Predstavom o Gavrilu Principu kritikuju budućnost

Predstavom o Gavrilu Principu kritikuju budućnost

U Knjaževsko-srpskom teatru u Kragujevcu u subotu 28. februara, biće premijerno izvedena predstava "Princip superstar", za koju autor teksta i reditelj Nebojša Bradić kaže da se bavi istorijom, ali ne da bi je kritikovala već da bi kritikovala budućnost.

Objašnjavajući da se često pitamo ko je, ili ko bi bio Gavrilo Princip danas, Bradić za Tanjug kaže da su njegova uloga i mesto u istoriji zatamnjeni različitim interpretacijama, pa se tako s jedne strane tretira kao heroj, s druge je sigmatizovan ludak ili monstrum, a s treće je antentator ili nekakav terorista.

Njegova uloga danas, dodaje Bradić, često se povezuje sa određenim političkim procesima u svetu, tako da je u Ukrajini povezan sa jednim opozicionim liderom, Kristofer Klark ga u svojoj knjizi "Mesečari" definiše kao teroristu, a s treće strane mi ga često vidimo kao atentatora.

"Predstavom želimo da vidimo kakvo mesto Princip danas ima ovde, kakva je njegova referenca u odnosu na generacije koje žive u našem vremenu, odnosno koliko i kakav je čin samožrtvovanja, prepoznat u ovom vremenu. Dakle, to je jedna predstava koja se bavi istorijom, ali ne da bi je kritikovala, već da bi kritikovala, rekao bih, budućnost", rekao je Bradić.

Prema njegovim rečima, Princip je neko ko donosi neku svetlu ideju u neko vreme, ne polazeći od toga da li njegova ideja izaziva posledice.

"Jedan od šestorice atentatora, onaj koji je preživeo - Vaso Čubrilović, je u svojoj 57. godini rekao da bi se on, i dalje, dakle u toj svojoj 57. godini, borio protiv Austrije, ali drugim sredstvima. Dakle, čovek koji ima 17 godina i čovek koji ima 57 godina, razlikuju se po načinu mišljenja", naveo je Bradić.

Naglašavajući da je borba za slobodu jedan princip koji svako od nas negde ima, Bradiće ocenjuje da je pitanje sredstava, načina i dometa te borbe, svakako bitno u ovom vremenu.

"Mi smo u vremenu kada se često govori o trećem svetskom ratu, o velikim procesima koji se dešavaju na Bliskom Istoku i na drugim kontinentima, i dakako to pitanje rata je isuviše živo da bismo preko njega danas prošli jednostavnom diskusijom o tome šta je bilo pre 100 godina", naglasio je Bradić.

Predstava "Princip superstar" ima elemente komedije, drame, čak i horora, a Bradić je zove komadom sa glumom, pevanjem i igranjem. Ono što je čini zanimljivom i dinamičnom jeste da su sve vreme na sceni, gotovo svi glumci. U predstavi, za koju je kostimografiju uradila Ivanka Jeftović, a kompozitor je Dragoslav Tanasković, igra veliki deo ansambla Knjaževsko-srpskog teatra.

Naslovna uloga poverena je Đorđu Đokoviću koji u izjavi Tanjugu kaže da misli da takav Princip danas ne postoji.

"Mislim da danas Princip nikako ne bi postojao, takav kakav je bio. I, kad pričam o nekim revolucijama i promenama, mislim da to što je on uradio, gledali mi sad na njega kao na teroristu ili heroja, svejedno, sumnjam da bi bilo ko žrtvovao to što on je žrtvovao, i to na šta su oni bili spremni da žrtvuju zarad svojih ideala", rekao je Đoković.

Đoković kaže da je Princip heroj i kroz osmeh dodaje, da mora da brani lik. "Kada smo krenuli nisam tako razmišljalo. Ali, dok sam se bavio likom i celom tom pričom, svim tim terorom koji su trpeli od Austrije, jasno mi je da je neko sa 17, 18 godina pokušao to da reši na taj način, iako mislim da je to pogrešan način", rekao je Đoković.

Glumac Miloš Krstović tumači lik predsednika Vlade Srbije u nekoj bliskoj budućnosti koji, kako objašnjava, kao i svaki predsednik vlade radi na poboljšanju ekonomskog prosperiteta zemlje. "On se trudi svim mogućim silama, i veruje da će uspeti, a narod je taj koji će na kraju prosuditi da li je uspeo", naveo je Krstović.

Predstavu "Princip superstar", kojom se obeležava 100 godina od Prvog svetskog rata i 180 godina od osnivanja Knjaževsko-srpskog teatra, podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja sa 1,5 milion dinara, a projekat je podržala i lokalna samouprava.

VIDEO

TANJUG

RTKIzvor: Tanjug/RTK 

REPERTOAR ZA MART

KNJAŽEVSKO-SRPSKI TEATAR SAJTFB STRANATVITER


PPNS/KG VODIČ

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html