Narodni muzej: Izložba ’Prvi dan Prvog svetskog rata’

Narodni muzej: Izložba ’Prvi dan Prvog svetskog rata’

Narodni muzej iz Kragujevca, Muzej žrtava genocida (Kragujevac, Beograd) i Zavod za zaštitu spomenika kulture organizovali su izložbu "Prvi dan Prvog svetskog rata" koja je otvorena u Amidžinom konaku 28. jula. Povod za ovu postavku je 101. godišnjica početka Velikog rata, a izložba će trajati do 28. septembra.

Izložba podseća, pored ostalog, na ogromna stradanja srpskog naroda koji je procentualno dao najveće žrtve u Prvom svetskom ratu. Prema zvaničnim podacima, stradalo je oko 28 posto ukupnog stanovništva.

Panoi predstavljaju posebne tematsko-dokumentarne celine, a veći deo materijala prvi put se prezentuje javnosti.

Autori izložbe su viši kustos Muzeja žrtava genocida Nenad Antonijević i direktor Muzeja žrtava genocida prof. dr Veljko Đurić Mišina. Likovno rešenje je uradila Izabela Martinov Tomović (Istorijski muzej Srbije). Na izložbi je korišćen materijal Muzeja žrtava genocida, Vojnog muzeja, Istorijskog muzeja Srbije, kao i materijal sa internet-sajtova.

zrtve

Izložba je uveličala oživljavanje Amidžinog konaka, jedinog sačuvanog objekta iz dvorskog kompleksa kneza Miloša koji do skoro nije bio u upotrebi. Ime je dobio po Simi Milosavljeviću-Paštrmcu, zvanom Amidža, ustaničkom barjaktaru i upravniku Kneževog dvora. Konak je podigao knez Miloš u periodu između 1819. i 1824. godine, a služio je za stanovanje Sime Milosavljevića i ljudi koji su bili u stalnoj Miloševoj službi, kao i za boravak nahijskih kneževa kada bi poslom dolazili u Kragujevac. Amidžin konak je reprezent balkansko-orijentalnog stila. Zgrada je 1947. godine dobila status spomenika kulture od velikog značaja.

Plan Muzeja je da se ovaj objekat osavremeni i da ponovo stekne status koji zaslužuje. Izložba "Prvi dan Prvog svetskog rata" je samo prvi korak ka ispunjenju te ambicije.

GALERIJA PPNS PONOVO ’RADI’ AMIDŽIN KONAK!

NARODNI MUZEJ KRAGUJEVAC: SAJTFB STRANA  


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html