Mostovi Balkana: Slike Olivere Simić

Mostovi Balkana: Slike Olivere Simić

Izložba slika Olivere Simić biće otvorena u galeriji "Mostovi Balkana" u četvrtak 19. februara u 19 časova.

Olivera Simić je rođena 1990. godine u Užicu. Diplomirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Gordana Nikolića, odsek slikarstvo. Učesnik više grupnih izložbi. Živi i radi u Beogradu.

olivera 1

Kako naša osećanja menjaju način na koji posmatramo svet? Želim da prikažem svet oko sebe na način kao što je predstavljen u filmovima koji su mi polazište, baveći se posmatranjem ljudskih stanja i istraživanjem emocija, pre nego pričanjem priče. Kompleksnost ljudskih odnosa, osećanja koja ih prate – želja, čežnja, strah, otuđenost, usamljenost... glavne su teme filmova Akija Kaurismakija, Vendersa, Zvjaginceva... Akteri u njihovim filmovima veoma malo pričaju, i kada to čine, dijalozi su nabijeni značenjima i aluzijama, i zapravo i nisu pravi dijalozi, već zbir unutrašnjih monologa.

U fokusu mog rada i istraživanja nalazi se ljudska forma. Ključna ideja kojom se bavim bazira se na problematizovanju portreta - slikam ljude, ali ono što zaista želim da prikažem su odnosi i dijalozi između njih. Struktura veza između ljudi, mesta, objekata, kako se odnosimo prema drugima, bilo na ličnom ili univerzalnom nivou. Portretisanje kao odgovor na prirodnu ljudsku težnju da razmišljamo o sebi, sebi u odnosu sa drugima, drugima i njihovim međusobnim odnosima. Odnos između realnog i apstraktnog, između spoljašnjeg prikaza i unutrašnjeg sveta, intimne scene, naracija...

Kontinuirani kompromis između onoga što je otkriveno, i onoga što je skriveno, između taktilnog kvaliteta slike, intenziteta emocije i reprezentacije, počev od ličnog iskustva ka univerzalnim pitanjima.

Način na koji se slika kreće između iluzionizma i plošnosti, određuje ton i dinamiku vizuelnog uticaja. Svaka slika je slikana na način koji odgovara temi – formalna funkcija teme je da determiniše stil slika. Svaka boja predstavlja određenu emociju, i u traganju za njom i pokušaju da se ona iskaže, ustvari, tragam za sobom.

olivera 2

Izložene su dve slike dimenzija 120x180cm i tri 100x180cm, izvedene u tehnici ulje na platnu, nastale 2014. i 2015. godine. Postavka je aktuelna do 4. marta. 

FB DOGAĐAJ

MOSTOVI BALKANA SAJTFB STRANA

PPNS/KG VODIČ

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari