SKC: Izložba ’40+’ Radeta Markovića

SKC: Izložba ’40+’ Radeta Markovića

Izložba "40+" Radeta Markovića biće otvorena u Galeriji Studentskog kulturnog centra u utorak 12. maja u 20 časova. Izložbu će otvoriti pisac Zoran Petrović. Radovi će biti izloženi do 1. juna.

EPSKO PUTOVANJE RADETA MARKOVIĆA

Rade Marković pripada poslednjoj generaciji onih prvoboraca koji su se trudili da strip na kojem su manje-više potajno odrastali, oslobode ideološke prese pod kojom je tanjen u nešto nalik "ispraznoj i jevtinoj zabavi" i što je moguće više ga približi umetničkom izrazu.

Za jednog jedva punoletnog mladića iz Kragujevca to je već bilo čudo epskih razmera. Međutim, veće je čudo što je Rade ostao veran idealima svoje mladosti i do danas pretrajao kao nepokolebivi borac za estetske vrednosti karikature i stripa odbivši da uskoči, kao mnogi rokeri, šezdesetosmaši i ostali buntovnici, u sivo odelo i građansku bezličnost. U bilo kakvu uniformu kojoj su njegova generacija i sve ostale posle nje nezaustavivo klizile.

Ta potreba za beskopromisnim estetizmom neminovno ga je odvela i u druge, srodne oblasti likovnog izražavanja kojima umetnički legitimitet nikada i nije bio osporavan, kao što je likovna oprema novina ili ilustracija knjiga. Rečju, nemoguće je zamisliti bilo koji žanr primenjene umetnosti, od izrade trodimenzionalnih predmeta, preko grafike, do upotrebe boja i tuševa u kojima se nije ogledao, ne samo sa uspehom, nego i sa važnim inovacijama.

A kada smo već upotrebili epitet epsko, nije zgoreg osvetliti ga još jednom činjenicom važnom za Markovićev celokupan rad. A to je hrabrost. Već na samim počecima ovaj umetnik pokazuje neodoljivu potrebu da eksperimentiše, čak i onda kada je to na ivici hazarda. Rade Marković ruši uvrežena klišea i probija granice građanski dogmatizovanog "dobrog ukusa".

Ova retrospektiva koja obuhvata raspon od skoro četiri decenije predstavlja ne samo ekspoziciju rada i sazrevanja jednog vrsnog umetnika, već i pravi mali leksikon društvenih kretanja kroz uspostavljanje, menjanje, ponovno uspostavljanje i ponovno rušenje tabua koji su uvek iznova građeni i koji su imali tendenciju da bitno obeleže jedno razdoblje kulture kojoj svi pripadamo.
U tom smislu ova izložba, kao i celokupan, opet da ga nazovemo – epski opus Radeta Markovića, predstavljaju dragocen i nezaobilazan doprinos kulturi za koju je tranzicija, kako nas ovaj umetnik uverava, ne eksces nego stanje u kojem ona jedino sigurno preživljava i daje plodove.

Kragujevac, 21. april 2015. .
Zoran Petrović

* * *

GLAS MUDRE LUDE NA DVORU LUDOG KRALJA

Na početku Starog zaveta Bog zasniva ovaj svet. Od strašne tmine do divne svetlosti prolazi šest dana, dok Tvorac radi u oblicima, bojama, linijama, obrisima. Bog stvara slike kad stvara svet. On ne začinje reč: taj deo je ostavljen čoveku.

Najbolji likovni umetnici kreiraju sopstvene svetove, koji su dosledni sebi - zatvorene celine koje imaju svoje unutarnje zakone i slede samo svoju logiku.

Rade Marković, od kada je prvi put uzeo olovku u ruke, gradi ličnu stvarnost. Na toj planeti boje su usijane, linije su uvek u društvu paralelnih linija, sve je voluminozno, zaobljeno, fluidno; radost se pretapa u delirijum, delirijum u vašar, na vašaru se prodaju lisice, lisice su naočare kroz koje se stvarnost bolje čita. Bića su ponekad prepoznatljiva, ponekad ne, ali njihove strasti, upiti, strahovi, radosti - uvek su naši. Njih razaznajemo sporo: Rade ne radi na prvu loptu, njegove ideje nisu na tezgi. Ponovljeni susreti sa njegovim radovima izdašno nagrađuju, jer on ima jedinstven glas Mudre Lude na dvoru Ludog Kralja.

Magija drži svet Radeta Markovića na okupu, magija - a ne medijum na kojem je nacrtan. Pomislite samo: jedan čovek i olovka u njegovoj ruci, i nastaje svet! Svako ko vidi makar jedno njegovo delo ući će u taj svet, da iz njega nikada više ne izađe. To nije pitanje izbora, to je moć njegove kreacije.

Canterbury, 4. april 2015.
D. A. Todorović, profesor kreativnog pisanja, Kent Univerzitet

* * *

BIOGRAFIJA

Rade Marković (Beograd, 24. januar 1955), srpski je ilustrator, karikaturista, stripski crtač, dizajner, pisac tekstova iz istorije i teorije umetnosti. Ilustrovao je preko tri stotine knjiga, od toga 180 dečjih; objavio je preko 17.000 ilustracija u različitim medijima, a od toga oko 4.000 u dnevnoj novini Politika.

Bavi se slikanjem, grafikom, ilustracijom, animacijom, karikaturom, stripom, dizajnom knjiga, teoretskim radom iz oblasti ilustracije i stripa, kao i drugih likovnih disciplina. Član ULUPUDS-a od 1977. godine u statusu samostalnog umetnika. Predsednik slikarsko grafičke sekcije ULUPUDS-a (2007-2010). Ima status istaknutog umetnika od 1998. godine.

Samostalne izložbe (izbor):

Strah od belog, SKC, Beograd, 1979. L’petit Opera Sucre (Mala šećerna opera), Les fous de L’ile, Pariz, 1984. Začarani pupak, "Singidunum", Beograd, 1985. Boj na Čegru, "Singidunum", Beograd, 1989. Knjiga o stripu (retrospektiva povodom 20 godina stvaralaštva), Muzej primenjene umetnosti, Beograd,1-30. oktobar 1993. Od sličice do slike, "Singidunum", Beograd 1998. Sitnice za odrastanje, "Singidunum", Beograd, 2006. Kao putujuća imala postavke u: Narodni muzej Užice, Dom kulture Prijepolje, Dom kulture Pivo Karamatijević Priboj, Centar za kulturu Gradac Raška, Muzej Ras Novi Pazar, Dom kulture Trstenik, 2010-2011, Centar za kulturu "Sveti Stefan, despot srpski" Despotovac 2013, Stara Pazova 2014, Zavičajni muzej Ruma 2015. Don Kihot, "Art centar", Beograd, 2008. BureArtBarel, "Art centar", Beograd 2010. Sitnice za odrastanje II, "Art centar", Beograd, 2011. Tradicionalno moderno - linobravure,"Art centar", Beograd, 2011. Rade Marković (retrospektiva povodom 40 godina stvaranja. Tri postavke/stripovi itd, ilustracije itd, grafike itd.),"Art centar", Beograd, 2013. Rade (izložba i promocija monografije), Noć muzeja, Narodni muzej Užice/Jokanovića kuća, Užice Rade 40+ godina umetničkog rada i promocija monografije, Galerija CK Gradac, Raška 2014, Galerija Kulturnog centra, Zrenjanin 2015. Stripski albumi Ludi jezik, edicija „Pegaz“, Književna omladina Srbije, 1980, Boj na Čegru, „Književne novine“, Beograd, 1989.

Monografija: Rade/Monografija povodom 40 godina umetničkog rada, "Grafikom", Beograd,2013.

Nagrade i priznanja (izbor):

Nagrada za najboljeg debitanta, "Zlatno pero Beograda", 1979. Nagrada lista Mladost za najbolji strip, 1980. Nagrada "Ivan Petković", "Zlatno pero Beograda", 1987. Nagrada "Dragoslav Stojanović – Sip", "Zlatno pero Beograda", 1988. Nagrada "Ivan Petković", "Zlatno pero Beograda", 1993. Plaketa ULUPUDS-a za visok umetnički domet na Sajmu knjiga, Beograd, 1989. Godišnja nagrada ULUPUDS-a, 1993, 2007 i 2010.

GALERIJA PPNS

STUDENTSKI KULTURNI CENTAR SAJT, FB PROFIL/STRANATVITER


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html