Noć muzeja - Kragujevac, 16. maj

Noć muzeja - Kragujevac, 16. maj

Noć muzeja najavljuje da će ovogodišnja manifestacija, u celoj Srbiji, biti održana u subotu 16. maja. Najposećenija manifestacija u oblasti kulture, koja se na popularan način bavi muzejima i kulturnom baštinom, ove godine se održava dvanaesti put. Noć muzeja je ujedno deo Evropske Noći muzeja čijoj se inicijativi priključila 2006. godine.

KRAGUJEVAC, SUBOTA 16. MAJ 2015. - OD 17:00 DO 01:00 

 • Izložba plakata - Galerija Rima
 • Sećajte se mene moji - Spomen-park
 • Na putu kroz vreme - Spomen muzej 21. oktobar
 • Radnici fabrike kroz fotografije u XX veku - Muzej Stara livnica
 • Dejan Grba: Anticipacije - Studentski kulturni centar
 • Likovna kolonija Buljarica XIII-XIV saziv - Galerija Art
 • Gimnazija noću ne spava - Prva kragujevačka gimnazija/Đački parlament
 • O umetnosti i pečatnji Miloševog doba - Univerzitetska galerija univerziteta u Kragujevcu
 • Izložba crteža Gordona Pikena - Gradska galerija Mostovi Balkana
 • Boje boemskog Kragujevca - VIŠe od galerije, Politehnička škola
 • Istorija streličarstva i penjanja - Arena fan fektori

noc muzeja kg 2015

Izložba plakata
Galerija Rima

Tokom šest godina svog postojanja Galerija Rima je povodom svake od svojih izložbi, a bilo ih je preko trideset, angažovala talentovane grafičke dizajnere za izradu izložbenih plakata.

Tokom Noći muzeja posetioci će moći da vide odabrane plakate koji će podsetiti na neke od najznačajnijih izložbi priređenih u Galeriji Rima ali istovremeno i predstaviti troje dizajnera angažovanih na njihovom grafičkom rešenju: Isidoru M. Nikolić, Sašu Pančića i Milenu Vučković.

Izložba plakata će trajati samo u Noći muzeja.

noc muzeja 1

Sećajte se mene moji
Spomen-park

Za Noć muzeja biće za posetioce organizovan autobusom noćni obilazak Memorijalnog parka pod nazivom "Sećajte se mene moji", uz stručno vođenje kustosa.

noc muzeja 2

Na putu kroz vreme
Spomen muzej 21. oktobar

U okviru manifestacije Noć muzeja biće organizovana izložba skulptura i instalacija "Na putu kroz vreme" domaćih i stranih autora na temu motora. Izložba je zamišljena kao konceptualni prikaz ljudske težnje za slobodom u čijem jezgru je postavljen originalni nemački motor iz Drugog svetskog rata.

noc muzeja 3

Radnici fabrike kroz fotografije u XX veku
Muzej Stara livnica

Izložba fotografija iz fonda muzeja Stara livnica "Radnici fabrike kroz fotografije u XX veku" prikazuje radnike vojne fabrike kroz njenu istoriju. Izložba obuhvata period XX veka, radnike u fabričkim pogonima, u procesu proizvodnje, za mašinama, prilikom izgradnje fabričkih hala, na skupovima.

Izložba će prikazati radnike i fabriku nekad i sad. Posetiocima će takođe biti predstavljena i stalna izložbena postavka.

noc muzeja 4

O umetnosti i pečatnji Miloševog doba
Univerzitetska galerija Univerziteta u Kragujevcu

Povodom obeležavanja 38. godišnjice od osnivanja, Univerzitetska biblioteka u Kragujevcu prigodnim manifestacijama želi da obeleži jubilej i da se uključi u manifestacije kojima druge kulturne institucije obeležavaju dva veka od Drugog srpskog ustanka.

Knez Miloš Obrenović je za vreme svoje prve vladavine preduzeo značajne korake u izgradnji srpske državnosti.

Iz bogate istorije Kragujevca, u vremenu kada je predstavljao prestonicu Knjaževstva serbskog, datiraju počeci mnogih ustanova tadašnje države, Prva kragujevačka gimnazija, Licej, pozorište, biblioteka, štamparija, koje su imale uticaj na njen razvoj i afirmaciju u širim razmerama.

Iz višegodišnje plodonosne saradnje sa Univerzitetskom bibliotekom "Svetozar Marković" u Beogradu, proizilazi i ideja da ovu izložbu, realizujemo i u Kragujevcu. Upravo iz Knjažesko-Srbske Pečatnje (od 1832. do 1839. godine, koja je septembra 1833. godine preneta u Kragujevac) datiraju knjige koje se nalaze u fondu Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković".

Iz oko 50 naslova posebno je potrebno izdvojiti sabrana dela Dositeja Obradovića, Istoriju slaveno-serbskog naroda, u četiri toma Milovana Vidakovića, Sretenjski ustav, kao i govore Miloša Obrenovića u Narodnoj skupštini, štamane upravo u Kragujevcu 1835. godine.

Univerzitetska biblioteka u Kragujevcu, osnovana 1977. godine, u svojim fondovima ne poseduje mnogo knjiga iz tog perioda, pa je razumljiva potreba za saradnjom. U istom fondu nalaze se i deo pisama Miloša Obrenovića, čije će fotografije upotpuniti izložbu, uz fotografije građevina i prostora koji je nekada predstavljao dvorski kompleks i jezgro tadašnjeg Kragujevca.

