Muzičke svečanosti ’Oktoh’ - Kragujevac 2023.

Muzičke svečanosti ’Oktoh’ - Kragujevac 2023.

Spomen-park "Kragujevački oktobar" predstavio je ovogodišnji program Muzičkih svečanosti "Oktoh", kao deo trajnog obeležavanja tragedije 21. oktobra 1941. godine - velike opomene, ali i poziva na mir i toleranciju.

- Važan načina negovanja žive kulture sećanja ostvaruje se kroz umetničku manifestaciju "Veliki školski čas", jednu od najstarijih te vrste u zemlji. Kao deo oktobarskog programa, očekuju nas i manifestacije "Bdenje" i "OKTOH", najavljuje Spomen-park.

Umetnička manifestacija "Bdenje" održava se u Muzeju od 2006. godine svakog 20. oktobra u znak sećanja na zadnju noć građana Kragujevca pred streljanje. Program je kolažnog tipa, čine ga večeri poezije, izložbe, filmske projekcije i muzički koncerti. Tokom "Bdenja" se uvek održava promocija književnog dela koje će sutradan biti izvedeno na "Velikom školskom času". Organizuju se autorske izložbe kustosa Muzeja, ili gostujuće izložbe relevantnih sadržaja.

Manifestaciju "Oktobru hododarje – OKTOH" čini niz koncerata kamerne muzike, gde poznati umetnici iz zemlje i sveta daruju svoju umetnost uspomenama na đake i stanovnike Kragujevca, streljane oktobra 1941. godine. Koncerti se održavaju u vreme oktobarskih svečanosti, neposredno pre i posle "Velikog školskog časa".

PROGRAM 2023

Utorak 3. oktobar
LP DUO
Prva kragujevačka gimnazija

Ponedeljak 9. oktobar
Biljana Gorunović, klavir
Prva kragujevačka gimnazija

Subota 14. oktobar
Kragujevački simfonijski orkestar (Nikola Peković, Una Stanić, Filip Tomić; dirigent Nemanja Mitrašević)
Druga kragujevačka gimnazija

Petak 20. oktobar
Gruzijski kamerni orkestar (Aleksandar Konjaev, Mamuka Paresi, Vadim Mahovskij, Zurab Šamugija; Gradski kamerni hor Liceum; dirigent Igor Sarajlić)
Muzej "21. oktobar"

Petak 27. oktobar
Kvartet za kraj vremena (Aleksandar Tasić - klarinet, Julija Hartig - violina, Marko Miletić - violončelo, Šinosuke Inugaj - klavir)
Prva kragujevačka gimnazija

Svi programi počinju u 20 časova.

DETALJNO O PROGRAMU (36 STRANICA)


KAMERNE SVEČANOSTI MUZIČKE UMETNOSTI
OKTOBRU HODODARJE - OKTOH PO 49. PUT

Oktobru hododarje - OKTOH je jedna od najznačajnijih i najdugovečnijih manifestacija Ustanove Spomen-park Kragujevački oktobar. U okviru nje, muzički umetnici iz zemlje i sveta izvode dela značajnih svetskih i domaćih kompozitora kao svoj osobeni dar uspomenama na streljane građane Kragujevca, posebno đake, oktobra 1941. godine.

OKTOH neprekidno traje od 1975. godine i ovaj specifičan vid kulture sećanja predstavlja seriju muzičkih koncerata koji se održavaju tokom oktobra, neposredno pre i posle Velikog školskog časa. Program se, najvećim delom, odvija u sali Kragujevačke gimnazije, koja je postala svojevrsna paradigma stradanja svih đaka i dece Kragujevca tih nesretnih oktobarskih dana, ali i u drugim značajnim prostorima u gradu.

Lik i karakter manifestacije odredio je te daleke 1975. godine njen prvi Savet sastavljen od eminentnih stručnjaka iz oblasti muzike kao što su: Miodrag Azanjac, profesor flaute na FMU u Beogradu, Zlatan Vauda i Enriko Josif, kompozitori, naš veliki dirigent Mladen Jagušt, Miroslav Čangalović, operski bard i drugi. Pored njih u Savetu, koji je tada brojao 15 članova, sem stvaralaca iz oblasti klasične muzike bilo je i muzikologa, umetnika iz drugih oblasti kao i javnih radnika.U proteklih skoro pet decenija njihovim stopama su nastavili i potonji članovi Saveta, unoseći u njen rad isti entuzijazam, pregalaštvo, znanje i lični pečat.

OKTOH se tokom vremena razvijao i obogaćivao. Iz prvobitne orijentacije ka kamernoj muzici prerastao je u značajnu manifestaciju muzičke umetnosti, gde su zastupljene različite vrste instrumentalnog i vokalnog izražavanja, ali ono što je uvek ostalo isto je vrhunski kvalitet. Ta raznovrsnost plemenitih sazvučja zadržala je još jednu konstantu - svoju humanu, antiratnu misiju.

Činom darivanja svog umeća, umetnici se poklanjaju nevinim žrtvama i pridružuju ostalim slavnim umetnicima koji su ovu tragediju transformisali u umetnički čin i delo, u opšteljudsku poruku iz ovog grada, koja bi trebalo da ima svoj eho u čitavom svetu.

Jelena Davidović
muzejski savetnik Spomen-parka Kragujevački oktobar


SEDAM DECENIJA POSTOJANJA

Povodom obeležavanja 70 godina od svog osnivanja, Spomen-park je 27. septembra organizovao svečanu akademiju.

Ovom prilikom otvorena je izložba "Mesto sećanja" na izložbenim panoima ispred Muzeja "21. oktobar", autora Marijane Stanković, Jelene Davidović i Nikole Govedarice.

Prikazan je i kratki film "Buđenje sećanja" autora Bogdana Španjevića i kreativnog tima agencije "Next Game", uz prateći program.

Prigodnim programom cilj je bio podsetiti na ulogu Ustanove u čuvanju sećanja na žrtve kragujevačke tragedije, osvrtom na istorijat osnivanja i rada. Na izložbi je prikazan deo arhivske dokumentacije i fotografija koje svedoče o sedam decenija rada Ustanove na izgradnji, uređenju i održavanju memorijalnog parka, na osnivanju i radu muzeja "21. oktobar", kao i na sveobuhvatne programske aktivnosti i tradicionalne manifestacije, koje ustanova organizuje.

Naslovna fotografija: Slovenski oktet, 1982. godine


STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html