SKC: Drugi ciklus filmova na portugalskom jeziku

SKC: Drugi ciklus filmova na portugalskom jeziku

Drugo izdanje Ciklusa filmova na portugalskom jeziku ove godine obuhvata četiri filma koja će biti prikazana u Kragujevcu i u Novom Sadu u toku maja meseca. Ovogodišnji izbor fokusiran je na afričkoj kinematografiji, kao i onoj koja se bavi afričkim temama u širem smislu.

Program - Ciklus filmova na portugalskom jeziku organizuje se u saradnji sa Centrom za portugalski jezik iz Beograda (Institut Kamoiš). Filmovi će biti prikazani u Kutiji Šibica SKC, svakog petka od 8. do 29. maja 2015. u terminu od 20 časova. Ulaz za sve projekcije je slobodan.

PROGRAM

Petak 8. maj u 20 časova
Ostrvo razdora (Zelenortska ostrva, 1995, 147’)
Režija: Liau Lopeš

Ciklus simbolično otvara Ostrvo razdora (1995), film sa Zelenortskih ostrva gde se ove godine proslavlja 40. godina nezavisnosti od portugalskih kolonizatora. Reditelj Liau Lopeš u ovom filmu, baziranom na književnom delu Enrikea Teišejre de Souze, prikazuje transformaciju društva Zelenortskih ostrva tokom šezdesetih godina XX veka. To je period u kom se rađa jedan novi identitet, mešavina starog i novog, spoj afričke i portugalske kulture, senzualnosti i dinamičnosti. Nošen tonovima morne, muzike koju je u svetu proslavila Sezarija Evora, a čiji prepoznatljiv glas odzvanja skoro svakom scenom, ovaj film je osvojio nagradu za najbolju muziku na festivalu FESPACO (1997). Titlovi su na engleskom jeziku.

Petak 15. maj u 20 časova
Tabu (Portugal, 2013, 150’)
Režija: Migel Gomeš

Drugi i možda najpoznatiji film iz ciklusa je Tabu (2012), reditelja Migela Gomeša, koji je osvojio preko 20 nagrada i priznanja, među kojima se ističu FIPRESCI nagrada kritike i Alfred Bauer nagrada za inovaciju na 62. Berlinalu. Film je sniman u crno-beloj tehnici i otkriva priču o ljubavi i zločinu proživljenim u svetu Afrike iz avanturističkog filma, takođe pripoveda o početku kraja portugalske imperije na afričkom kontinentu. Titlovi su na srpskom jeziku.

Petak 22. maj u 20 časova
Veliki Kilapi (Angola, 2012, 100’)
Režija: Zeze Gamboa

Treći film na programu je Veliki Kilapi (2012) u režiji Zeze Gamboe, jedan od velikih uspeha angolanskog filma. Vremenski smeštena pred kraj kolonijalnog perioda portugalske imperije i slobodno inspirisana stvarnim činjenicama, ovo je priča o Žoaozinju, dobrodušnom prevarantu iz Angole. Sticajem okolnosti, Žoaozinjo postaje politički nepodoban i subverzivan po portugalski kolonijalni režim i ova priča, bazirana na istinitim likovima i događajima, poprima neočekivan obrt. Flim je osvojio nagrade Coimbra Caminhos do Cinema Português (2014) i Festin Lisboa Film festival (2013). Titlovi su na engleskom jeziku.

Petak 29. maj u 20 časova
Bab Sebta (Portugal, 2009, 110’)
Režija: Frederiko Lobo i Pedro Pinjo

Ciklus će zatvoriti dokumentarni film Bab Sebta (2009), portugalskog rediteljskog dvojca Frederika Loba i Pedra Pinje. Potresna i aktuelna tema koja se rasipa u kratkim vestima koje stižu do nas u Evropi: problem imigracije sa afričkog na evropski kontinent. Film je istovremeno prikaz brutalnosti i paradoksa situacije u kojoj se ljudske sudbine posmatraju sa ekrana ili bioskopskog platna. Jedan takav primer se čuje u rečenici upućenoj filmskoj ekipi: "Vi dolazite sa kamerom i punog stomaka, u potrazi za znanjem, a ne u potrazi za poslom." Poruka koju je ta kamera uspela da prenese ovim ostvarenjem, ne može nas ostaviti ravnodušnim iako smo samo pred bioskopskim platnom. Titlovi su na engleskom jeziku.

STUDENTSKI KULTURNI CENTAR SAJT, FB PROFIL/STRANATVITER


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html