Izložbu će pratiti štampani katalog.

noc muzeja 5

Dejan Grba: Anticipacije
Studentski kulturni centar

Osnova projekta Anticipacije su tri video sekvence. Prva je bluescreen sekvenca iz spota Black or White Michaela Jacksona. Dve nove su izvedene morfovanjem reprezentativnih ključnih slika, odnosno prelaznih ključnih slika prve sekvence. Sistematskim uprosečavanjem formalnih vrednosti kao što su osvetljaj, obojenje i položaj u te tri sekvence, izvedeno je dvanaest finalnih fotografija i pet finalnih video klipova.

Statistički zasnovane likovne transformacije referišu na eksperimente sa kompozitnom fotografijom, na pionirske radove sa morfovanjem, na generativne i infografičke vizuelizacije savremenih umetnika. One ističu apstraktnu prirodu likovne fenomenologije i ukazuju na evolutivno uslovljenu manipulabilnost vida kao primarnog ljudskog čula, sredstva saznavanja i rasuđivanja.

Dejan Grba je likovni umetnik, predavač i autor. Nastupio je na brojnim izložbama i festivalima kod nas i u inostranstvu. Docent je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Objavljuje stručne i teorijske tekstove o likovnim umetnostima i realizuje javna predavanja i radionice u Evropi i SAD.

dejan grba

Likovna kolonija Buljarica XIII-XIV saziv
Galerija Art

Već tradicionalo u poslednje četiri godine za Noć muzeja izlažemo radove nastale tokom prethodne godine na likovnoj koloniji Buljarica (Crna Gora). Ove godine predstavljamo radove učesnika kolonije iz maja (XIII saziv) i septembra (XIV saziv).

Autori koje predstavljamo ove godine su: Aleksandar Cvetković, Miroslav Arsić, Naod Zorić, Bojan Otašević, Mišo Vemić, Braca Đurković, Giga Đuragić, Braca Radovanović, Ranka Radovanović, Maja Đokić, Slađana Marković.

buljarice

Gimnazija noću ne spava
Prva kragujevačka gimnazija/Đački parlament

U okvir postavke ulazi crtanje grafita na platnu koja odgovara nazivupostavke, kao i koncert baleta I klasične muzike, izlozbu slika OljeIvanjicki, kao I izlozba starih dnevnika ucenika Prve kragujevačkeginazije.

gimnazija

Izložba crteža Gordona Pikena
Gradska galerija Mostovi Balkana

Izložbom pejzaža izgubljene istorije i sećanja Škota Gordona Pikena Gradska galerija „Mostovi Balkana“ u Noći muzeja 2015. obeležiće desetogodišnjicu svog rada. Svet Pikenovih crteža odiše osećanjem dislokacije i gubitka, senzacije koje se bude u svakom od nas kao reakcija na promene koje se odigravaju u svetu koji nas okružuje. Eksplicitno odsustvo ljudske figure, zapravo implicira njegovo prisustvo. Čovekova kreativna ostvarenja oblikuju našu životnu sredinu i naše impresije. Posmatrač aktivno učestvuje u procesu stvaranja samim tim što je svaka slika sastavljena od radova manjeg formata koji formiraju jednu veću celinu satkanu od igre svetosti i senki našeg sećanja.

piken

Boje boemskog Kragujevca
VIŠe od galerije, Politehnička škola

Radomir Mitrović, Rade Pekar (1949-1995.), urbana legenda boemskog Kragujevca, samouki slikar, naivac. Povodom dvadesetogodišnjice od smrti, slike iz privatne zbirke Gorana Radovića biće po prvi put izložene u galeriji Politehničke škole.

boje boema

Istorija streličartsva i penjanja
Arena fan fektori

Demonstracija drevne veština gađanja lukom i strelom, prezentacija streličarstva, i kompletne opreme vezane za to. Odela iz srednjeg veka (Robin Hud), kratka obuka gostiju, organizovanje turnira.

Veštačka stena – prezentacija i penjanja, izložba rekvizita za penjanje. Obuka gostiju, organizovanje takmičenja.

Bowling – Istorija američkog kuglanja, kratka prezentacija, upoznavanje sa opremom, obuka i organizovanje takmičenja za zainteresovane goste.

Svi sadržaji su prilagođeni svim uzrastima, veoma su neobični i jedinstveni.

noc arena

Podsećamo, "Noć muzeja" je umetničko-produkcijska grupa koja okuplja istaknute umetnike, istoričare umetnosti, sociologe kulture i sve one koji se na bilo koji način bave kulturom, a nastala je s ciljem da se kroz kreativne inicijative afirmišu univerzalne kulturne i umetničke vrednosti.

Osnovna delatnost naše umetničko-produkcijske grupe jeste osnivanje, organizacija i realizacija manifestacije Noć muzeja. Pored ovoga, bavimo se i drugim aktivnostima čiji je zajednički cilj dugoročno povećanje posećenosti muzejskih institucija, kao i povezivanje i saradnja sa sličnim institucijama u zemlji i inostranstvu. UPG "Noć muzeja" kroz različite projekte i manifestacije sličnog karaktera okuplja ljude koji imaju slična interesovanja.

Foto: Noć muzeja, Srđan Adamović, Univerzitetska biblioteka

NOĆ MUZEJA SAJT, FB STRANA, TVITER 

PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html