojan Kiridžić

Rođen 1971. godine u Novom Sadu.
Akademiju umetnosti završio 1996. godine u Novom Sadu na odseku za slikarstvo. Kolektivno izlagao preko 100 puta i 14 puta samostalno. Učesnik je brojnih likovnih kolonija u zemlji i inostranstvu.
Član SULUV-a, ULUS-a i Likovnog kruga udruženja umetnika Petrovaradinske tvrđave.
Živi i radi u Novom Sadu kao samostalan umetnik.

Dušan Todorović

Rođen 1945. godine u Kragujevcu.
Diplomirao na Akademiji za likovne umetnosti (Beograd), odsek slikarstvo, 1972. godine. Magistrirao na istoj Akademiji 1974. godine.
Imao je 45 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu, takođe je učesnik i brojnih kolektivnih izložbi u zemlji i svetskim centrima umetnosti u inostranstvu.
Dobitnik je brojnih domaćih nagrada i priznanja. Učestvovao je u brojnim domaćim i evropskim umetničkim kolonijama, suosnivač je prve umetničke kolonije ekološke i reciklažne umetnosti "Svetionik".
Od 1992. do 2009. Redovni profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.
Od 2004. do 2009. Obavljao funkciju dekana Akademije umetnosti u Novom Sadu.
Član ULUS-a od 1972, član Udruženja evropskih umetnika sa sedištem u Esenu i umetničke grupe 16_11 Urban Distrikt. Živi i radi u Novom Sadu.

Georg Redžek

Rođen u Kragujevcu 1965. godine.
Diplomirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 1989. godine na slikarskom odseku. Magistrirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 1996. godine na slikarskom odseku.
Samostalno izlagao 13 puta, takođe je učesnik brojnih kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik tri nagrade za slikarstvo.
Član SULUV-a od 1990. godine. Živi i radi u Novom Sadu.

Maja Jockov

Rođena 1971. godine u Novom Sadu. Osnovne i poslediplomske studije završila na odseku grafike u Novom Sadu. Samostalno priredila 14 izložbi, učestvovala na brojnim kolonijama/simpozijumima u zemlji i inostranstvu. Član ULUV-a od 1994. godine, ULUS-a od 1998. godine. Član umetničke grupe 16_11 Urban District. Od 2010. član je Asocijacije evropskih umetnika u Esenu, Nemačka gde je bila učesnik simpozijuma od 2010-2014. Dobitnik nagrade za proširene medije, na Bienalu akvarela u Zrenjaninu, 2009. U zvanju je vanrednog profesora Departmana likovnih umetnosti, Akademije umetnosti u Novom Sadu i šef je Katedre za teorijsko umetničke i pedagoške predmete. Na Departmanu dramskih umetnosti, grupa za Audio vizuelne medije od 2006. vodi predmet Osnovi vizuelne kulture. Doktorant je na Filozofskom fakultetu, Univerziteta u Novom Sadu, studijska grupa Metodika nastave.

Nenad Ristović

Rođen 1965. godine u Kragujevcu.
Diplomirao na Fakultetu umetnosti u Prištini 1997. godine na odseku za slikarstvo. Magistrirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2002. godine na odseku za slikarstvo.
Samostalno izlagao 29 puta i učestvovao na više od 200 kolektivnih izložbi, takođe učesnik u radu brojnih likovnih kolonija u zemlji i inostranstvu. Član ULUS-a od 1997, član grupe Enciklo od 2013. godine.
Dobitnik šest nagrada iz oblasti likovne umetnosti.
Kustos Gradske galerije Mostovi Balkana u Kragujevcu.

Slobodan Miljević

Rođen 1966. godine u Somboru.
Samostalno izlagao 12 puta u zemlji i inostranstvu, takođe je učestvovao na brojnim kolektivnim izložbama, kao i likovnim kolonijama u zemlji i inostranstvu.
Živi i radi kao samostalan umetnik u Novom Sadu.

GALERIJA PPNS

FB DOGAĐAJ

MOSTOVI BALKANA SAJTFB STRANA

PPNS/KG VODIČ

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html