Narodni muzej - Izložba ’’Portreti i sećanja - Jevrejska zajednica Srbije pre Holokausta’’

Narodni muzej - Izložba ’’Portreti i sećanja - Jevrejska zajednica Srbije pre Holokausta’’

Izložba "Portreti i sećanja Jevrejske zajednica Srbije pre Holokausta" biće otvorena u galeriji Narodnog muzeja Kragujevac u četvrtak 10. septembra u 19 časova.

Izložba će prikazati preko hiljadu fotografija članova Jevrejske zajednice Srbije iz perioda pre Holokausta. Fotografije su prikupljene iz porodičnih albuma onih koji su preživeli Holokaust i arhiva Jevrejskog istorijskog muzeja. Ovi izvanredni snimci, po prvi put prikazani zajedno u javnosti, iIlustruju neverovatnu raznolikost ljudi, osobenost njihovih pojavljivanja, događaja, situacija i mesta. Nažalost, prikazuju samo delić zajednice koja je postojala pre Holokausta. Samo nekoliko godina nakon što su ove fotografije snimljene, nacisti i njihovi saradnici pokušaće da ubiju sve Jevreje u Srbiji. Šokantan kontrast između ovih izvanredno životnih snimaka pre Holokausta i onoga što znamo da je usledilo potom, provlači se kao nezaobilazan podtekst cele izložbe.

Fotografije su prikupljenje u okviru inicijative Saveza jevrejskih opština Srbija da se oformi digitalna baza fotografija Jevrejske zajednice Srbije iz perioda pre Holokausta, i zabeleže sećanja preživelih žrtava Holokausta o životima ljudi koji su snimljeni na tim fotografijama.

Uz izložbu je osmišljen prateći obrazovni program za decu školskog uzrasta. Deca će dobiti priliku da učestvuju u radionicama koje obrađuju teme kao što su jevrejski običaji, simboli, tradicija, kao i pitanja Holokausta i diskriminacije.

Organizatori se nadaju da će uz pomoć izložbe i obrazovnog progarama uspeti da mladim generacijama prenesu znanje o prošlosti, kako buduće generacije nikada više ne bi prošle kroz stradanja i patnje žrtava Holokausta.

Od februara 2015. godine, izložba "Portreti i sećanja" gostuje u sedam gradova u Srbiji. Do sada, izložba je bila postavljena u Novom Sadu (Muzej Vojvodine), Subotici (Moderna galerija Likovni susret), Zrenjaninu (Narodni muzej), u Beogradu (bivši Nemački paviljon, Staro sajmište) i u Šapcu (Kulturni centar i Međuopštinski istorijski arhiv), a nakon izložbe u Kragujevcu, planirano je i gostovanje u Nišu u galeriji Sinagoga Narodnog muzeja. U novembru, u galeriji Progres, postavka će ponovo biti izložena u Beogradu, čime se njeno putovanje po Srbiji završava.

Izložba će biti otvorena za javnost u Kragujevcu do 27. septembra, radnim danom od 10 do 17 časova, a subotom i nedeljom od 10 do 14 časova.

PRIRUČNIK

JEVREJSKA ZAJEDNICA SRBIJE SAJT
NARODNI MUZEJ KRAGUJEVAC: SAJTFB STRANA  


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari