Prvi internacionalni festival ’Isidora Žebeljan’ uspešno realizovan u Kragujevcu

Prvi internacionalni festival ’Isidora Žebeljan’ uspešno realizovan u Kragujevcu

Prvo izdanje Internacionalnog festivala „Isidora Žebeljan“ održano je u organizaciji Muzičke omladine Kragujevac od 15. do 17. juna. Festival su obeležila sećanja na lik i delo Isidore Žebeljan, koja su sa publikom podelili njeni najbliži prijatelji i saradnici.

Centralno mesto, na sve tri festivalske večeri, je zauzela Isidorina umetnost. Sastavni deo Festivala i podsticaj za sve one koji nakon Isidore dolaze, ogledao se u takmičenju mladih kompozitora.

Poseban ton svečanom otvaranju Internacionalnog festivala „Isidora Žebeljan“ i pravi uvod u ono što će publika tokom tri dana čuti i osetiti dali su kroz svoje govore Isidorini prijatelji, glumci Anica Dobra i Svetozar Cvetković. Manifestaciju je ispred grada Kragujevca svečano otvorio Miljan Bjeletić, Član gradskog veća za kulturu.

Najvažniji zadatak prve večeri pripao je Ivu Josipoviću, koji je kao predsednik internacionalnog žirija proglasio ovogodišnjeg pobednika takmičenja mladih kompozitora. Takmičenje je privuklo preko 60 kompozitora iz 27 zemalja sveta, a u takmičarski deo je ušlo 50 kompozicija od kojih su se, kako je naveo Josipović, izdvojile tri. Finese su odlučile o pobedniku, a najuspešniji na prvom takmičenju bio je dvadesetšestogodišnji Sam Vu (Sam Wu) iz Australije. Pobednik ovogodišnjeg takmičenja iza sebe već ima ozbiljnu umetničku karijeru koja obuhvata studije na prestižnim univerzitetima „Džulijard“ i „Harvard“, saradnje sa značajnim imenima svetske umetniče scene i mnogobrojne nagrade, kojima se sada pridružila i ona koja nosi ime naše Isidore Žebeljan. Pored Sama Vua, istakle su se i drugoplasirana kompozicija Veljka Nenadića iz Srbije i trećeplasirana koju je komponovao C Long Ju (Tsz Long Yu) iz Kine.

Koncertni deo otvaranja su obeležila dela pozorišne i kamerne muzike Isidore Žebeljan, koja su izvodili članovi Žebeljan ansambla.

SNIMAK PRVE VEČERI (OD 0:5:46)Druge večeri publika je prisustvovala razgovoru o operi „Dve glave i devojka“, četvrtoj operi Isidore Žebeljan i prvoj srpskoj operi koja je na svetskoj premijeri u inostranstvu pevana na srpskom jeziku. U razgovoru su učestvovali umetnički tim i protagonisti dve produkcije opere: Aneta Ilić - sopran, Borislav Čičovački - moderator, Boris Liješević - reditelj, Premil Petrović - dirigent i Vasa Stajkić - bariton.

Nakon razgovora prisutni su imali priliku i da pogledaju projekciju opere „Dve glave i devojka“.

SNIMAK DRUGE VEČERI

Treće i završno veče prvog izdanja Internacionalnog festivala „Isidora Žebeljan“ obeležio je nastup Žebeljan orkestra i solista Anete Ilić, Mirjane Nešković i Borislava Čičovačkog. Uz dirigentsko vođstvo Premila Petrovića orkestar je izvodio dela koja je komponovala Isidora Žebeljan. Pored Isidorinih kompozicija, na programu su bila i dela Dušana Radića i Iva Josipovića.

SNIMAK TREĆE VEČERI (OD 0:17:35)

Organizatori i učesnici su istakli veliko zadovoljstvo nakon završetka manifestacije i složili se da je prvo izdanje Internacionalnog festivala „Isidora Žebeljan“ na pravi način pokazalo kakva veličina i umetnica je bila naš savremenik. Prisutni su Isidorinu umetnost na svakoj od tri večeri pozdravljali aplauzima i ovacijama, a osetna je bila i jaka emocija koju su gosti i izvođači prenosili na publiku.

- Neizmerno smo zahvalni svim Isidorinim prijateljima, kao i svima koji su bili prisutni u publici, a lično sam posebno zahvalan i celom organizacionom timu Festivala. Svako je na svoj način doprineo stavaranju ove manifestacije i realizaciji ideje da Isidorino stvaralštvo predstavimo svima, ali i da njenim neizmernim talentima i svim dostignućima podstaknemo mlade da stvaraju. Naša zahvalnost ide svima koji su pomogli i podržali realizaciju Festivala, kao što su Grad Kragujevac, nacionalna platforma „Srbija stvara“, SOKOJ, muzička kompanija „Mascom“, Filološko-umetnički fakultet u Kragujevcu i mnogi drugi, rekao je Stefan Adamović, predsednik Muzičke omladine-Kragujevac i direktor Festivala.

FB ALBUMPrvo izdanje je, kako kažu organizatori, dalo ozbiljan zadatak, ali i vetar u leđa manifestaciji koja će se održavati bijenalno. Sa velikim iščekivanjem 2023. godine kada će manifestaciju otvoriti pobednička kompozicija mladih autora sa ovogodišnjeg takmičenja, organizatori pozivaju sve da učestvuju u afirmaciji novih generacija stvaralaca i da održavaju sećanje na one velike koji su bili među nama.

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

ARHIVA PPNS

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html