Predavanje ’Heraldika Obrenovića - od pseudoheraldike do savremene evropske heraldike

Predavanje ’Heraldika Obrenovića - od pseudoheraldike do savremene evropske heraldike

Narodna biblioteka "Vuk Karadžić" organizuje predavanje "Heraldika Obrenovića - od pseudoheraldike do savremene evropske heraldike" u sredu 28. januara od 18 časova.

Heraldički običaji, koji su nastali za vreme vladavine cara Dušana Silnog, za vreme vladavine dinastije Obrenović razvili su se u snažnu tradiciju koja se do dana današnjeg održava i razvija kao nauka.

U prvom delu predavanja posetioci će biti upoznati sa osnovama heraldike, a u drugom delu će moći da vide i čuju nešto više o grbovima i glavnim obeležjima bližih i daljih članova dinastije Obrenović. Takođe će moći da vide jedinstvenu sliku dvorskog grba kralja Aleksandra Obrenovića koja se nalazi na barjaku koji je kralj za Vaskrs 1896. godine poklonio bratstvu manastira Hilandar.

Dinastija Obrenovića danas zvanično nema direktnih muških potomaka. Međutim, postoje potomci Jakova Obrenovića po muškoj liniji, koji su od 1851. prezime promenili u Jakovljević zbog dinastičkih sukoba sa Karađorđevićima.

Gospodin Predrag R. Jakovljević je potomak kraljevske dinastije Obrenović, u direktnoj liniji preko brata kneza Miloša, Jakova Obrenovića. Svoje poreklo potvrdio je sudskim rešenjem Suda u Gornjem Milanovcu, gde je 2005. godine dobio zvaničan dokument o svom poreklu.

Heraldika

JAKOVLJEVIĆI - BRUSNIČKI OBRENOVIĆI BLOG, FB STRANA
NARODNA BIBLIOTEKA SAJTFB STRANA


PPNS/KG VODIČ

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari