Sadržajna godišnjica Fakulteta medicinskih nauka

Sadržajna godišnjica Fakulteta medicinskih nauka

Proslavljajući 38 godina postojanja, Fakultet medicinskih nauka u subotu 5. decembra organizuje više događaja.

Tradicionalni Sportski dan koji je uvek deo proslave Dana fakulteta, - 9. decembra, od ove godine nosi ime "Memorijal prof. dr Miroslav Madžarac" po čuvenom profesoru Fakulteta medicinskih nauka i sportskom radniku. Dan će početi komemoracijom u 11 časova i 30 minuta  u amfiteatru fakulteta, a nastaviće se takmičenjima od 13 časova na kojima će se nadmetati studenti Univerziteta u Kragujevcu u odbojci, rukometu, futsalu i stonom tenisu.

Prof. dr Miroslav Madžarac rođen je 1946. godine u Kragujevcu i ceo svoj život posvetio je fizičkoj kulturi i vaspitanju mladih i unapređenju sporta u Srbiji. Za više od 30 godina nastavnog i sportskog rada na Fakultetu medicinskih nauka, od sporta je napravio važan segment života fakulteta i kroz Fakultetsko sportsko društvo "Medicinar" studentima omogućio natprosečne uslove za bavljenje sportom. Obavljajući tokom decenija više važnih društveno-sportskih funkcija predano je radio na boljoj organizaciji sporta u Srbiji, zbog čega je dobio i "Majsku nagradu" SOFK-e 1990. godine. Prof. Madžarac preminuo je krajem decembra 2014. godine u Kragujevcu.

Od 13 časova, takođe u amfiteatru, biće predstavljena revija radova "Publikovali smo" - godišnji pregled naučnih aktivnosti predavača i celokupne naučne zajednice Fakulteta medicinskih nauka, suma objavljenih radova, njihovog kvaliteta i rangiranja po međunarodnim standardima. Po tim strogim kriterijumima (ukupan broj radova na SCI listi, i ukupan impact factor – IF) Fakultet medicinskih nauka je poslednjih godina dospeo među prvih pet naučno-istraživačkih institucija u Srbiji.

U nastavku biće promovisana knjiga "Ganongov pregled medicinske fiziologije" - prvo srpsko izdanje. Ovo kapitalno delo stručne literature u Srbiji u izdanju Fakulteta medicinskih nauka, nosi ime po dr Vilijamu Fransisu Ganongu, čuvenom američkom fiziologu i naučniku. Bio je i izuzetan pisac, daleko ispred svog vremena po objašnjavanju stručnih složenih tema na jednostavan način i pripadao je grupi autora koji su napravili sažetije i pregledne medicinske udžbenike. "Ganongov pregled medicinske fiziologije" najprodavanija je knjiga iz oblasti fiziologije u svetu, do sada je doživela 24 američka izdanja, a dr Vilijam Ganong je 40 godina bio jedini autor prva 22 izdanja, do svoje smrti 2007. godine. To je delo modernog pristupa i jezgrovitog rečnika sa velikim brojem kliničkih problema čije rešavanje pokazuje koliko je znanje fiziologije neophodno i vanvremensko za sve nivoe biomedicinske struke.

Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu ima institucionalnu saradnju upravo sa školom na kojoj je dr Ganong gradio karijeru, poznatim UCSF - Medicinskim fakultetom Univerziteta u Kaliforniji iz San Franciska. Rad na prvom srpskom izdanju ove knjige okupio je najpoznatije fiziologe sa srpskog govornog područja i trajao je tri godine, a kuriozitet je da je ovo prvi američki udžbenik u svetu objavljen na ćiriličnom pismu.

FAKULTET MEDICINSKIH NAUKA SAJTFB STRANA  

PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari