Predstavljanje knjige ’Greške i zataškavanja vojnoobaveštajnih službi’

Predstavljanje knjige ’Greške i zataškavanja vojnoobaveštajnih službi’

Knjiga "Greške i zataškavanja vojnoobaveštajnih službi", autora Džona Hjuza Vilsona, biće predstavljena u Narodnoj biblioteci "Vuk Karadžić" u utorak 10. februara od 18 časova.

Knjiga govori o pet najpoznatijih događaja iz Drugog svetskog rata (Dan D, napad na SSSR, Perl Harbur, pad Singapura, neuspelo savezničko iskrcavanje kod Dijepa) i pet događaja posle njega (Vijetnamski rat, 4. arapsko-izraelski rat, Foklandi, Prvi zalivski rat, napad na Svetski trgovinski centar) – sa stanovišta grešaka, promašaja i propusta obaveštajnih službi, najčešće vojnih. Zbog toga je ova knjiga pravi biser i poslastica u kategoriji istorijsko-dokumentalističke literature. 

Džon Hjuz-Vilson je profesionalni pripadnik vojne obaveštajne službe koji se penzionisao nakon 30 godina iskustva u britanskoj vojnoj obaveštajnoj službi. Profesionalno iskustvo je sticao na Folklandima, Kipru, Severnoj Irskoj i džungli Vajthola. Ima i bogato autorsko iskustvo, ali i iskustvo predavača, rada u medijima, specijalizovanog za vojnu istoriju i obaveštajna pitanja.

U ovoj knjizi on, gotovo forenzički, analizira i događaje koji su doveli do neke obaveštajne katastrofe, ali i istražuje zašto se bitni obaveštajni podaci često zanemaruju, pogrešno tumače i zašto ih zloupotrebljavaju političari i njima slični iskusni generali.

Knjiga analizira kako su obaveštajci pogrešno savetovali Hitlera u pokušaju da nadmudri rivale u okviru svoje partije, zatim birokratsku zavrzlamu iza napada u Perl Harburu, kako su unutrašnje borbe među američkim službama dovele do toga da ih Vijet Kong iznenadi Tet ofanzivom 1968. godine.

Učesnici:

  • prevodilac knjige Branislav Anočić, pukovnik u penziji i bivši direktor Vojno-obaveštajne agencije
  • recenzent knjige prof. Dr Branko Krga, bivši načelnik Generalštaba i Vojno-obaveštajne službe Vojske Jugoslavije
  • profesor Ratko Vukelić, istoričar

NARODNA BIBLIOTEKA SAJTFB STRANA


PPNS/KG VODIČ

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari