Prezentacija ’Put na Južni pol’

Prezentacija ’Put na Južni pol’

Prezentacija kragujevačkog alpiniste Dragana Jovovića "Put na Južni pol" biće održana u četvrtak 12. februara od 19 časova u Narodnoj biblioteci "Vuk Karadžić".

"Dugo se bavim alpinizmom i planinarenjem. Bio sam na vrhovima od preko 7.000 metara i kada čovek tu dođe - bude jako iscrpljen. Ekspedicija na Južni pol je bila dugotrajna i jako iscrpljujuća. Devet dana smo bili u Južnoj pustinji i deseti dan smo došli do same tačke Južnog pola. Temperatura se kretala između -40 i -57oC. Samo su dve grupe došle do samog cilja (jedna grupa je imala tri, a druga četiri člana) tako da je nas sedam na skijama došlo do Južnog pola. Jedna grupa je bila ruska, a jedna rusko-srpska i ja sam bio jedini Srbin u toj grupi. Do cilja sam izgubio 17 kilograma. Radi se o jednoj teškoj i veoma napornoj ekspediciji. U onom trenutku kada dođete do samog cilja preplavi vas neopisiv osećaj. To je nešto što ispunjava svakog čoveka i svaki trud i patnja se isplate. Do sada se nijedan Srbin nije našao na tom mestu, pa se zastava Srbije i Kragujevca zavijorila po prvi put.“

Jovović je vlasnik i direktor "Takovo osiguranja" u Kragujevcu, član Planinarsko-alpinističkog kluba Kragujevac i beogradskog "Ekstrim samit tima".

FB DOGAĐAJ 

NARODNA BIBLIOTEKA SAJTFB STRANA


PPNS/KG VODIČ

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari