Rima: Izložba Radomira Damnjanovića Damnjana

Rima: Izložba Radomira Damnjanovića Damnjana

Izložba radova Radomira Damnjanovića Damnjana iz ciklusa "Un falso Manzoni" biće svečano otvorena u Galeriji Rima u utorak 10. novembra u 19 časova.

U pitanju je drugo samostalno predstavljanje Damnjanovića, a poslednja izložba u ovom prostoru za sezonu 2015.

Kroz od ranije poznatu praksu "umetnosti prisvajanja", Damnjan stvara svojevrsne replike Manconijevih radova kojima kroz autentične intervencije oživljava Manconijeve umetničke ideje u savremenom trenutku. Podsetimo da je Manconi bio jedan od najintrigantnijih itaijanskih umetnika koji je svojim konceptualnim radovima iznosio sopstveno ubeđenje da umetnik i njegovo postojanje moraju do krajnjih granica da budu poistovećeni sa njegovim umetničkim delom odnosno delovanjem.

Centralni eksponati na izložbi biće radovi koji referišu na "jestive skulpture" prikazane na Manconijevoj milanskoj izložbi 1960. godine - kuvana jaja sa otiskom umetnikovog prsta koje je publika bila pozvana da pojede i na taj način najdirektnije iskusi-konzumira jedan umetnički rad. Pečatirajući drvene replike ovih "skulptura" pečatom koji potvrđuje da je u pitanju kopija - "Un falso Manzoni" koju je izradio R. Damnjan, Damnjanović daje legitimitet činu kopiranja (nikako falsifikovanja) kao sastavnom elementu umetničkog delovanja.

Odajući priznanje jednom od začetnika konceptualnih praksi u Evropi - Pjeru Manconiju, Damnjan kroz svoje radove razmatra problematiku odnosa kopije-originala, pitanje kontinuiteta u razvoju umetnosti, kao i brojna druga pitanja karakteru i značenju savremenog umetničkog čina.

Na otvaranju izložbe o Damnjanovim radovima govoriće istoričar umetnosti Ješa Denegri koji je i autor predgovora u izložbenom katalogu.

Publika će izložbu moći da poseti do 25. novembra.

GALERIJA RIMA SAJTFB STRANA


APEL ZA NEDIN OPORAVAK I BOLJU BUDUĆNOST


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari