PZD: Kamenje

PZD: Kamenje

Premijera predstave "Kamenje", čiji su autori australijski pozorišni stvaraoci Tom Likos i Stefo Natsu, a u kojoj igraju Petar Lukić i Vladimir Đoković, zakazana je za petak 27. novembar u 19 časova. Pretpremijerno izvođenje najavljeno je dan ranije u isto vreme. 

Predstava "Kamenje" bavi se problemom vršnjačkog nasilja i namenjena je tinejdzerima, tj. deci uzrasta dvanaest i više godina. Tekst "Kamenje" preveden je na više od 25 jezika i igra se širom sveta. A u ovoj sezoni Pozorište za decu je dobilo ekskluzivno pravo na tekst, jedino u Srbiji ima pravo na korišćenje teksta.

VIDEO 

Ključno pitanje koje komad "Kamenje" postavlja nije da li su Mili i Divlji krivi za zločin koji su počinili, već da li je krivac okruženje u kome rastu, a koje problem prepoznaje tek kada se nesreća dogodi.

Predstave poput ove, otkrivaju da je pozorište bitan instrument za edukaciju, jer pruža direktan – živi susret sa problemima, umesto virtualne otuđenosti.

VIDEO 

Autorska ekipa predstave:

  • Režija i adaptacija - Petar Lukić
  • Muzika - Pjetro Pireli
  • Scenografija - Ana Kolbjanova
  • Kostim - Ana Kolbjanova
  • Grafička oblikovanje - Ana Kolbjanova i Saša Radovanović
  • Foto i video - Saša Radovanović

pzd-kamenje

Ova priča treba da posluži bar nekima od nas da razumemo, da prepoznamo i navreme činimo stvari koji će deca doživeti kao iskrenu pažnju, ljubav, razumevanje i prihvatanje. I to već danas, sutra će, možda, biti kasno.

Snežana Božić, profesor pedagogije i psihologije 

VIDEO

REČ REDITELJA

Pozorište bi trebalo da bude ogledalo društvene stvarnosti, a budućnost našeg društva su pre svega deca. Tekst koji se postavlja na scenu jednog pozorišta mora da zadovolji osnovni kriterijum - a to je postavljanje pitanja. U klasičnim predstavama za decu pitanja su nešto jednostavnija, a odgovori predvidljiviji. Ono što ovaj tekst razlikuje od ostalih nije samo to što je namenjen deci starijoj od dvanaest godina, već što su pitanja, koja prožimaju komad, od krucijalne važnosti za razvoj kritičkog stava i osvešćivanje adolescenata o važnosti moralnih normi i vrednosti.

Kroz rad na tekstu, a uz pomoć podataka Policijske uprave, socijalnih ustanova i uz nesebičnu pomoć saradnika psihologa, pokušali smo da stvorimo stvarni svet dvojice maloletnika koji pokušavaju da pronađu svoje mesto za igru, u Srbiji, danas. Deca naročito vole opasne igre: velike visine, kako bi iskusili uzbuđenje zbog uspešno obavljenog poduhvata, odnosno opasne alate, čijim korišćenjem se stvara uzbuđenje kontrolisanja oruđa, a koje bi, ako pogreše, mogle da ih povrede. Koškanje je prisutno u dečijoj igri, ali posebno mesto ima položaj podređenog, jer njegovo prevazilaženje zahteva veštinu. Isto tako, igra nestajanja i gubljenja decu odvodi daleko od odraslih, gde ih očekuju nepoznanice i izmaštane ili stvarne opasnosti.

Da li su se Mili i Divlji previše zaigrali, odlutali, izgubili, ostaje na svima nama da vidimo... 

AUTORI TEKSTA

Tom Likos, Australijski glumac, dramatičar i reditelj

Rođen u Velsu. Pre dolaska u Sidetrak teatar u Australiji 1985. godine, radio je dve godine kao član danske teatarske kompanije Kis. Godine 1988. igrao je glavnu ulogu u filmu Slatkica, a nakon toga radio je kao izvođač, muzičar i akrobata u Cirkusu Oz, te ostvario uloge u dva mjuzikla: Prijatelj i Beg sa zabranjene planete. Kao glumac angažovan je u projektima Melburške teatarske kompanije, Arena teatra i Kinetik teatra. Godine 1996. Likos se priključio Zeal teatru, pišući i radeći na autorskim i koautorskim projektima sa Stefom Natsuom, među kojima su i znamenite predstave Kamenje, Tabu i Spaljen.

Stefo Natsu, ustralijski glumac, dramatičar i reditelj

Tokom svoje tridesetogodišnje karijere napisao je, režirao i glumio u više od 120 predstava u Australiji, Evropi, Severnoj Americi i Africi. Radio je kao glumac i dramaturg u nekoliko teatara i teatarskih kompanija u Australiji, a 1989. godine osnovao je teatarsku kompaniju Zeal Teatar, u kojoj je do sada inscenirao preko 40 autorskih projekata, između ostalih i dramski tekst Kamenje. Istoimena predstava izvedena je više od 1000 puta širom sveta. Dramski tekst Kamenje, preveden je na više od 25 jezika i igran širom sveta.

REPERTOAR PZDPOZORIŠTE ZA DECU SAJTFB STRANA 

PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari