Obeležavanje 6. maja

Obeležavanje 6. maja

Članovi Organizacionog odbora za obeležavanje praznika i jubileja u 2015. godini odlučili su se za nešto drugačiji koncept programa, odgovorniji pristup u skladu sa finansijskom situacijom, a ono što je bio cilj je racionalizacija i ušteda troškova, a da takva odluka ne bude na uštrb kvaliteta programa - rekao je Boris Kovačević, član Gradskog veća za vanprivredne delatnosti. Čitav program je u svetlu afirmacije mladih umetnika Filuma, te je u najvećoj meri taj fakultet i nosilac programa - dodao je Kovačević.

Ovogodišnji program obeležavanja Dana grada počinje 5. maja Đurđevdanskim folkolornim maratonom koji će se od 17 časova održati na trgu kod Krsta, nastavak programa je od 20 časova na Šumadija sajmu kada će se multimedijalnim performansom izabrati najbolji maturanti "Kragujevac zauvek".

Pored tradicionalnog održavanja Svečane sednice Skupštine grada u Staroj skupštini, centralni deo programa obeležavanja Dana grada je koncert Simfonijskog orkestra grada Kragujevca na trgu kod Krsta sa početkom u 21 čas kada će pored studenata Filuma popularne arije iz čuvenih operskih dela izvoditi i poznati kragujevački muzičari.

Posle vatrometa Kragujevčani će uživati u koncertu vokalno instrumentalnih grupa "Arhangeli" i "Vrelo", divnom glasu Danice Krstić i etno muzici Slobodana Trkulje.

Ideja koncepta ovogodišnjeg programa jeste promocija obrazovne instutucije koja čini stub kulturnog života i kulturne politike grada Kragujevca i suština je obeležavanja važnog datuma za naš grad, ali i promocija naših napora da počnemo da rešavamo probleme koji se dešavaju u kulturi - rekla je Slavica Trifunović, član Organizacionog odbora za Program obeležavanja Dana grada.

Profesor Radomir Tomić, šef Odseka za Muzičku umetnost Filuma, istakao je važnost podrške grada u promociji fakulteta, ali i osnivanja orkestra koji će pored studenata i kragujevačkih muzičara okupiti i goste iz Niša, Čačka, Kraljeva, tako da će, prema rečima profesora, nastup imati širi, regionalni značaj za sve ljubitelje muzičke umetnosti.

- Nadam se da će osnivanje Simfonijskog orkestra grada Kragujevca, uz podršku lokalne samouprave koja nam je možda ranije nedostajala, biti ne samo promocija Filuma već i svojevrsna promocija muzičke kulture u našem gradu. Kragujevac, kao univerzitetski centar, zaslužuje da ima kvalitet koji Filum može da pruži i da imamo mogućnost da taj kvalitet pokažemo kada su važni datumi, kao što je ovaj predstojeći, rekao je profesor Tomić.

U okviru programa 6. maja u porti Stare crkve biće otvorena izložba fotografija "Milošev venac", a u Pešačkoj zoni od 10 časova je Dečja nedelja preduzetništva, sajam dečijih proizvoda, tradicionalni, deseti po redu Dečji karneval. U Narodnom muzeju od 12 časova biće otvorena izložba radova studenata i profesora Filuma "Filum 10 +". Od 14 časova na platou kod Krsta, folklorna udruženja "Češka beseda" iz Kruščice kulturno-umetničkim programom obeležiće dan češke kulture u Kragujevcu.

Izvor: kragujevac.rs 

PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html