Šeste Gospojinske svečanosti u Kragujevcu

Šeste Gospojinske svečanosti u Kragujevcu

Tradicionalna duhovna manifestacija Gospojinske svečanosti, koju organizuje Šumadijska eparhija pod pokroviteljstvom grada Kragujevca i uz podršku Školske uprave, ove godine biće održana od 28. avgusta do 20. septembra pod sloganom "Objedinjeni u harmoniji".

Uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa Šumadijskog gospodina Jovana bratstvo Sabornog hrama organizuje Gospojinske svečanosti kako bi se podsetili lika presvete Bogorodice koja je najzaslužnija što se tajna sjedinjenja Boga i čoveka uopšte dogodila. Zoran Vrbaški, sveštenik Saborne crkve, rekao je da slogan "Objedinjeni u harmoniji" nas podseća i poziva na osnovnu ulogu crkve i Hrišćana u društvu a to je da preobražavju svet, da preobražavaju čoveka, vreme i prostor u kome žive i stvaraju, i da ga čine jednom harmoničnom zajednicom, carstvom nebeskim.

Vrbaški je na konferenciji za novinare u zgradi Grada pozvao sve građane Kragujevca da uzmu učešće u ovoj duhovnoj manifestaciji koja počinje obeležavanjem Velike Gospojine-hramovne slave Saborne crkve i traje do 21.septembra, Male Gospojine, praznika koji se obeležava povodom rođenja majke Božije.

Zamenik predsednika Skupštine grada Slavica Kominac rekla je da Gospojinske svečanosti svakako doprinose kvalitetu kulturnog delovanju u gradu. Ona je podsetila da se ova manifestacija održava šesti put, a da je Grad peti put pokrovitelj.

- Gospojinske svečanosti postaju tradicija i nadam se da će još dugo živeti. Sigurno je da naši mladi sugrađani već pripremaju svoje radove u okviru likovnog i literarnog konkursa i ono što nas raduje da će i ove godine u okviru programa biti održan veliki broj lepih događaja koji će doprineti bogatijem kulturnom životu u Kragujevcu, rekla je Slavica Kominac.

Kao i do sada učešće u Gospojinskim svečanostima imaće učenici ne samo kragujevačkih već i škola sa područja regiona. Rukovodilac Školske uprave u Kragujevcu Goran Joksimović rekao je da su iskustva iz prošlih godina jako lepa i da će i ovoga puta u nekoliko škola biti održani časovi duhovnosti gde učenici pokazuju maksimalnu kreativnost i posvećenost. Najbolji učenici, učesnici konkursa, i ove godine biće nagrađeni pokloničkim putovanjem u manastir Hilandar.

O konceptu Gospojinskih svečanosti i ovogodišnjem programu govorio je kustos muzeja "21.oktobar" Marko Terzić koji je rekao da će 28. avgusta, kada svečanosti zvanično počinju, biti održano tradicionalno Gospojinsko veče na kome će nastupiti Bora Dugić i Pavle Aksentijević.

Terzić je najavio i da će 14. septembra u Eparhijskom centru biti održana izložba radova na papiru "Četvorojevanđelje" akademskog slikara Bojana Miljkovića koju će otvoriti Nikola Kusovac.

U Knjaževsko srpskom teatru 16. septembra Biljana Đurović izvešće monodramu "Nadežda Petrović", a biće održano i književno veče prof. Jovana Pejčića i izložba portreta Svetog Save akademskog slikara Boleta Miloradovića.

PROGRAM 2015

  • 28. avgust, 18.00  - Porta Saborne crkve, VELIKOGOSPOJINSKO VEČE, Umetnik na fruli Bora Dugić, Umetnik na harmonici Bojan Jovanović, Centar za negovanje tradicionalne kulture „Abrašević" Kragujevac, Pojac pravoslavne duhovne muzike i drevne srpske etno muzike Dragoslav Pavle Aksentijević i grupa „Zapis“
  • 3. septembar, 19:00 - Eparhijski centar, Književno veče prof. Jovan Pejčić i izložba portreta Svetog Save - akademski slikar Bole Miloradović
  • 7-10. septembar - Pokloničko putovanje manastir Hilandar, Nagrađeni učenici osnovnih i srednjih škola
  • 14. septembar, 19:00 - Eparhijski centar, Izložba radova na papiru Četvorojevanđelje slikara Bojana Miljkovića, Izložbu otvara istoričar umetnosti Nikola Kusovac
  • 11-18. septembar - Šumadijski okrug, Časovi Duhovnosti u srednjim i osnovnim školama Kragujevca i Šumadiji
  • 16. septembar, 20:00 - Knjaževsko-srpski teatar, Monodrama „Nadežda Petrović" - glumica Biljana Đurović
  • 19. septembar, 19:00 - Eparhijski centar, Učenička izložba - osnovne i srednje škole Šumadijskog okruga, 
  • 19. septembar, 20:00 - Velika sala Gimnazije, Veče odseka za solo pevanje SMŠ „Dr Miloje Milojević"
  • 20. septembar, 20:00 - Vladičanski dvor, Priredba učenika osnovnih i srednjih škola Šumadije

Izvor: kragujevac.rs, spc.rs


APEL ZA NEDIN OPORAVAK I BOLJU BUDUĆNOST


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html