Noć istraživača - Kragujevac 2021

Noć istraživača - Kragujevac 2021

U saradnji sa Naučnim klubom Centra za obrazovanje Kragujevac i brojnim drugim institucijama i organizacijama iz Kragujevca i okoline, Centar za promociju nauke i ove godine priprema bogat program za dvanaestu po redu Evropsku noć istraživača koja će se održati u petak 24. septembra.

Ono što očekuje posetioce jeste veliki broj eksperimenata, tribina, likovnih radionica, naučnih kvizova, edukativnih igrica i drugih programa koji se ove godine organizuju u saradnji sa: Institutom za hemiju Prirodno-matematičkog fakulteta, Prvom kragujevačkom gimnazijom, kao i osnovnim školama "Sveti Sava" iz Toponice, "Četvrti kraljevački bataljon" iz Kraljeva, "Moma Stanojlović” i "Treći kragujevački bataljon”.

IZ ARHIVE PPNS (2014)
USPEO PODUHVAT U KRAGUJEVCU - NOĆ ISTRAŽIVAČA, GODINA PRVA



Predstavljamo najave organizatora svih radionica u Kragujevcu.

Literarni konkurs

Ocenjivanje radova, u kategorijama osnovna i srednja škola, vršiće tročlani žiri u sastavu:

  • Jelena Stefanović, profesor srpskog jezika i književnost i nastavnik srpskog jezika u OŠ „Dragiša Luković Španac“;
  • Zorica Mihajlović, profesor srpskog jezika i književnosti i nastavnik srpskog jezika u OŠ „Mirko Jovanović“;
  • Dr Vladimir B. Perić, doktor filoloških nauka i nastavnik srpskog jezika i književnosti u Muzičkoj školi „Dr Miloje Milojević“.

Кonkurs je namenjen učenicima osnovnih i srednjih škola, a učenici će biti nagrađivani u tri kategorije:

  • učenici mlađih razreda osnovnih škola (1-4 razred);
  • učenici starijih razreda osnovnih škola (5-8 razred);
  • učenici srednjih škola.

Za učenike mlađih razreda osnovnih škola (1-4 razred), konkursom propisana tema literarnog rada/kratke priče je „Naučnici, lekari prirode“. Za učenike starijih razreda osnovnih škola (5-8 razred) tema je „Naučnik se vratio na pašnjak: ispovest Majci prirodi“, a za učenike srednjih škola „Zelenom naukom (ekologijom) protiv sive tehnologije“.

Rok za konačnu objavu rezultata konkursa je 23. septembar, nakon čega je predviđena i ceremonija dodele nagrada najboljima.


Eko - bus - bašta
Đački trg ispred Prve kragujevačke gimnazije
Petak, 17:00

Realizatori: mr Marija Rafajlović Stojković, učenici sedmog razreda osnovnog obrazovanja i vaspitanja sa posebnim sposobnostima za matematiku

Maketa autobuske stanice. Strane stajališta su prekrivene eko-tepihom koji je vlažan i ima ulogu zemlje. U tapih su zasađene biljke koje čuvaju vlažnost, a ukoliko tepih izgubi vlažnost, mikrobit signalizira da treba uključiti navodnjavanje, po sistemu kap po kap. Tepih je išaran geometrijskim objektima, pravilnim šestouglovima.


Biodiverzitet Beljanice
Đački trg ispred Prve kragujevačke gimnazije
Petak od 17:00

Realizatori: Ana Marković, profesor fizike; Dejan Dobričić, profesor biologije i primenjenih nauka

Neverovatna lepota i netaknuta priroda Parka prirode Beljanice delimično je otkrivena od strane naših đaka i biće predstavljena u Noći istraživača. Skriveni neobični svet larvi gornjeg toka Resave posetioci će moći da posmatraju pod binokularima i tako upoznaju neverovatnu raznovrsnost živog sveta koji se krije ispod kamenja predivne čiste reke. Polja sremuša, tamne bukove šume jedine prašume u Srbiji, Vinatovače, huk vodopada Veliki Buk, neverovatni pećinski ukrasi Resavske pećine, biće predstavljeni filmom koji će dočarati lepote istočne Strbije.

Naše posetioce očekuje i niz drugih zanimlljivih aktivnosti, zabave, otkrivalica, ali to čuvamo kao iznenađenje Noći.


Institut za hemiju, PMF
Đački trg ispred Prve kragujevačke gimnazije.
Petak od 17:00

Realizatori: Slađana Đorđević, Filip Stašević, Maja Đukić, Кristina Mihajlović, Emilija Milović, Milena Petrović, Nikola Srećković

„Priroda je od čestica,
priroda je sa sto lica,
hemija se bavi njima,
ponajviše ogledima"

U skladu sa temom ovogodišnje Noći istraživača, Institut za hemiju je pripremio baš ono o čemu se radi u prethodnom stihu. Ogledima ćemo približiti hemiju, i pokazati kako „pravilno rukovanje hemijom" koristi prirodi, a do čega može dovesti nepravilno. Izvešćemo neke od popularnih hemijskih ogleda na dva načina, pomoću čistih hemijskih supstanci, a naučićemo vas i da iste eksperimente izvedete pomoću namirnica iz domaćinstva. Naravno, podsetićemo se i pozadine tih eksperimenata koja je, gle čuda, hemijska.

Dođite da pošaljemo svetu poruku koliko je hemija značajna i šta možemo uraditi da bismo ozelenili i nauku, a „bogami" i prirodu koja gubi svoju prirodnu boju.


Sa naukom na četiri strane sveta
Đački trg ispred Prve kragujevačke gimnazije
Petak od 17:00

Realizatori: Dejan Dobričić, profesor biologije; Ljiljana Matić, profesor biologije

Predstavljanje rezultata terenskih istraživanja jezera Gruže, Rudnika, Rtnja i Beljanice od strane učenika O. š. “Moma Stanojlović” Кragujevac. Plan nam je da predstavimo video projekciju aktivnosti sa pomenutih terena koja će dočarati lepotu posećenih predela i zadovoljstvo dece, istraživača, planinara, prirodnjaka. Posetioci će imati priliku da se upoznaju sa biodiverzitetom vodenih, livadskih i šumskih ekosistema. Pod mikroskopima i binokularima moći će da pogledaju raznovrsne larve insekata, račiće, puževe, pijavice, da uporede raznovrsnost čistih voda u odnosu na zagađene. Učenici će predstaviti i maketu smene vegetacijskih pojaseva na planinama kao i maketu pastrmskog ribnjaka koga smo imali priliku da posetimo.

Niz drugih zanimljivih, edukativnih i kreativnih sadržaja pratiće predstavljanje projektnih aktivnosti u cilju podizanja svesti dece i građana o značaju očuvanja biodiverziteta za opstanak planete.


Zero waste TK bataljon
Đački trg ispred Prve kragujevačke gimnazije
Petak od 17:00

Realizatori: Suzana Milošević Dobričić, profesor biologije

Učenici 7. i 8. razreda predstaviće svoje radove na temu selekcije otpada u svojoj školi. Predstaviće kreirane muzičke kante za selekciju otpada povezane sa mikro-bitom koji aktivira muziku pri pravilnom odlaganju otpada. Video igricom, na interesantan i deci zanimljiv način, predstaviće se značaj selekcije otpada u smanjivanju emisije ugljen dioksida. Učenici su osmislili školsku mini kompostaru od prirodnog materijala povezanu sa mikrobitom koji kontroliše temperaturu komposta. Priredićemo i niz drugih zanimljivih aktivnosti (eko-frendli modeli, bojanke, cegeri...) koje će imati za cilj promociju značaja pravilnog tretmana otpada zarad zdrave i čiste životne sredine.

Pored ovih aktivnosti, planirana je i likovna kolonija na kojoj bi deca pomenutog uzrasta kroz likovne radove izrazili svoj umetnički utisak na temu zaštite planete od prekomernog otpada.


Mali i zeleni
Đački trg ispred Prve kragujevačke gimnazije
Petak od 17:00

Realizatori: Milena Živković, istraživač pripravnik na Institutu za fiziku, Kragujevac; Saša Alempijević, master biolog i ekolog; Aleksa Đurđević, student fizike

Aktivnost je posvećena povećanju svesti mladih o značaju teme zaštite životne sredine kroz korišćenje različitih sadržaja za stvaranje preduslova za njihovo aktivno uključivanje u očuvanje prirode. Teme i eksperimenti koje će učesnici imati prilike da vide su:

  • uticaj aerosola na klimatske promene; 
  • model staklene bašte; 
  • toplljenje kontinentalnog leda i santi usled globalnog zagrevanja i
  • boja i temperatura leda i snega usled globalnog zagrevanja. 
Priroda nam omogućava i da se upoznamo sa osnovama fizike pomoću lopte, štapa i kanapa. Učesnici će uz pomoć edukatora otkriti tajne sporta i gimnastike gledajući kroz naočare nauke.


Ozeleni naukom
O. š. "Sveti Sava", Toponica, dvorište škole
Petak od 8:30 do 13:00

Realizatori: Sanja Palibrk, profesor likovne kulture; Biljana Todorović, profesor srpskog jezika i književnosti; Vesna Davinić, profesor biologije; Dragana Pantović, profesor biologije

U dvorištu OŠ "Sveti Sava" u Toponici učesnici će imati priliku da kroz set interaktivnih radionica izrađuju suvenire "ćelije" od reciklažnog materijala, skulpturu škole kao "ćelije" obrazovanja i porodice kao "ćelije" društva, uz poetsku podršku (knjige i video materijal) idejnog sadržaja. 


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

ARHIVA PPNS

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html