Rima: Izložba slika Miodraga B. Protića

Rima: Izložba slika Miodraga B. Protića

Izložba slika Miodraga B. Protića - jednog od najznačajnijih ličnosti domaće kulturne istorije druge polovine XX veka, biće otvorena u galeriji Rima u sredu 21. oktobra u 19 časova.

Slikar, teoretičar i likovni kritičar Protić je najširoj javnosti ostao poznat ponajpre kao osnivač i dugogodišnji upravnik Muzeja savremene umetnosti u Beogradu.

Izložba je posvećena Protićevim radovima iz šeste i s početka sedme decenije prošlog veka. Slike su većinom pozajmljene iz Protićeve porodične zaostavštine, a među njima će se naći i nekoliko remek dela srpske umetnosti pedesetih godina XX veka, poput slike "Lotosi" kojoj je i sam umetnik pridavao posebnu važnost u svom opusu.

Povod za izložbu je sa jedne strane obeležavanje godišnjice Protićeve smrti, s obzirom na to da je preminuo u decembru prošle godine, a da mu od tada nije priređena ni jedna memorijalna izložba. Sa druge strane, galerija Rima želi da izložbom Protićevih slika da svoj doprinos obeležavanju velikog jubileja - pola veka od otvaranja Muzeja savremene umetnosti (otvorenog za javnost 20. oktobra ove godine) koji je zahvaljujući ovom izuzetnom čoveku ne samo osnovan, već je postao najznačajniji muzej nekadašnje Jugoslavije, sa prestižnom kolekcijom i izuzetnom programskom aktivnošću.

Izložbu će svečano otvoriti Ješa Denegri, ugledni istoričar i teoretičar umetnosti koji je bio dugogodišnji kustos Muzeja savremene umetnosti i blizak Protićev saradnik.

Publika će postavku moći da pogleda do 6. novembra.

GALERIJA RIMA SAJTFB STRANA


APEL ZA NEDIN OPORAVAK I BOLJU BUDUĆNOST


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari