Predstavljanje romana ’Daždevnjak’ i monografije ’Komogovina’ Miloša Kordića

Predstavljanje romana ’Daždevnjak’ i monografije ’Komogovina’ Miloša Kordića

Predstavljanje romana "Daždevnjak" i monografije "Komogovina" Miloša Kordića biće organizovano u Narodnoj biblioteci u utorak 10. marta od 18 časova.

Organizator događaja je Udruženja "Nikola Tesla" iz Kragujevca, a učestvuju autor i prof. dr Dušan Ivanić.

U umetničkom delu programa nastupiće tenor Vojislav Spasić, glumac Saša Pilipović i pevačka grupa "Studenac".

Posle tridesetak knjiga poezije, priča, pripovedaka, stihova za decu - Miloš Kordić je izašao pred čitaoce romanom "Daždevnjak" u čijoj je osnovi priča o istoriji Reda čuvara zlatnog daždevnjaka, tajnog i veoma starog bratstva u drevnoj varoši. Oko toga se plete vešto vođena igra fiktivnih, ali i stvarnih istorijskih ličnosti i njihovih sudbina. U romanu se prepliću i istorija srpskog naroda, i seobe, i osvajanja sremskih prostora, i fruškogorski manastiri, i Udba, i Partija, i progoni, i psihijatrijska bolnica u Kovinu, ali i erotika.

AZBUČNIK SELA KOMOGOVINA – crtice o pojmovima koji geografski, sociološki i kultorološki obeležavaju istoimeno selo:

"Ovdje, u prognaništvu, izbjeglištvu, svejedno, a ima tome već dobrih godina, počela su da me progone rasuta, sva u kojekakve komadiće izrezana i crno-bijela i u čudne boje prirode obojana sjećanja na Komogovinu koja me je rodila, hranila, učila, rasla. Počele su da me sustižu slike doline u koju se smjestila, slike njenih šuma, ptica, slike bregova, potoka, izvora, slike Sunje – rijeke naše male... U isto vrijeme progonio me i žal za građom o Komogovini, koju sam godinama skupljao, a ona ostala..."

NARODNA BIBLIOTEKA SAJTFB STRANA


PPNS/KG VODIČ

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari