Narodna biblioteka: Promocija knjige ’Bolnica Stobart’

Narodna biblioteka: Promocija knjige ’Bolnica Stobart’

Knjiga "Bolnica Stobart" biće predstavljena u galerijskom prostoru Narodne biblioteke u sredu 14. novembra u 19 časova. Na promociji će govoriti istoričar Goran Milosavljević i priređivač Tatjana Janković.

O radu bolnice Stobart najdetaljnije i najobimnije svedočanstvo ostavila je Mejbel Stobart u knjizi "Plameni mač u Srbiji i drugde", objavljenoj 1916. godine (na srpskom, u izdanju Prometeja i RTS, 2016).

To je svedočanstvo neskriveno angažovano na cilju da Britancima pruži što tačniji uvid u ratne prilike u Srbiji i da podstakne na dalju pomoć srpskom narodu.

Pored "Plamenog mača", u Londonu su tokom 1915. i 1916. godine objavljene još tri značajne knjige članica misije Stobart: "Moj dnevnik u Srbiji" Monike Stenli, "Pisma iz bolnice Stobart" Mejbel Dirmer i "Povlačenje iz Srbije" Oliv Oldridž.

Ova tri svedočanstva po prvi put se pojavljuju u prevodu na srpski jezik u okviru knjige "Bolnica Stobart" u ovogodišnjem izdanju Narodne biblioteka, a njihovi odabrani segmenti čine tekstualni deo izložbe "Bolnica Stobart : Kragujevac 1915." priređene povodom obeležavanja stogodišnjice završetka Velikog rata.


PRVI PRVI NA SKALI Narodna biblioteka Izlozba Bolnica Stobart Kragujevac 1915


NASLOVI IZ BIBLIOTEKE

NARODNA BIBLIOTEKA SAJTFB STRANAJUTJUB 


ARHIVA PPNS 

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html