Simfonijski orkestar Kragujevca održao prvi koncert

Simfonijski orkestar Kragujevca održao prvi koncert

Simfonijski orkestar Kragujevca, koji tek treba i zvanično da bude osnovan, održao je večeras na sceni na otvorenom u centru grada, svoj prvi koncert, povodom obeležavanja Dana grada i oduševio građane, uprkos nedostatku zvuka akustične sale.

Pod dirigentskom palicom Marka Nešića i Aleksandra Spasića 65 izvođača u jednočasovnom nastupu izvelo je dela Mocarta, Ofenbaha, Štrausa, Bizea i drugih.

Svoj prvi nastup pred domaćom publikom imalo je i pet solista koji su pobrali aplauze.

"Prvi utisak je više nego povoljan, debi je bio više nego uspešan", rekao je Andrija Simonović.

Podsećajući da je Kragujevac 1956. godine imao i balet, Simonović je rekao da Simfonijski orkestar predstavlja nadogradnju svega što se zove kultura u Kragujevcu, univerzitetskom gradu.

"Utisak je odličan, ovo jedna velika i dobra stvar za Kragujevac", rekla je Milica iz Velike Plane, dok je Mirjana iz Kragujevca navela da je krajnje vreme bilo da taj grad dobije Simfonijski orkestar.

Za gospođu Kosu, nastup Simfonijskog orkestra je "nešto prvi put normalno u Srbiji, u Kragujevcu". "Oduševljena sam, ovo je bio moj životni san", rekla je ona.

Uzbuđeni su bili i članovi orkestra, rekla je Jelena Stanić Paunović, izvođač na flauti. "Dosta smo truda uložili, da ovo zvuči ovako kako je večeras zvučalo, i lepo i spektaklarno. Svima nam je mnogo drago što je koncert bio uspešan".

Posle nastupa Simfonijskog orkestra, održanog u Pešačkoj zoni, usledio je vatromet sa krova gradske uprave, a potom u nastavku muzičkog programa obeležavanja Dana grada koncert su održale i vokalno-instrumentalne grupe "Arhangeli" i "Vrelo", kao i solisti Danica Krstić i Slobodan Trkulja.

 Foto: Zoran Petrović

Izvor: Tanjug 

* * *

ĐURĐEVDANSKI KONCERT

Proslava Đurđevdana - Dana grada zaokružena je koncertom koji je organizovan na Trgu kod Krsta. Nakon fanfara kompozitora Olivere Vojne Nešić, čime je svečano označen početak programa, nastupio je Simfonijski orkestar Kragujevca, koji se prvi put predstavio javnosti.

U jednosatnom koncertu, pod dirigentskom palicom Aleksandra Spasića i Marka Nešića, blizu 70 članova - profesora i studenata Filološko-umetničkog fakulteta i Muzičke škole, predstavili su se delima Mocarta, Ofenbaha, Štrausa, Bizea i drugih. Svoj prvi nastup pred domaćom publikom imalo je i pet solista koji su takođe pobrali aplauze i opravdali status Kragujevca kao univerzitetskog grada.

Sjajan nastup Simfonijskog orkestra upotpunio je na kraju i veličanstven vatromet tokom kojeg je orkestar tri puta na bis izveo "Marš na Drinu".

Nakon Simfonijskog orkestra nastupio je jedinstveni vokalno-instrumentalni sastav "Arhangeli" iz Kragujevca, a potom naša mlada sugrađanka Danica Krstić, poznata u muzičkom svetu kao izvođač tradicionalne srpske muzike. "Gde si bilo jare moje", "Zajdi, zajdi jasno sonce", "Jovano, Jovanke", samo su neke od pesama kojima je Danica ustalasala publiku.

Posle ponoći nastupio je Slobodan Trkulja, multi-instrumentalista, kompozitor i pevač, prepoznatljiv po grlenom i vizantijskom stilu, koji neguje i izvodi muziku inspirisanu tradicijom Srbije i Balkana na nov i moderan način.

Na kraju, publika je bila u prilici da uživa u nastupu veoma intersantne grupe "Vrelo" iz Rume, koja se predstavila tradicionalnim srpskim pesmama u modernim aranžmanima.

Izvor: kragujevac.rs

* * *

PRILOG RTK


simfonijski

SIMFONIJSKI ORKESTAR I OPERA ŠUMADIJE FB GRUPA

PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 1

  • vanja tucakovic
    07.05.2015

    svaka cast organizatoru bilo je za videti uzivanje---hvala za divan dan

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html