Narodni muzej: Izložba ’Srednjovekovni Rudnik’

Narodni muzej: Izložba ’Srednjovekovni Rudnik’

Izložba "Srednjovekovni Rudnik" biće otvorena u holu Konaka kneza Mihajla u Narodnom muzeju Kragujevac u ponedeljak 15. februara u 14 časova. Radovi će biti izloženi do 15. marta.

Izložba predstavlja rezultate arheoloških istraživanja Muzeja rudničko-takovskog kraja u periodu 2009-2015. godine, pod rukovodstvom gospodina dr Dejana Radičevića (docenta na katedri za arheologiju Filozofskog fakulteta) i gospođe Ane Cicović (kustosa Muzeja rudničko-takovskog kraja).

Sama planina Rudnik u srednjem veku bio je severna odbrambena granica Srbije, ali i ekonomski motor razvitka i procvata Srbije i naših krajeva u 14. i 15. veku. Ovu je ulogu Rudnik stekao pre svega bogatim nalazištima srebra i zlata, koja su počela da se eksploatišu od Milutinovog doba. Eksploatacija rude uslovila je razvoj zanatstva i trgovine, a time procvat gradova i nastanak urbanih celina koje su istražene na Rudniku: upravne i trgovačke zgrade, crkve i rudna okna. Na Rudniku sklopljeni su važni trgovački ugovori i sastavljene poznate povelje. Utoliko je izložba zanimljiva, što arheološkim nalazima potvrđuje iznete činjenice.

Osobitu zanimljivost i dragoceni detalj izložbe čini izloženi pečat Kneza Lazara, pronađen 2015. godine, kojim se potvrđuju istorijske vesti o njegovoj vlasti nad Rudnikom u predkosovskoj Srbiji.

Narodni muzej poziva sve sugrađane da ukažu čast i posete izložbu kojom se obeležava ovogodišnji dan državnosti, Sretenje 2016.

Izložbu će otvoriti autori dr Dejan Radičević i Ana Cicović. 

* * *

Povodom Sretenja - Dana državnosti Republike Srbije, Narodni muzej Kragujevac organizuje tri izložbe:

  • AMIDŽIN KONAK: Miroslav Banović, Bojana Topalović, Dragan Drašković, Miloljub Arsić "Šumadijska divizija 1914-1918", 15. februar-31. mart
  • KONAK KNEZA MIHAILA - prizemlje: Muzej Rudničko-takovskog kraja - "Srednjovekovni Rudnik", 15. februar-15. mart
  • KONAK KNEZA MIHAILA - sprat: "Savezničke sanitetske misije u Srbiji 1914.-1918.: Uloga Velike Britanije, Australije i Kanade", 10. februar-10. mart

NARODNI MUZEJ: SAJTFB STRANA

ppns - modli

PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari