Promocija prvog albuma grupe ’Špajz’

Promocija prvog albuma grupe ’Špajz’

Prvi album kragujevačkog rok sastava Špajz - "Ovaj lift nema vrata", u izdanju Studentskog kulturnog centra, predstavljen je u novom prostoru Kontakt galerije SKC 7. novembra 2014. godine.

Album sadrži 12 instrumentalnih numera prožetih različitim uticajima (rok, fjužn, džez, filmska muzika). Materijal je snimljen tokom februara 2014. u sali nekadašnjeg bioskopa "Šumadija".

Snimatelj i producent je Saša Furunović - Popečitelji, Fitnes. Dizajn omota potpisuje Luka Stoisavljević. Album će se naći i u elektronskoj formi na onlajn etiketi Druga Stvar.

Bend Špajz nastao je u martu 2010. godine u Kragujevcu. Čine ga Vladimir Maksić (gitara), Darko Đorđević (gitara), Aleksandar Furunović (bubnjevi) i Stanko Milačić (bas gitara).

Većina pesama nastala je i nastaje tokom džem sešna; u pitanju su instrumentali u kojima se mogu prepoznati različiti uticaji (od Hendriksa, preko Discipline kičme do fjužna i džeza), a koji povremeno zvuče i kao odlična filmska muzika (npr. Ovaj lift nema vrata, po kojoj i album nosi naziv).

Iako naziv benda sugeriše da je ovo muzika u kojoj ima "za svakog po nešto" (kako to biva u svakom špajzu), pre bismo mogli govoriti o jednoj novoj i svežoj pojavi na muzičkoj sceni, koja uspešno spaja nespojivo, i vrlo hrabro definiše svoj pravac, što je primetno već i na prvom albumu.

Posebno treba istaći upečatljive nazive pesama često nastale kao poigravanje sa raznim natpisima-upozorenjima, recimo, "U slučaju opasnosti razbiti sistem" za koju postoji i spot (video rad Luke Stoisavljevića).

Slušajući prvi album Špajz Stepeništem - Koridorom, Garažnom konstrukcijom, Dan-noć ulazimo u Mehanizam Južnog kolovoza, pa tako, gotovo u jednom dahu pristajemo na odličnu vožnju punu uzbuđenja i napetosti jer, ne zaboravimo: Ovaj lift nema vrata.

ŠPAJZ - U SLUČAJU OPASNOSTI RAZBITI SISTEM! OFFICIAL VIDEOSTUDENTSKI KULTURNI CENTAR SAJT, FB PROFIL/STRANA 
ŠPAJZ FB STRANA, DRUGA STVAR SAJT, FB STRANA/PROFIL


PPNS/KG VODIČ

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari