SKC: Fotografije umetnika iz kolekcije Centra za fotografiju

SKC: Fotografije umetnika iz kolekcije Centra za fotografiju

Izložba "Fotografija umetnika iz kolekcije Centra za fotografiju" biće otvorena u Kontakt galeriji Studentskog kulturnog centra u utorak 3. februara u 20 časova.

Centar za fotografiju osnovan je 2011. godine kao nevladino i neprofitno udruženje, sa ciljevima istraživanja, proučavanja i promovisanja fotografije kao društvenog fenomena u najširem smislu. Program Centra za fotografiju do sada je uglavnom bio realizovan u jednom od prostora Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, u Legatu Milice i Rodoljuba Čolakovića. Za nešto više od tri godine realizovan je niz gostovanja - predstavljanja radova umetnika, predavanja istoričara umetnosti, promocija knjiga i kolekcija. Posebna tematska predavanja uglavnom su se ticala arhiva i kolekcija fotografija. Ovo je bila tema i dvodnevnog seminara Fotografske zbirke i kolekcije koji je okupio kustose muzejskih fotografskih kolekcija i neke od vlasnika najvećih privatnih kolekcija fotografije u Srbiji.

Sakupljanje i čuvanje fotografija i drugih fotografskih artefakata podjednako je važan cilj Centra za fotografiju. Kolekcija Centra za sada broji preko 3000 jedinica - pre svega fotografija, negativa i dijapozitiva. Kolekcija je oformljena kao mesto susreta istorijskih i savremenih primera izvanrednih fotografskih dostignuća, pre svega vezanih za područje Srbije. Veliki broj ovih fotografija snimili su fotografi čija imena danas nisu poznata, ali u kolekciji su zastupljeni i radovi dobro poznatih autora iz istorije fotografije poput Milana Jovanovića, Leopolda Keniga i braće Đonić, kao i značajni savremeni umetnički radovi.

Izložba "Fotografije umetnika iz kolekcije Centra za fotografiju" sastoji se od jedanaest fotografija osam fotografa-umetnika. Na izložbi su predstavljeni radovi savremenih umetnika Zorana Popovića, Dragana Pešića, Aleksandrije Ajduković, Ljubomira Šimunića, Ivana Arsenijevića, Dragana Petrovića, Zorana Obradovića i Petra Mirosavljevića.

Hronološki, izložba neujednačeno pokriva period od sedamdesetih godina do danas. Radovi su raznoliki po sadržaju i temama kojima se bave. Fotografije koje predstavljaju konceptualnog umetnika Zorana Popovića, zapravo su fragmenti sa izvođenja njegovog performansa Aksiomi (1972). Dok Ljubomir Šimunić tokom osamdesetih godina pravi alternativni foto-album sopstvene porodice, Dragan Petrović snima Fotografije iz Srbije koje, na podjednako neuobičajennačin, predstavljaju okolnosti srpske svakodnevice. Rad iz serije fotografija Ljudi iz baraka Ivana Arsenijevića prikazuje detalj male bašte u radničkom naselju u Kragujevcu, jednom od pozitivnih primera kontinuiteta osuđenih na nestanak. Fotografija Aleksandrije Ajduković je iz njenog projekta Tigrice u kome se autorka bavi pitanjima navika, oblačenja i mode fotografišući žene koje nose odeću sa šarama divljih mačaka. Dragan Pešić predstavljen je jednom od fotografija iz njegove bogate zaostavštine. U pitanju je fotografija iz rada Lutkice u kome Pešić stvara zastrašujući fikcionalni svet naseljen igračkama, minijaturnim predmetima i ukrasima. Na klasicističkom tragu, Zoran Obradović fotografiše uvenulo cveće u trenutku kada se iz simbola lepog pretvara u simbol smrti. Fotografija maturanta Gimnazije u Sremskoj Mitrovici, jedna je od nekoliko stotina reprezentativnih portreta koje je Petar Mirosavljević napravio za potrebe samih učenika.

Koncepcijski okvir izložbe Fotografije umetnika iz kolekcije Centra za fotografiju vezan je za njen potencijalni simbolički značaj. Više od promocije samih umetnika, njihovih dela i kolekcije, izložba je rezultat napora koji se svodi na potrebu za ustanovljavanjem i održavanjem sistema vrednosti u kome je fotografija prepoznata kao značajan činilac kulture u Srbiji na nivou koji ne zaostaje za globalnim dešavanjima.

Mihailo Vasiljević

Izložba će biti otvorena do 23. februara.

* * *
Centar za fotografiju (CEF)

Nevladino i neprofitno udruženje osnovano 2011. godine u Beogradu, sa ciljevima istraživanja, proučavanja i promovisanja fotografije kao društvenog fenomena u najširem smislu. Neki od ciljeva rada i delatnosti CEF-a jesu: širenje znanja o fotografiji; formiranje kolekcije fotografskih artefakata (fotografija, negativa, istorijski značajne fotografske opreme i materijala); afirmacija fotografije u kontekstu srpske kulture; razmena iskustava sa organizacijama i udruženjima slične vrste u zemlji i inostranstvu; javna zalaganja za poboljšanje uslova čuvanja fotografske baštine.

Osnivači i urednici Centra za fotografiju su Ivan Petrović i Mihailo Vasiljević, vizuelni umetnici i fotografi iz Beograda. Od 2014. godine u uredničkom timu Centra za fotografiju prisutna je i istoričarka umetnosti iz Beograda Maida Gruden.

GALERIJA PPNS 
FB DOGAĐAJ

CENTAR ZA FOTOGRAFIJU FB STRANA
STUDENTSKI KULTURNI CENTAR SAJT, FB PROFIL/STRANATVITER
 

PPNS/KG VODIČ

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari