Prva kragujevačka gimnazija: Svečana akademija povodom 190 godina postojanja

Prva kragujevačka gimnazija: Svečana akademija povodom 190 godina postojanja

Najstarija Gimnazija u Srbiji južno od Save i Dunava, Prva kragujevačka gimnazija, obeležava 190 godina postojanja. Hatišerifom iz 1830. Kneževina Srbija dobija autonomiju, kojom joj je dozvoljeno da otvara svoje škole, bolnice, štamparije. Temelj obrazovanju, postavio je nepismeni Knez Miloš, a Prva kragujevačka gimnazija, spomenik kulture i škola od posebnog nacionalnog interesa, ime i ugled, sačuvala je kroz vekove.

Sa 11 godina, 1947, prvi put je seo u njenu klupu i ostao. Učenik, profesor, direktor i danas sa strahopoštovanjem ulazi u svoju - Prvu kragujevačku gimnaziju.

“Dok sam se peo ovim stepenicama, morao je neki damar da zadrhti. Uvek izaziva neka sećanja lepa. Ovo je Gimnazija za ljubav, poštovanje i za trajno sećanje”, navodi Đorđe Paunović, nekadašnji učenik Prve kragujevačke gimnazije.

На слици може бити: 17 особа и текст

Obrazovanje je preduslov da se narod opismeni, a Kneževina Srbija približi evropskim državama, govorio je Vuk Karadžić, Knezu Milošu, nagovarujući ga da osnuje Veliku, "Verhovnu" školu. Počela je da radi u Kragujevcu 1833. sa jednim profesorom i 34 učenika.

“1835. godine donosi se Zakon koji se zvanično zvao Ustavi narodni škola u kneževini Srbiji i po tom zakonu ta škola dobija naziv gimnazija“, objašnjava Predrag Ilić, istoričar.

Svoju zgradu, sagrađenu po bečkom projektu, dobija 1887. U njenim klupama, kroz vreme, imena koja su stvarala srpsku istoriju vojskovođe, akademici, streljani đaci i profesori, naučnici umetnici. Danas u njoj, oko 1.500 učenika.

“Pre svega osećam ponos, zato što pohađam školu koju si završili mnoge istorijske ličnosti kojima se ja divim”.

“Osećam se da sam na pravom putu i da sam izabrao siguran izbor za svoju budućnost”.

На слици може бити: 6 особа, виолина и текст

“Samo po sebi što mogu da se nazovem da sam gimnazijalac je dovoljno”, ponosni su na svoju školu učenici Prve kragujevačke gimnazije.

Tradicija duga 190 godina i ponos i obaveza.

“Rezultati koje postižemo u svakodnevnom nastavnom procesu nisu jedino što ovi nastavnici i učenici rade. To su rezultati i takmičenja od Kragujevca, do Hjustona, Maroka, Danske”, ističe Slavica Marković, direktorka Prve kragujevačke gimnazije.

Prvo zvono obrazovanja i prosvećenosti u modernoj Srbiji, okupilo je u hramu znanja bivše i sadašnje učenike. Svojim postignućima, uzdižu školu, koja se zlatnim slovima upisala u istoriju države.

На слици може бити: 11 особа

Naslovna foto: Prviprvinaskali.com
Foto: Prva kragujevačka gimnazija
Pripremili: Nevenka Đelić i Ilija Rakić

Izvor: RTS


SNIMAK RADIO-TELEVIZIJE KRAGUJEVAC (1:23:08)

Umetnički program "Kada se odavde pođe jednom se opet vrati zvezdanih očiju" (od 24:50)

Učestvovali su sadašnji i bivši učenici, nastavnici i roditelji.

Dramski tekst pripremile su učenice Nikolina Arsenijević i Jelena Milovanović, kao i profesori Mirjana Arnaut, Simonida Pavlović, Andrijana Ivanović i Milanko Stefanović, u saradnji sa bivšom učenicom Tatjanom Lazarević.

Muzički deo programa pripremile su profesorke Suzana Jevtović i Marija Mošić. Na stihove "Volim, volim" bivšeg učenika Gimnazije Pece Marša, nastavnice muzičke kulture i učenici Dušan Lukić i Danica Petković napisali su aranžman za hor i orkestar po uzoru na muziku kompozicije "Ne dam" Milice Dosković.

Kroz nadahnuti tekst, "progovorili" su: Knez Miloš, Đura Jakšić, Radoje Domanović, Svetozar Marković, Nikola Pašić, Radomir Putnik, Živojin Mišić, Stepa Stepanović, Miloje Pavlović, Nikola Koka Janković, Dragoslav Srejović, Olja Ivanjicki, Ljuba Tadić, Mija Aleksić, Gorica Popović...

Pored darovitih tumača teksta, poseban emotivni naboj stvarala su izvođenja hora i muzičara.STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html